Ο Νορβηγός Πρωθυπουργός Γιενς Στόλτεμπεργκ, παραδέχτηκε ότι η Νορβηγία θα αλλάξει για πάντα από τις επιθέσεις της Παρασκευής, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η χώρα του θα παραμείνει προσηλωμένη στις αξίες της διαφάνειας και της δημοκρατίας.

«Νομίζω ότι η Νορβηγία θα αλλάξει. Θα υπάρξει ένα πριν και ένα μετά», δήλωσε ο Στόλτεμπεργκ στο BBC, τρεις ημέρες μετά τις επιθέσεις της Παρασκευής, που προκάλεσαν τουλάχιστον 76 νεκρούς.

«Αλλά πιστεύω επίσης ότι η Νορβηγία θα είναι εύκολο να αναγνωριστεί. Θα είμαστε πάντα μια κοινωνία προσηλωμένη στις αξίες της δημοκρατίας και της διαφάνειας και μια κοινωνία που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να είναι δραστήριοι, να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή, με τέτοιο τρόπο ώστε να αισθάνονται ασφαλείς», πρόσθεσε.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μιλώντας από την επίσημη κατοικία του, ο Στόλτεμπέργκ δήλωσε ότι η Νορβηγία δεν ήταν προετοιμασμένη να είναι θύμα πράξεων τρομοκρατίας αλλά δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί μια τέτοια βία.

«Η Νορβηγία είναι μια χώρα όπου ο καθένας αισθάνεται κοντά στον άλλο και ποτέ δεν είχαμε βιώσει ένα τέτοιο γεγονός στο παρελθόν. Πρέπει να ανατρέξουμε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για να βρούμε μια πράξη βίας παρόμοια με εκείνη της Παρασκευής», δήλωσε.

«Έτσι, οι Νορβηγοί βρίσκονται σε πένθος, είναι ακόμα σε κατάσταση σοκ. Αλλά θα δούμε, επίσης, μια ενωμένη Νορβηγία, όπου οι άνθρωποι συμπαρίστανται και φροντίζουν ο ένας τον άλλον», πρόσθεσε ο Στόλτεμπέργκ ο οποίος είπε ότι γνώριζε πολλούς ανθρώπους από αυτούς που έχασαν τη ζωή τους.

Ο δράστης είχε επισημανθεί από την Πολωνία στις υπηρεσίες ασφαλείας της Νορβηγίας

Στο μεταξύ, ο Αντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ, ο οποίος παραδέχτηκε ότι διέπραξε το μακελειό που προκάλεσε 76 νεκρούς την Παρασκευή στη Νορβηγία, είχε επισημανθεί στις υπηρεσίες ασφαλείας της Νορβηγίας το Μάρτιο, όπως ανακοίνωσε η Τζαν Κρίστιανσεν, διευθύντρια της υπηρεσίας ασφαλείας της αστυνομίας.

Η πληροφορία αυτή αναφερόταν σε μια μικρή αγορά από μια πολωνική εταιρεία, η οποία πουλούσε χημικές ουσίες, αλλά το περιστατικό ήταν πολύ ανώδυνο για να του δώσουμε συνέχεια, πρόσθεσε η Κρίστιανσεν.