Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης έδωσε στη δημοσιότητα την αναλυτική της απόφαση αναφορικά με τους πρόσφυγες που θα εγκατασταθούν στο νησί στα τέλη Νοεμβρίου σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΕΔ Κρήτης αναλυτικά αναφέρεται:

"Στην τελευταία συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης 13/9/2016,  με αφορμή την συζήτηση του επίμαχου θέματος -για  την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος που καλείται να διαχειριστεί η κοινωνία της Κρήτης μετά μάλιστα και την οριστική Απόφαση της Κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργού κ. Ι. Μουζάλα για την προσωρινή εγκατάσταση 2.000 προσφύγων- και με δεδομένη την προσπάθεια της Αυτοδιοίκησης, για την όσο το δυνατόν απάλειψη φαινομένων που θα δημιουργήσουν οποιοδήποτε πρόβλημα στην ομαλή καθημερινότητα των πολιτών αλλά και στην τοπική οικονομία, τέθηκαν αρκετά ζητήματα,  που θεωρούμε σκόπιμο να δημοσιοποιήσουμε προκειμένου να γίνει γνωστό στους πολίτες του νησιού, τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά την συνεδρίαση αυτή. 

Εν προκειμένω αποφασίστηκαν τα παρακάτω :

Ο αριθμός των προσφύγων που θα δεχτούμε είναι μέχρι 2000 άτομα.

Η κατανομή ανά Περιφερειακή Ενότητα θα γίνει με κριτήριο τον πληθυσμό της κάθε Ενότητας.

Ζητούμε να μεταφερθούν οικογένειες προσφύγων και όχι οικονομικών μεταναστών.

Κατά το δυνατόν ανά περιοχή και για λόγους καλύτερης αφομοίωσης να είναι ομοεθνείς Ομάδες  ή του ίδιου θρησκεύματος και δόγματος .

Η διαδικασία ενοικίασης των δομών (διαμερίσματα ή ξενοδοχεία) που θα χρησιμοποιηθούν ως   κατοικίες να γίνει από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει οικονομική επιβάρυνση  των Δήμων από την διαχείριση του στεγαστικού  των προσφύγων.

Συστάθηκε Εκτελεστική Επιτροπή μετά την κατά πλειοψηφία απόφαση της Π.Ε.Δ όπου υπήρξαν μειοψηφίες του Δήμου Αποκορώνου και Ιεράπετρας. Η Επιτροπή αποτελείται: Από τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη. Από τους Δημάρχους των εδρών των Περιφερειακών Ενοτήτων Χανίων – Ρεθύμνου – Ηρακλείου και Λασιθίου με την προσθήκη των Δημάρχων Αγίου Βασιλείου κ. Ταταράκη και Δήμαρχο Μίνωα Πεδιάδος κ. Καλογεράκη . Η οποία επιτροπή θα επιλυφθεί των επαφών με το αρμόδιο Υπουργείο για την διευκρίνηση μιας σειράς τεχνικών θεμάτων  όπως το ελάχιστο μέγεθος δομής φιλοξενίας (30 ή 50 ή 100 άτομα) ώστε όταν κληθούμε να διαχειριστούμε  τις πράγμασι το ζήτημα να είμαστε 100% έτοιμοι.

Γίνεται σαφές ότι ο ρόλος των Δήμων και της Περιφέρειας θα είναι καθαρά επικουρικός  αφού  η αρμοδιότητα διαχείρισης προσφύγων είναι καθαρά κρατική αρμοδιότητα."