Επιστολή με …αιχμές αναφορικά με το θέμα των λαϊκών αφορών και την πρόσφατη σύσκεψη στην οποία δεν εκλήθη απέστειλε ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου στο δήμαρχο κ. Βασίλη Λαμπρινό.

Αναλυτικά η επιστολή:

“Κύριε Δήμαρχε,

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και διά του τύπου πληροφορηθήκαμε, ότι με πρόσκληση του αρμόδιου και υπεύθυνου για την λειτουργία των λαϊκών αγορών, Κυρίου Πατακού, έγινε ευρεία σύσκεψη στην παλιά λαχαναγορά, απουσία του Ε.Σ.Η., για την σωστή και εύρυθμη λειτουργία των λαϊκών αγορών.

Επειδή επί πολλά έτη, το στεγασμένο και νόμιμο λιανικό εμπόριο έχει εκφράσει τεκμηριωμένα τις απόψεις του προς όλους τους αρμόδιους φορείς και προς την νυν δημοτική αρχή, με σεβασμό σας μεταφέρομε πάλι γραπτώς τις απόψεις μας.

Οι λαϊκές αγορές, είναι ένας θεσμός που είναι χρήσιμος και θεμιτός για την τοπική κοινωνία και οικονομία. Αλλά με την προϋπόθεση να λειτουργεί νόμιμα και σύμφωνα με αυτά που ορίζει η νομοθεσία.

Δυστυχώς στην πόλη μας, ο θεσμός αυτός τείνει να μετατραπεί σε μάστιγα, γιατί εκτός του έχει μετατραπεί σε πόλο παραοικονομίας, δημιουργεί και τεράστια κοινωνικά προβλήματα και αυτό φαίνεται από τα πολλά και συνεχή παράπονα απόγνωσης από κατοίκους των περιοχών στις οποίες λειτουργούν οι λαϊκές αγορές.

Είναι δε αδιανόητο για 6 εργάσιμες ημέρες την εβδομάδα να λειτουργούν 9 λαϊκές αγορές.

Αυτό αποτελεί ίσως μοναδικό παγκόσμιο φαινόμενο.

Όπως είναι απαράδεκτο παράλληλα με το νόμιμο κομμάτι των λαϊκών αγορών (αυτών που έχουν άδεια λειτουργίας) να υφίσταται γύρω από αυτό περιμετρικά άλλες 2 λαϊκές με τους παράνομους. Και αυτό το παράνομο κομμάτι να είναι συνδεδεμένο με τα κινέζικα καταστήματα χονδρικής, όπου κάθε βράδυ παράνομα εφοδιάζεται και τα πρωινά πουλά επίσης παράνομα στις λαϊκές.

Αυτή η διασύνδεση, είναι πλέον μέγιστο εθνικό – οικονομικό πρόβλημα, παρατυπίας, παραοικονομίας, ανομίας.

Κύριε Δήμαρχε,

Η δημοτική αρχή σας, και με τη δική μας συνδρομή, υλοποίησε και υπερψήφισε έναν νέο σύγχρονο κανονισμό λειτουργίας των λαϊκών αγορών που συνάδει με τον καινούργιο νόμο 4264 /2014.

Για να λύσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα, μπορούν να εφαρμοστούν κάποια πράγματα, και ιδίως η εφαρμογή της νομιμότητας, όπως ευαγγελίζεται η αρχή σας, όπως:

 Να μειωθεί ο αριθμός των λαϊκών εβδομαδιαίως και να προσεγγίσουμε αυτά που ισχύουν στην υπόλοιπη Ελλάδα και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

 Να εφαρμοστεί ο κανονισμός λειτουργίας και ο νόμος και να εκδιωχθούν από τις λαϊκές, όσοι δεν διαθέτουν τη σχετική άδεια.

 Να θέσετε σαν στρατηγικό στόχο, την δημιουργία 2 η 3 μόνιμων χώρων λειτουργίας λαϊκών αγορών, απόλυτα οργανωμένων που να λειτουργούν με όλες τις προδιαγραφές, πολιτισμού, υγείας, χώρων στάθμευσης και νόμιμων οικονομικών όρων.

 Οι αρμόδιες αρχές συστηματικά να ελέγξουν και να εφαρμόσουν τον νόμο ως προς την μάστιγα των κινέζικων μαγαζιών-προμηθευτών, των άμεσα συνδεδεμένων με το παράνομο κομμάτι των λαϊκών.

Αυτά τα θέματα αλλά και πολλά περισσότερα, έχουμε μεταφέρει προς όλους τους αρμόδιους φορείς και προς την Δημοτική αρχή σας και ελπίζουμε πως τώρα, με αφορμή αυτή την σύσκεψη, θα ενεργοποιηθεί η νομιμότητα και δραστικά θα δώσουμε λύση σ’ αυτό το μεγάλο θέμα που ταλανίζει την τοπική οικονομία.

Για τη διευκόλυνση σας, επισυνάπτουμε ξανά τις κοινές ολοκληρωμένες προτάσεις που είχαμε καταθέσει ως Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου και Επιμελητήριο Ηρακλείου προς τη Δημοτική Αρχή και ευελπιστούμε να προσκληθούμε σε μελλοντική συνάντηση για το θέμα αυτό.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook