To 5ο κατά σειρά Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο “CRETE 2016”, με αντικείμενο τη Διαχείριση Βιομηχανικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων, θα διεξαχθεί στο Κολυμπάρι Χανίων το διάστημα 27 – 30 Σεπτεμβρίου 2016, υπό τη διοργάνωση του Πολυτεχνείου Κρήτης, του Πανεπιστημίου της Πάντοβα, του Πολυτεχνείου του Αμβούργου και του IWWG (International Waste Working Group) και την χορηγία των Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. και Περιφέρεια Κρήτης.

Πρόκειται για ένα μοναδικό στο είδος του Συνέδριο, το οποίο διεξάγεται ανά δύο χρόνια στην Κρήτη, συγκεντρώνοντας πλήθος αξιόλογων και αναγνωρισμένων διεθνώς επιστημόνων από ολόκληρο τον κόσμο. Μέσα σε μια δεκαετία έχει καταφέρει να αποτελέσει θεσμό για τη διεθνή επιστημονική κοινότητα και να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη διασπορά των πλέον πρόσφατων ερευνητικών αποτελεσμάτων, αλλά και την ανταλλαγή πολύτιμης εμπειρίας και τεχνογνωσίας μεταξύ ειδημόνων σε θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και προστασίας.

Η ιδιαιτερότητα και ίσως και η επιτυχία της εν λόγω σειράς Συνεδρίων είναι ότι καταφέρνει να μεταφέρει την υφιστάμενη τεχνογνωσία και εμπειρία από διάφορες ανεπτυγμένες χώρες του εξωτερικού στην χώρα μας και συγκεκριμένα σε δημόσιους φορείς, που καλούνται να διαχειριστούν πολύπλοκα περιβαλλοντικά προβλήματα. Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως μέσω:
•της διεξαγωγής ειδικών συνεδριών σε θέματα, που αφορούν και ταλανίζουν την χώρα μας (π.χ. διαχείριση ειδικών επικίνδυνων αποβλήτων – νοσοκομειακά, αμιαντούχα, βιομηχανικά, κα -, εξυγίανση ρυπασμένων πεδίων, κα.), ορισμένων εξ’ αυτών στην ελληνική γλώσσα,
• της δωρεάν συμμετοχής εκπροσώπων δημόσιων φορέων (π.χ. μέλη του σώματος επιθεωρητών περιβάλλοντος, υπαλλήλων περιφερειών και ΟΤΑ, νοσοκομείων, κλπ.),
•της πρόσκλησης και παρουσίας αξιολογότατων και διεθνώς αναγνωρισμένων επιστημόνων του εξωτερικού.

Φέτος, η διεξαγωγή του Συνεδρίου συμπίπτει με την καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, λόγω μη εφαρμογής των Κοινοτικών Οδηγιών για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, καθιστώντας τη θεματολογία του πιο επίκαιρη και ενδιαφέρουσα από ποτέ.

Ως κύριο θέμα του Συνεδρίου “CRETE 2016” επιλέχθηκε η ρύπανση του περιβάλλοντος από πλαστικά απόβλητα, οι επιπτώσεις αυτής σε παγκόσμιο, αλλά και τοπικό, επίπεδο, καθώς επίσης και οι υφιστάμενες δυνατότητες αντιμετώπισης αυτού. Σε μια προσπάθεια ανάδειξης του εν λόγω προβλήματος εκτός των ορίων του Συνεδρίου, στο ευρύ κοινό, προγραμματίστηκε η υλοποίηση μιας πρωτοπόρας ανοιχτής έκθεσης στην καρδιά του Ενετικού Λιμένα των Χανίων (Νεώριο Μόρο – Ιστιοπλοϊκός Σύλλογος Χανίων) με θέμα: ΑΠΟΒΛΗΤΑ: επανεφεύρεση. 

Η εν λόγω έκθεση θα επικεντρωθεί στις δυνατότητες αξιοποίησης των αποβλήτων στην τέχνη, το σχέδιο και τη μόδα. Οι κύριοι στόχοι της είναι:
•    η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα αποβλήτων,
•    η διάδοση δυνατοτήτων και πιθανών τρόπων ανακύκλωσης, 
•    η έμπνευση κοινού, σχολείων, πανεπιστημίων και άλλων φορέων για την ανάπτυξη σχέσης μεταξύ αποβλήτων και τέχνης,
•    η ψυχαγωγία του κοινού μέσω καλλιτεχνικών εκφράσεων.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό από 26 Σεπτεμβρίου έως 7 Οκτωβρίου 2016.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις εκδηλώσεις του Συνεδρίου, καθώς και τον τρόπο συμμετοχής σε αυτό, από την επίσημη ιστοσελίδα του: http://www.hwm-conferences.tuc.gr/.

Με εκτίμηση

Καθ. Ε. Γιδαράκος

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Πολυτεχνειούπολη Κουνουπιδιανά, 73100-ΧΑΝΙΑ 
Τηλ:     28210-37789        |    Fax: 28210-37850
e-mail:     [email protected]     |      [email protected]  Website: http://hwm-conferences.tuc.gr/

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook