Είναι γνωστό ότι από το 1899, με την σύσταση της αυτόνομης Κρητικής Πολιτείας, οπότε  ιδρύθηκαν οι  τέσσερις Νομαρχίες της Κρήτης , το Νομαρχιακό Κατάστημα στεγαζόταν σε κτίριο, το οποίο δεν υφίσταται, πλέον στον χώρο του σημερινού πάρκου ‘’ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ’’.

Κατά την περίοδο αυτή, το σημερινό κτιριακό συγκρότημα της πρώην  Νομαρχίας και νυν της  Περιφέρειας Κρήτης ,χρησιμοποιείτο ως Διοικητήριο και Στρατώνας για τα Τουρκικά Στρατεύματα κατοχής .

Από το 1907,  το συγκρότημα αυτό χρησιμοποιήθηκε για τις στεγαστικές ανάγκες της πρώτης Πολιτοφυλακής Κρήτης .

Από το 1937 – 1942, χρησιμοποιήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες της στεγάσεως του Γυμνασίου και για την προσωρινή φύλαξη των εκθεμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου .

Τον Μάιο του 1941, καταστρέφεται από βομβαρδισμούς των Γερμανών, το κτιριακό συγκρότημα των Υπηρεσιών της Νομαρχίας στην περιοχή του πάρκου ‘’ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ’’ και οι Υπηρεσίες της Νομαρχίας μεταφέρονται στο Μέγαρο Φυτάκη μέχρι το 1944 .

Μετά το 1944, οι Υπηρεσίες της Νομαρχίας μεταφέρονται από το Μέγαρο Φυτάκη στο παρόν κτιριακό συγκρότημα και ένεκα των συνεχώς παρουσιαζομένων πολλαπλών αναγκών, το πλείστον των Υπηρεσιών διαδοχικά μεταφέρονται και  στεγάζονται σήμερα σε 32 διάσπαρτα μισθωμένα κτίρια, συνολικής εκτάσεως 20.000 και πλέον τ.μ. στην πόλη του Ηρακλείου (πλην της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και της Δ/νσης ΚΤΕΟ, που στεγάζοντο σε ιδιόκτητα κτίρια.)

Στο κεντρικό Κτιριακό Συγκρότημα στεγάζονταν ο Νομάρχης με τις επιτελικές του Υπηρεσίες, το Νομαρχιακό Συμβούλιο με τα όργανα του, οι Αντινομάρχες, η Δ/νση Διοίκησης & Πολιτικών Δικαιωμάτων & η Δ/νση Οικονομικού .

Σήμερα στεγάζονται οι επιτελικές  υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης.

Τα άλλα κτίρια , που μισθώνει και σήμερα η Π.Κ. , για την στέγαση των Υπηρεσιών της, είναι ως επί το πλείστον παλαιά και δεδομένου ότι κατασκευάστηκαν για άλλη χρήση, δεν πληρούν τις σύγχρονες απαιτήσεις των εργασιακών χώρων, εκτός των κτιρίων του Απολλώνιου, του Ιπποκράτειου και της Οδού Θησέως 3 , τα οποία ανακαινίστηκαν  προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων αλλά και εξυπηρετήσεως του κοινού .

Το οικονομικό κόστος, για την στέγαση των Υπηρεσιών της Π.Κ., ανέρχεται σήμερα ετησίως, από την καταβολή των ενοικίων, στο ύψος του 1.000.000 €  , σύμφωνα με τα  στοιχεία της Δ/νσης Οικονομικού.

