Ερώτηση προς το Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινό κατέθεσε σήμερα η δημοτική ομάδα των “Ενεργών Πολιτών” αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων και την κύρωση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ).

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

“Επιτέλους την αλήθεια … για τα θέματα Διαχείρισης Απορριμμάτων

Κύριε Δήμαρχε,

Τις τελευταίες ημέρες ενημερωθήκαμε από τον τύπο (!!) για :

Κύρωση της απόφασης έγκρισης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Κρήτης.

Την με αριθμό πρωτοκόλλου 11130/22-9-2016 επιστολή της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ και ΤΣ του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, στην οποία ζητούνται συμπληρωματικά στοιχεία και παρατηρήσεις που πρέπει να υλοποιηθούν, ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία ένταξης του έργου της Χερσονήσου στα επιλεγόμενα προς χρηματοδότηση έργα.

Στις παραπάνω παρατηρήσεις περιέχονται τουλάχιστον δύο, οι οποίες αναφέρονται και στον Δήμο Ηρακλείου

Γιατί δεν λειτουργεί ο Περιφερειακός Φορέας Διαχείρισης Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) με πρόεδρο τον Δήμαρχο Ηρακλείου, όπως προβλέπει ο νόμος 4071/2012;

Είναι γνωστό σε όλους ότι έλαβαν χώρα οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την εκλογή νέα Διοίκησης πριν σχεδόν ένα χρόνο (05-11-2015), όπου εκλέχτηκε παμψηφεί ο Δήμαρχος Ηρακλείου, με σκοπό την άμεση ενεργοποίηση του, αλλά ακόμη και σήμερα δεν φαίνεται να έχει προχωρήσει η λειτουργία του. Αν δεν υπήρχε διάθεση για λύση, γιατί έγιναν εκλογές νέας διοίκησης στο ΦΟΔΣΑ ή μήπως και το εκ νέου πάγωμα ήταν κι αυτό, στις προγραμματικές δηλώσεις της Δημοτικής Αρχής που υλοποιούνται!!

Θα αναφερθούν μόνο μερικές αρνητικές επιπτώσεις για το Δήμο Ηρακλείου, αλλά και συνολικότερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού.

Μεταφέρθηκε η αρμοδιότητα σχεδιασμού και προγραμματισμού από τον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ στην Περιφέρεια Κρήτης υποβαθμίζοντας έτσι τον Α’ βαθμό.

( Η διαπιστωτική πράξη του Γ. Γραμματέα της Αποκεντρωμένης με στοιχεία αρ. 1365/13-04-2016 αναφέρει ότι δίνει αυτή την αρμοδιότητα στην περιφέρεια διότι « …ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ υφίσταται αλλά αδυνατεί να υλοποιήσει τα ΤΣΔΑ αλλά και την ανάλογη τροποποίηση του ΠΕΣΔΑΚ »)

Η σύνταξη του ΠΕΣΔΑΚ έγινε από την Περιφέρεια και λογικό είναι να αποτυπώνει τις επιλογές και τις προθέσεις της. Με τις επιλογές όμως του Δήμου Ηρακλείου τι γίνεται; Περιέχονται, αναφέρονται ή υποβαθμίζονται και με τμηματικές αναφορές, δημιουργούνται δεσμεύσεις (τυχαία ή με σύμφωνη γνώμη;) στο Δήμο; Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου 486/2015 αναφέρει αναλυτικά τον σχεδιασμό για την πλήρη επεξεργασία του συνόλου των Στερεών Απορριμμάτων και δεν αναφέρει τίποτε για μεταφορά οργανικών αποβλήτων από το Ηράκλειο σε αυτή της Χερσονήσου.

Κι όμως στον εγκεκριμένο σχεδιασμό αναφέρετε, η συνεισφορά οργανικών αποβλήτων στην νέα μονάδα της Χερσονήσου.

Το Υπουργείο ζητά έγγραφη επιβεβαίωση – δέσμευση . Και ο Δήμος Ηρακλείου τι κάνει ;

Να θυμίσουμε γιατί κάποιοι έχουν κοντή μνήμη, ότι με το με αριθμό 588/27-05-2015 έγγραφο του, ο ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας (Χερσονήσου) απαντώντας στον ΕΣΔΑΚ, δήλωσε ότι η σχεδιαζόμενη μονάδα επεξεργασίας δεν απαιτεί μεταφορά οργανικού κλάσματος από Ηράκλειο (κείμενο απάντησης μελετήτριας στο Δήμαρχο Ηρακλείου).

Επίσης στις 14-06-2016 με ηλεκτρονικό μήνυμα του μελετητή του Δήμου Ηρακλείου (στον οποίο ανατέθηκε απ’ ευθείας η θέση του συμβούλου σε ζητήματα διαχείρισης απορριμμάτων στο Δήμο Ηρακλείου) με θέμα «πρόταση ΠΕΣΔΑΚ», ουσιαστικά διατυπώνει τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου Ηρακλείου για « …. Οι ποσότητες των προδιαλεγμένων οργανικών αναμένεται να αυξηθούν, πέραν της ποσότητας που αναμένεται να μεταφέρεται στην Χερσόνησο», γεγονός που προκαλεί ερωτηματικά, καθώς δεν υπάρχει καμία τροποποιητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ηρακλείου για παραχώρηση και μεταφορά οργανικών στην μονάδα Χερσονήσου.

Το παραπάνω είναι σημαντικό από πολλές πλευρές και είναι θέμα σεβασμού και δημοκρατικής λειτουργίας, κάτι το οποίο επανειλημμένως έχουμε θίξει. Μήπως υφίσταται, και θέμα παραχώρησης άνευ συμφωνίας με ότι επιπτώσεις μπορεί να έχει μία τέτοια ενέργεια , για τα συμφέροντα του Δήμου; Αν βέβαια ισχύει ότι και ο μελετητής τους Δήμου Ηρακλείου είναι ταυτόχρονα και σύμβουλος του Δήμου Χερσονήσου (με απευθείας ανάθεση), όπως αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα στον Τύπο τις προηγούμενες ημέρες, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι υπάρχει και δεοντολογικό θέμα;

Κε Δήμαρχε

Επειδή γίνονται πολλές ενέργειες που παραμερίζουν το Δημοτικό Συμβούλιο και την Δημοκρατική του λειτουργία, και επειδή το θέμα της Διαχείρισης των Απορριμμάτων (όπως και της διαχείρισης των Υδάτινων Πόρων) είναι σημαντικό και τις επιπτώσεις του, θετικές ή αρνητικές , θα τις ζούμε για πολλά χρόνια

Ζητάμε – άμεσα – να συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο τα παραπάνω θέματα.

Οι Ενεργοί Πολίτες, έχει θέσει τα ζητήματα αυτά τόσο με ερωτήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και με αρθρογραφία στον τύπο και σας τα έχουμε γνωστοποιήσει πολλές φορές. Άγνοια πλέον δεν δικαιολογείται. Επίσης να σημειώσουμε και το γεγονός ότι ετοιμάζονται νέες εκλογές στον ΕΣΔΑΚ με μαζικές αποχωρήσεις «μελών». Προσοχή λοιπόν και σε αυτό τα θέμα.

Για την δημοτική ομάδα των ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Ηλίας Λυγερός”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook