Η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Πελαγία Πετράκη μαζί με τον Βουλευτή Λασιθίου Μανώλη Θραψανιώτη συναντήθηκαν με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Νίκο Αντώνογλου την Τρίτη 18 Οκτωβρίου, στην Αθήνα.

Στην συνάντηση συμμετείχαν οι επαγγελματίες αλιείς: o Τσιφετάκης Γιώργος, Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας ο οποίος εκπροσώπησε και τον Σύλλογο Αλιέων Σητείας, o Εγγλεζάκης Αντώνης, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αλιέων Αγίου Νικολάου, o Τζαράκης Λάμπης και o Καρράς Γιώργος, Πρόεδρος και μέλος του Συλλόγου Αλιέων Ιεράπετρας, η τμηματάρχης Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου Ελένη Ψόχιου και ειδικοί σύμβουλοι σε θέματα αλιείας του Υπουργείου.

Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στα προβλήματα που δημιουργούνται από την παρουσία του εισβολικού είδους Lagocephalus sceleratus (λαγοκέφαλος) στην καθημερινότητα των αλιέων (καταστροφή αλιευμάτων και αλιευτικών εργαλείων) και ζητήθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις: την υλοποίηση μια μελέτης του πληθυσμού και της εξέλιξης του είδους, την καταγραφή των πραγματικών ζημιών που προκαλεί, τη διερεύνηση αν μπορεί να έχει κάποια οικονομική σημασία όσον αφορά τη χρήση της τετραδοτοξίνης του στη φαρμακοβιομηχανία, αλλά και να βρεθεί κάποιος τρόπος προστασίας ή οικονομικής ενίσχυσης των κατεστραμμένων από τον λαγοκέφαλο αλιευτικών εργαλείων.

Επιπλέον, ζητήθηκε να μη χαθεί κανένας πιθανός πόρος χρηματοδότησης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2014-2020 και να αξιοποιηθούν κατάλληλα όλες οι δράσεις του.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα και αποτυπώθηκε η πραγματική διάσταση του προβλήματος που προκαλείται από την παρουσία του λαγοκέφαλου στην αλιευτική διαδικασία και το επάγγελμα του αλιέα.

Η κα Πετράκη δήλωσε ότι «Είναι υποχρέωση και  ευθύνη  της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υιοθετηθεί σχέδιο δράσης για την αποζημίωση και προστασία των αλιέων που πλήττονται από την εξάπλωση του Λαγοκέφαλου στη Μεσόγειο».
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook