Χρεώθηκαν χωρίς να το γνωρίζουν από μηνύματα που έλαβαν στο κινητό τους, χωρίς καν να τα ανοίξουν και να τα διαβάσουν.

Ο λόγος για Χανιώτες που είδαν να τους λογαριασμούς τους να χρεώνονται, εν αγνοία τους και χωρίς οι ίδιοι να έχουν κάνει τίποτα, από εταιρεία που στέλνει μηνύματα αφειδώς στα κινητά τους.

Σύμφωνα με τη σοβαρή καταγγελία που έκανε στο Flashnews.gr αναγνώστης που έχει καρτοκινητό, δέχτηκε τρια μηνύματα από άγνωστους πενταψήφιους αριθμούς και συγκεκριμένα τους 19015 και 54970. Ο ίδιος ούτε καν άνοιξε να τα διαβάσει. Όπως όμως διαπίστωσε έκπληκτος, ενώ είχε βάλει καινούρια κάρτα με μονάδες στο τηλέφωνο, πριν καν προλάβει καλά, καλά να τη χρησιμοποιήσει, χρεώθηκε στην κάρτα του με 6,24 ευρώ, συγκεκριμένα 2,08 ευρώ το κάθε μήνυμα που του εστάλη.

Ο ίδιος πήρε τηλέφωνο στον πάροχο κινητής τηλεφωνίας και ζήτησε να μάθει τι ακριβώς συνέβαινε και πώς μπορούσε να προστατεύσει τον αριθμό του από αυτά τα νούμερα. Στον πάροχο του είπαν ότι η εταιρεία που αποστέλλει τα 5ψηφια μηνύματα είναι "νόμιμη" (;;;) και το μόνο που μπορούσε να κάνει ο πάροχος κινητής τηλεφωνίας είναι μπλοκάρει την αποστολή αυτών των μηνυμάτων προς τον αριθμό του. Επίσης, του έδωσαν τον τηλεφωνικό αριθμό 2117800019 για να επικοινωνήσει με την εν λόγω εταιρεία.

Όπως μας είπε ο αναγνώστης, έχει πάρει πολλές φορές, ακούει μαγνητοφωνημένο μήνυμα κοπέλας με προφορά κυπριακής διαλέκτου, στο οποίο προτρέπει όποιον θέλει να διαγραφεί από τις υπηρεσίες να πατήσει το πλήκτρο 1 και όποιον θέλει να επικοινωνήσει με εκπρόσωπο να πατήσει το πλήκτρο 2. Όσες φορές κι αν πήρε τηλέφωνο, πατώντας το 2 για να μιλήσει με εκπρόσωπο της εταιρείας δεν τα κατάφερε ποτέ.

Δεν είναι ο μόνος

Σύμφωνα με τον άνθρωπο που μας κατήγγειλε το περιστατικό, το ίδιο ακριβώς έχει συμβεί και στον γαμπρό του στα Χανιά ο οποίος μάλιστα δεν έχει smartphone, αλλά ένα απλό, συμβατικό κινητό τηλέφωνο στο οποίο έχει στείλει η ίδια η εταιρεία σωρηδόν μηνύματα, με αποτέλεσμα να χρεωθεί ο λογαρισμός σύνδεσης που έχει με 36 ευρώ!

Το φαινόμενο φυσικά δεν είναι τοπικό. Ψάξαμε στο διαδίκτυο τον αριθμό και είδαμε αρκετά θύματα που προειδοποίουν για τον συγκεκριμένο αριθμό

Προσοχή αν δείτε τέτοια μηνύματα στο κινητό μην ησυχάσετε ότι δεν θα χρεωθείτε αν δεν απαντήσετε. Πρέπει άμεσα να πάρετε τον πάροχό σας τηλέφωνο ώστε τουλάχιστον να κάνετε ό,τι χρειάζεται για να μην σας ξαναχρεώσουν.

Πόσο νόμιμο είναι να σε χρεώνει κάποιος εν αγνοία σου;

Ο καταγγέλλων μας διαβεβαίωσε ότι δεν έχει πάρει ο ίδιος τηλέφωνο στην εταιρεία, ούτε έχει στείλει μηνύματα και πραγματικά αδυνατεί να καταλάβει με ποιο δικαίωμα η εταιρεία του στέλνει μηνύματα και με ποιο δικαίωμα τον χρεώνει.

Ακόμα όμως και αν στις περιπτώσεις των ανθρώπων που έχουν στείλει μήνυμα ή έχουν συμμετάσχει σε διαγωνισμό, ποιος τους ενημέρωσε ότι το τηλέφωνό τους θα χρησιμοποιείται από την εταιρεία με αυτόν τον τρόπο συνεχώς και κυρίως θα χρεώνονται για αυθαίρετη αποστολή μηνυμάτων στα οποία καν δεν απαντούν;

Πόσο νόμιμο μπορεί να είναι αυτό και γιατί οι αρχές επιτρέπουν να συμβαίνει; Είναι απαραίτητο να παρέμβει άμεσα η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για να ερευνηθεί  σε βάθος το θέμα και η νομιμότητα των πρακτικών της συγκεκριμένης εταιρείας.