-Η επιλογή της θέσης για την ανέγερση του νέου Μεγάρου στέγασης των εγκατεσπαρμένων σήμερα Υπηρεσιών της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ , σε οικόπεδο 25 στρεμμάτων, το οποίο παραχωρήθηκε δωρεάν στην πρώην Νομαρχία Ηρακλείου ,το 2003,από τον Υπουργό Γεωργίας και η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από το τότε   Νομαρχιακό Συμβούλιο(2005), κατόπιν πλήρους & αιτιολογημένης εισήγησης της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών, είναι η αρίστη για τους παρακάτω λόγους:

α. Ευρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ηρακλείου. Το Σκαλάνι ανήκει  στο Δήμο Ηρακλείου και αποτελεί  προάστιο του.
-ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ  ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ  ΚΑΠΟΙΑΣ ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ ,ΤΗΣ ΝΕΑΣ  ΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟΥ ,ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ, ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ , ΘΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΣΚΑΛΑΝΙ (10.8χιλιομ.) ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΚΑΘΕΤΟΥ ΑΞΟΝΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ -ΒΙΑΝΝΟΥ,,ΤΟΥΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΟΥ ΝΕΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΚΑΣΤΕΛΛΙΟΥ, ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ  ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ , ,ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ …36 χιλιομέτρων…

Σε ανάλογες δε αποστάσεις, από την …πλατεία Ελευθερίας , λειτουργούν χωρίς πρόβλημα, ,από ετών,  η Κνωσός, το Πανεπιστήμιο  Κρήτης ,το ΠΑΓΝΗ, το ΙΤΕ, πολλά κέντρα ψυχαγωγίας ,ξενοδοχεία κλπ,κλπ…

 Άλλωστε το   ιστορικό κτίριο της πρώην Νομαρχίας, στην Πλατεία Ελευθερίας, θα παραμείνει σε λειτουργία και μετά την ολοκλήρωση του νέου Μεγάρου & θα στεγάσει  επιτελικές Υπηρεσίες της Πολιτικής ηγεσίας , το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) & το Κέντρο Υποδοχής Επενδυτών (Κ.Υ.Ε.).κλπ.Ετσι για γραφειοκρατικά ζητήματα ,δεν θα απαιτείται η μετακίνηση πολιτών  στην νέα θέση του μεγάρου…
Στο ισόγειο δε μπορεί να φιλοξενηθεί μια ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ,που τόση ανάγκη έχει η πόλη μας κλπ.κλπ.

β.  Η προτεινόμενη  θέση του  νέου μεγάρου ευρίσκεται επί του καθέτου άξονα «Ηράκλειο – Βιάννος», απέχει, περίπου, 5 λεπτά από τη γέφυρα του Κατσαμπά, 7 λεπτά από το Αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης», 18 λεπτά από το υπό προγραμματισμό Νέο Αεροδρόμιο του Καστελίου,  2 λεπτά από την βιομηχανική ζώνη & 2 λεπτά από το Ανάκτορο της Κνωσού…
γ. Συγκλίνουν σ’ αυτό το οικόπεδο οι κάθετοι άξονες: «Ηράκλειο – Αρχάνες – Πύργος» & μέσω της Εθνικής Οδού ο κάθετος άξονας «Ηράκλειο – Μεσσαρά».   

δ. Αποτελεί  δε η επιλογή του χώρου αυτού την μεγαλύτερη ουσιαστική παρέμβαση, με στόχο την ανακούφιση του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης του Ηρακλείου, καθότι θα εκτρέπονται, εκτός των τειχών της πόλης, καθημερινά, εκατοντάδες αυτοκίνητα που οδεύουν σήμερα προς τις Υπηρεσίες της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ , στο κέντρο της πόλης…

Στο ΣΚΑΛΑΝΙ και στον  συγκεκριμένο χώρο,  εκτός από την κατασκευή του κτιριακού συγκροτήματος, μπορεί να λειτουργήσει  Πάρκο Εκπαίδευσης & Εξέτασης Υποψηφίων Οδηγών, χώρος για την Επιθεώρηση Οχημάτων, Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, Εγκαταστάσεις για τη Στέγαση του Μηχανολογικού Εξοπλισμού της Ν.Α.Η., κατασκευή Σταθμού Προσχολικής Αγωγής για τα παιδιά των εργαζομένων της Π.Κ., μεγάλο parking κλπ.

Δεν είναι, όμως, μόνο η ορθολογικότερη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, που θα προκύψει από τη συγκέντρωση των υπηρεσιών της Ν.Α.Η. σε ένα ενιαίο χώρο, όσο, κύρια, είναι η εξυπηρέτηση των Πολιτών, το γεγονός ότι οι λειτουργίες της πόλης θα βελτιωθούν, ενώ οι εργαζόμενοι στη Π.Κ. θα αποκτήσουν, επιτέλους, ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, στο οποίο θα μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, κάτι που οι σημερινές συνθήκες δεν τους το επιτρέπουν.

-Όλοι δε  οι επισκέπτες του μεγάρου , οι ερχόμενοι από την ενδοχώρα του Ηρακλείου αλλά και από τους νομούς Χανίων, Ρεθύμνης, και Λασιθίου δεν θα  χρειασθεί να περνούν από   το κέντρο της πόλης ,αλλά από την εθνική οδό μέσω του κόμβου της βιομηχανικής θα εισέρχονται σε αυτό…
(Ήδη τα περισσότερα Υπουργεία, στην  Αθήνα, έχουν μεταφερθεί, ή είναι υπό μεταφορά εκτός της πλατείας Συντάγματος ,σε προάστια της πρωτεύουσας, για λόγους και κυκλοφοριακούς)

ε. Θα συγκεντρωθούν στο Νέο Μέγαρο όλες οι δεκάδες διάσπαρτες Υπηρεσίες της Π.Κ, που σήμερα στεγάζονται σε πολλά  ενοικιασμένα κτίρια ,καθότι  ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ του μεγάρου, διασφαλίζει  τόσο την βέλτιστη απόδοση των υπαλλήλων ,όσο και την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών.

-ΤΟ ΚΤΙΡΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΧΕΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΘΕΙ ,ΜΕ ΑΚΡΙΒΕΙΑ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΣΕ  ΧΩΡΟΥΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΤΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ.

-ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ  Η ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΣΚΑΛΑΝΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ,ΣΥΜΒΟΛΙΚΑ, ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΛΗΣΙΟΝ ΤΗΣ  ΚΝΩΣΟΥ , Η ΟΠΟΙΑ ΓΙΑ ΑΙΩΝΕΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΟΥΣΕ ΕΝΑ ΥΠΕΡΛΑΜΠΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ,ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΌ ,ΤΟΝ ΜΙΝΩΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ…

Σημειωτέον δε ότι η βραβευμένη ,σε πανελλήνιο διαγωνισμό, προμελέτη  του μεγάρου,  έργο ενός  ευφήμως γνωστού μεγάλου τεχνικού γραφείου  των Αθηνών , το 2005,προέβλεψε  την τμηματική, σε τρείς φάσεις, κατασκευή  του μεγάρου .

Προτείνουμε λοιπόν  ,την ρεαλιστική πρόταση ,της   κατασκευής ,σε πρώτο στάδιο,, του κεντρικού κτιρίου(5.650Μ2 κυρίων χώρων και 3600 Μ2 υπογείων) ,με τις απαιτούμενες τροποποιήσεις (είσοδοι, ασανσέρ ,διάδρομοι κλπ) και κυκλοφοριακής σύνδεσης  του με τον οικισμό, γεγονός που θα καλύψει ,αρχικά, στεγαστικές ανάγκες 265 υπαλλήλων της Περιφέρειας Κρήτης, το δε κόστος του υπολογίζεται  ,μόλις ,στο 25% του συνολικού .

Απαιτείται ,βέβαια,  πιστή τήρηση    του  συνολικού γενικού σχεδιασμού , ώστε η προοπτική ολοκλήρωσης του μεγάρου, με την κατασκευή και  των άλλων δύο φάσεων , στο απώτερο μέλλον, να  παραμείνει  εφικτή…

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook