Από 3 δισ. ευρώ έως και 15 δισ. ευρώ μπορεί να φτάσουν τα έσοδα από την ρύθμιση για τα αυθαίρετα σύμφωνα με το μηνιαίο οικονομικό δελτίο της Alpha Bank.

Σύμφωνα με το δελτίο και το δημοσίευμα της imerisia.gr, «τα έσοδα που μπορεί να προκύψουν από αυτή την πηγή μπορούν να ανέλθουν από 3 δισ. έως και τα 15 δισ. ευρώ, αναλόγως των αποφάσεων που θα ληφθούν σχετικά με τον αριθμό των αυθαιρέτων που θα νομιμοποιηθούν οριστικά με την καταβολή ενός σημαντικού προστίμου από τον ιδιοκτήτη τους».

Οι αναλυτές της τράπεζες εκτιμούν ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή περίπου 1,5 εκατομύρια αυθαίρετα κτίσματα που έχουν ανεγερθεί στην επικράτεια και μπορούν να τακτοποιηθούν ή να νομιμοποιηθούν.

Χαρακτηρίζουν μάλιστα τη νομιμοποίηση -τακτοποίηση ως απόλυτη αναγκαιότητα στην τρέχουσα περίοδο τόσο για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης και προστασίας του περιβάλλοντος όσο και για λόγους αποκαταστάσεως των απωλειών δημοσίων εσόδων, οι οποίες προέκυψαν από την παράλληλη οικονομία της ανεγέρσεως αυτών των παράνομων κτισμάτων είτε χωρίς πολεοδομικές άδειες είτε σε υπέρμετρη παραβίαση πολεοδομικών αδειών, είτε με καταπάτηση κρατικών κτισμάτων ή οικοπέδων και άλλων εκτάσεων.

Περαίωση
Στο υπουργείο Περιβάλλοντος πάντως αναμένουν μέχρι το τέλος της χρονιάς έσοδα έως και 700 εκατ. ευρώ από την περαίωση των αυθαιρέτων. Η ρύθμιση αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στην εβδομάδα από τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου και να προωθηθεί με διαδικασίες – εξπρές, ώστε το αργότερο από το Σεπτέμβριο να ξεκινήσει η διαδικασία.

Για την τακτοποίηση θα δοθεί ένα χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να πληρώσουν το πρόστιμο και να λάβουν το δικαίωμα για 30-40 χρόνια να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους και να απαλλαχθούν από την κατεδάφιση.

Τα πρόστιμα θα είναι μειωμένα σε σχέση με αυτάπου ισχύουν σήμερα και θα εξαρτηθούν από την αντικειμενική αξία, τη χρήση του ακινήτου, το αν είναι πρώτη ή δευτερη κατοικία κ.λπ. Στη ρύθμιση δεν θα ενταχθούν αυθαίρετα που βρίσκονται σε δάση, αιγιαλούς ή ρέματα.

Νομιμοποίηση

Επίσης παράλληλα θα τρέχει και η δυνατότητα μόνιμης νομιμοποίησης του αυθαιρέτου μέσω της δημιουργίας τραπεζών γης σε κάθε καλλικρατικό δήμο, όπου ο κάθε ιδιοκτήτης αυθαιρέτου θα μπορεί να αγοράσει ως άυλο τίτλο το συντελεστή δόμησης που έχει υπερβεί και έτσι να νομιμοποιήσει οριστικά το αυθαίρετό του.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook