Χωρίς την παρουσία του αναπληρωτή υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, αναμένεται να συνεδριάσει την ερχόμενη Τρίτη η ΠΕΔ Κρητης, στην Λότζια. Πρόκειται για την πιο κρίσιμη συνεδρίαση των Δημάρχων του νησιού, οι οποίοι καλούνται να λάβουν τις οριστικές αποφάσεις για τα σημεία, όπου θα μεταφερθούν οι 2000 πρόσφυγες που θα φτάσουν στο νησί, στα τέλη Νοεμβρίου, με το πέρας δλδ της τουριστικής περιόδου.

Αν κ ο ο Δημαρχος Ηρακλείου κ πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, Βασίλης Λαμπρινός, για 2η φορά απευθύνη πρόσκληση στον αναπληρωτή υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής να συμμετέχει στην συνεδρίαση της ΠΕΔ, φαίνεται, πως ο κος Μουζάλας δεν θα βρίσκεται στην Κρητη, καθώς όπως επισημαίνει σε δηλώσεις του ο Βουλευτής Ηρ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, «έχει επιβαρυμένο πρόγραμμα, που δεν του επιτρέπει να φύγει από την Πρωτεύουσα»

«ο κος Μουζάλας δεν θα βρίσκεται στην Κρητη την ερχόμενη Τρίτη, καθώς οι ανειλημμένες υποχρεώσεις και το γεμάτο πρόγραμμα του, τον κρατάνε στο γραφείο του. Όμως οι πόρτες του υπουργείου είναι ανοικτές για κάθε φορές, κάθε εκπρόσωπο της Τ.Α. κ για όλα τα κόμματα» επεσήμανε ο κος Βαρδάκης.

Η συνεδρίαση της Τρίτης, αναμένεται να διεξαχθεί σε υψηλούς τόνους. Οι δήμαρχοι του νησιού, θα πρέπει να είναι ξεκάθαροι για την θέση που θα λάβουν, στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.. Στο τραπέζι του διαλόγου θα τεθεί η επιστολή που έλαβε ο Βασίλης Λαμπρινός από τον κ. Μουζάλα κ οι εκπρόσωποι της Τ.Α θα κληθούν να λάβουν τις οριστικές αποφάσεις για το που θα φιλοξενηθούν τα 2000 άτομα που θα φτάσουν με το πέρας της τουριστικής  περιόδου στην Κρήτη. Στην συνεδρίαση έχει προσκληθεί κ ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιαννης Μουζάλας. Η πρόταση  Μουζάλα έχει διχάσει τους δημάρχους του νησιού οι οποίοι εκφράζουν διαφορετικές απόψεις για το θέμα Ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός τάσσεται υπέρ της λειτουργίας συγκεκριμένων δομών στο νησί, καθώς σε διαφορετική περίπτωση όπως τονίζει, τίθεται θέμα ασφάλειας, με δεδομένες τις ελλείψεις στην ΕΛΑΣ, όπως επίσης θέμα εκπαίδευσης των παιδιών αλλά και της ιατρικής τους περίθαλψης.

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου προσθέτει  ότι η κατανομή πρέπει να γίνει με πληθυσμιακά κριτήρια, και όχι “500 άτομα ανά νομό”.  
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης ο οποίος επισημαίνει ότι τίθεται σοβαρότατο θέμα ασφάλειας λόγω της  υποστελέχωσης της ΕΛΑΣ τονίζοντας παράλληλα ότι ο δήμος Ιεράπετρας δεν πρόκειται να γίνει μεσιτικό γραφείο. 

Και στο Ρέθυμνο, η Δημοτική Αρχή έχει καταθέσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα  πρόταση για τη φιλοξενία των προσφύγων σε διαμερίσματα, πρόταση με την οποία συμφωνούν και άλλοι δήμοι του νησιού. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει σε δηλώσεις του ο Δημαρχος Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρίας Καλογεράκης «ήταν μία πρόταση που είχαμε κάνει στην προηγούμενη συνεδρίαση της ΠΕΔ. Αυτό γίνεται στον Δήμο Θεσσαλονίκης κ εκτιμάμε ότι είναι εφικτό να γίνει κ στην Κρητη. Το υπουργείο αρχικά δεν έκανε δεκτό το αίτημα αρκετών δημάρχων του νησιού. Τώρα φαίνεται να αλλάζει ρότα»

Η πρόταση του κυρίου Μουζαλα προκάλεσε την έντονη αντίδραση κ της ΝΔ, με τον γραμματέα της πολιτικής επιτροπής του κόμματος και βουλευτη Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη να κάνει λόγο για ανυπαρξία σχεσιασμού από την πλευρά της κυβερνήσης.
 
Δριμεία, όμως  επίθεση εξαπολύει και  ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Γιάννης Πλακιωτάκης,

 «Ο κ. Μουζάλας σε σχέση με το θέμα της εγκατάστασης μεταναστών στην Κρήτη, συνεχίζει το χαβά του. Λειτουργεί ως διαχειριστής κρατικής ΜΚΟ όπου οι Κρητικοί ως δουλικοί υποτελείς του, θα πρέπει να εκτελέσουμε τις εντολές του.Παρά τα όσα διατυπώθηκαν τον προηγούμενο μήνα για το θέμα,  αγνοεί επιδεικτικά τις προθέσεις και τις κινήσεις των τοπικών φορέων της Κρήτης για την αντιμετώπιση του ζητήματος και προχωρά, σε αυθαίρετες πρωτοβουλίες που είναι βέβαιο, ότι θα οδηγήσουν σε αντίθετα αποτελέσματα»

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρητης, Βασίλης Λαμπρινός, σχολιάζοντας την επιστολή του κου Μουζάλα, αλλά κ τα όσα διαδραματίζονται στο υπουργείο, με φόντο την φιλοξενία 2000 ατόμων στο νησί, άφησε αιχμές εναντίον του αναπληρωτή υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής, για τις συναντήσεις που έγιναν στην πρωτεύουσα εν αγνοία των εκπροσώπων της Τ.Α. της Κρητης. Κ ο περιφερειάρχης, Σταυρος Αρναουτάκης, εξέφρασε την δυσαρέσκεια του, που την επιστολή του κου Μουζάλα την έλαβε από τον προεδρο της ΠΕΔ κ όχι από την ηγεσία του υπουργείου.

Στο έγγραφο του υπουργού που εστάλη στην ΠΕΔ Κρήτης αναλύεται αρχικά ο σχεδιασμός του υπουργείου σχετικά με τη δημιουργία Κέντρων Φιλοξενίας για 2.000 πρόσφυγες, ένα σε κάθε νομό της Κρήτης, με δυνατότητα φιλοξενίας μέχρι 500 άτομα το κάθε ένα, τα οποία θα έχουν αστυνομική φύλαξη, σίτιση από catering και διάφορες άλλες υπηρεσίες προς τους πρόσφυγες. Ωστόσο επισημαίνεται ρητά ότι αν υπάρξει δυνατότητα, με πρωτοβουλία των τοπικών φορέων Αυτοδιοίκησης (Α’ και Β’ βαθμού) για εγκατάσταση προσφύγων σε εκμισθωμένες οικίες ή σε παραχωρημένα κατάλληλα δημόσια ή δημοτικά κτήρια, «θα έχει την αμέριστη στήριξή μας και φυσικά θα οδηγήσει σε αναστολή του σχεδιασμού μας που αφορά τη δημιουργία συνολικά τεσσάρων δομών φιλοξενίας στην Κρήτη»
Ρενα Βουρεξακη

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook