Το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο για τα ζώα τα πρακτικά προβλήματα που απορρέουν από την εφαρμογή του και ο ρόλος των εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών συζητήθηκαν σήμερα σε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την Πανελλαδική Φιλοζωική Ομοσπονδία με τη συμμετοχή Δικαστικών και Αστυνομικών αρχών.

Σύμφωνα με την κα Μπομπολάκη τα περιστατικά έχουν μειωθεί ωστόσο παρατηρούνται ορισμένες περιπτώσεις ακραίας βιαιότητας σε βάρος ζώων.

 
 

 

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Στρατηγός Ανδρέας Δασκαλάκης , Γενικός  Περιφερειακός Αστυνομικός  Διευθυντής Κρήτης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Η Ελληνική Αστυνομία στηρίζει κάθε προσπάθεια που γίνεται προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης φιλοζωικής συνείδησης και κουλτούρας στη χώρα μας, ενστερνιζόμενοι τη φιλοσοφία περί σεβασμού της ζωής όπως εύγλωττα επισημάνθηκε από τον βραβευμένο με νόμπελ ειρήνης Αλβέρτο Σβάιτσερ στα εξής λόγια: όποιος έχει μάθει να θεωρεί τη ζωή ενός ζώντος πλάσματος ευτελή, κινδυνεύει να οδηγηθεί σε αντίστοιχα συμπεράσματα, θεωρώντας ευτελείς και τις ανθρώπινες ζωές.»

Συν τοις άλλοις ο Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης τόνισε:

«Το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας είναι ιδιαιτέρως απαιτητικό στο πεδίο στοιχειοθέτησης των αδικημάτων σε βάρος των ζώων. Ωστόσο, η Ελληνική Αστυνομία διαθέτει στελέχη που διακατέχονται από εμπεριστατωμένη και εξειδικευμένη γνώση, εμπειρία και επαγγελματισμό, συνεργάζονται με φορείς, κτηνιάτρους, υπηρεσίες υγιεινής, σωματεία και μεμονωμένους πολίτες προκειμένου να εφαρμόσουν το νομικό πλαίσιο για την προστασία των ζώων.

Ομοίως θέλω να αναφερθώ στην εσωτερική λειτουργία του φορέα της ελληνικής αστυνομίας που δίχως άλλο αποδίδει αξία, αποδεικνύει σοβαρότητα και εκφράζει διαχρονικά τον πολιτισμό προς τα ζώα. Η ομάδα Αστυνομικών Σκύλων – Κ9 της Ελληνικής Αστυνομίας προσφέρει τα μέγιστα στο έργο μας με περισσότερο από 40 χρόνια λειτουργίας, συμπληρώνοντας και ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα της αστυνόμευσης σε πραγματικές συνθήκες δράσης, συμμετέχοντας σε έρευνες χώρων, προληπτικούς ελέγχους, επιχειρήσεις ανίχνευσης εκρηκτικών μηχανισμών ή ναρκωτικών ουσιών.»

Την εκδήλωση χαιρέτησε και ο Χαράλαμπος Ζολινδάκης Δικηγόρος και Μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων που αναφέρθηκε στο δικαιικό ελληνικό σύστημα σύστημα για τα ζώα:

 

Σημαντικοί ομιλητές πήραν επίσης τον λόγο. Αναλυτικά:

  • Η Αθηνά Θεοδωροπούλου, Αντεισαγγελέας Εφετών Αθήνας και τ. Εισαγγελέας Ζώων Αθήνας, μίλησε με θέμα: “Ζητήματα που ανακύπτουν  κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας για την Προστασία των Ζώων και ειδικότερα από τον νόμο 4039/12 και την τροποποίησή του  με τον νόμο 4235/14 “
  • Ο Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Ηρακλείου κ. Ευστάθιος Θεοφανίδης ,Ειδικός Εισαγγελέας κατά της Ρατσιστικής Βίας-Υπ. ΔΝ Α.Π.Θ., μίλησε με θέμα: “Ποινική Δίωξη και Προδικασία σε υποθέσεις ενεργητικής και παθητικής κακοποίησης ζώων κατά το ισχύον νομοθετικό καθεστώς : η λειτουργική αρμοδιότητα και παρέμβαση του Εισαγγελέα”
  • Ο Υπαστυνόμος Α΄κ. Εμμανουήλ Φιαγκουσάκης, εκ μέρους της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, μίλησε με θέμα ” Η αναγκαιότητα ενημέρωσης των αστυνομικών επί των νομικών θεμάτων των τριών βασικών νομοθετημάτων και η καθημερινή πρακτική στα αστυνομικά τμήματα “
  • Η Αναστασία Βυσσίνου Μπομπολάκη, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας μίλησε με θέμα: ” Τα δικαιώματα των Ζώων, νομικά και ηθικά ζητήματα “

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook