Τεράστιες ζημιές στις καλλιέργεις άφησε στο πέρασμά της η χθεσινή χαλαζόπτωση. Οι αγρότες των περιοχών που επλήγησαν από τα έντονα και μεγάλης διάρκειας καιρικά φαινόμενα βρίσκονται σε απόγνωση αφού στις περισσότερες περιπτώσεις οι καλλιέργειές τους έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά.

Μεγάλο πλήγμα δέχτηκαν και οι αγρότες των Μαλίων αφού καταστροφικές ήταν οι συνέπειες της ξαφνικής και ασυνήθιστης θεομηνίας στην περιοχή.

Οι ζημιές στις καλλιέργειες της ελιάς ειναι της τάξεως του 50℅ ενώ στις πατάτες και τα υπόλοιπα οπωροκηπευτικά, η καταστροφή ειναι ολική.

Οι αγρότες της περιοχής καλούν τους αρμόδιους φορείς του Δήμου και της Περιφέρειας να κάνουν άμεσα αυτοψία, για την καταγραφή των ζημιών και την καταβολή αποζημιώσεων.

Σημαντικές ζημιές  από τη χαλαζόπτωση της 20ης Σεπτεμβρίου  υπέστησαν και άλλες περιοχές του Δήμου Χερσονήσου.

Από επιτόπιες επισκέψεις, ζημιές μέχρις στιγμής έχουν εντοπιστεί εκτός από τα Μάλια και στις περιοχές, Μοχού, Σταλίδας και στα χωριά της Λαγκάδας, κυρίως  σε καλλιέργειες ελαιοδένδρων, κηπευτικών και μπανάνας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Χερσονήσου , "μετά από αυτοψία που διενήργησε, η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, παρουσία του Αντιδημάρχου Μαλίων κ. Εμμανουήλ Κουλούρα, έγινε αναγγελία των ζημιών από τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ. Κλιμάκιο από γεωπόνους του Υποκαταστήματος Ηρακλείου του ΕΛΓΑ περιόδευσε  άμεσα στο Δήμο Χερσονήσου στις 21 Σεπτεμβρίου, για μια πρώτη αποτίμηση των ζημιών που έλαβαν χώρα.

Για το θέμα αυτό ο Δήμαρχος Χερσονήσου, ζητά επιτακτικά την ενεργοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών για την άμεση και δίκαιη αποζημίωση των πληγέντων Δημοτών.

Ο Δήμος θα προσφέρει  τις υπηρεσίες του στους πληγέντες αγρότες συνδράμοντας  στην  άμεση  σύνταξη των απαραιτήτων δηλώσεων.

Τις επόμενες μέρες οι παραγωγοί των περιοχών που επλήγησαν θα ενημερωθούν για την διαδικασία υποβολής των Δηλώσεων Ζημίας  που υπέστησαν.

Αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα και το μέγεθος της απώλειας του αγροτικού εισοδήματος  που σε χαλεπούς καιρούς χάνεται από τους αγρότες παραγωγούς , ο Δήμος θα συνδράμει στο μέγιστο δυνατό με τις υπηρεσίες του για την ολοκλήρωση των διαδικασιών που προβλέπονται."

Βίντεο: Αριστόδημος Κατσούλης