Στην πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης και αλιείας, αναφέρονται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ - Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο Βουλευτής Πέλλας κ. Γιώργος Καρασμάνης και 44 ακόμη βουλευτές με κοινοβουλευτική τους παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι «Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα μας (6-10-16), ο κοινοτικός Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Φιλ Χόγκαν,  δήλωσε με έμφαση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο πως, «το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο και μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην οικονομική ανάκαμψη, εάν αξιοποιηθεί με έναν έξυπνο και βιώσιμο τρόπο». …

… Επειδή, το ΠΑΑ 2014–2020 είχε από την προηγούμενη κυβέρνηση διασφαλισμένους πόρους 6δις ευρώ (4,7δις κοινοτική και 1,3δις εθνική & ιδιωτική συμμετοχή), οι οποίοι δυστυχώς εδώ και 1,5 χρόνο εξακολουθούν να λιμνάζουν αναξιοποίητοι στα κοινοτικά Ταμεία. …

Επειδή, η «σφραγίδα» που εσείς βάλατε αφορά μόνο στη α) δραματική και άνευ λόγου περικοπή κατά 40,4% των κονδυλίων για το πρόγραμμα ανάπτυξης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και επιχειρήσεων, β) κατάργηση του προϋπολογισμού των 200εκ. ευρώ, για την κάλυψη από τον ΕΛΓΑ συγκεκριμένων ασφαλιστικών κινδύνων στη φυτική και ζωική παραγωγή και γ) στη μείωση κατά 67% του κονδυλίου για τα μέτρα υπέρ της καλής διαβίωσης των ζώων,…. Μειώσεις, που προήλθαν από τα 902εκ. ανειλημμένων υποχρεώσεων του προηγούμενου Προγράμματος, που μεταφέρατε (στην πραγματικότητα χάσατε)​ το 2015 στο καινούριο Πρόγραμμα, μειώνοντάς έτσι κατά 21% τις δαπάνες σε βάρος του νέου Προγράμματος, λόγω της κυβερνητικής απραξίας.

… Επειδή, η κυβέρνησή σας αντί να τρέξει με ταχύτητα φωτός, όπως επιβάλουν οι συγκυρίες, το νέο Πρόγραμμα για την απορρόφηση των 6δις, τα οποία έχουν πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα για την τόνωση της τοπικής και εθνικής οικονομίας, στερεί με τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις, υστερήσεις και υπεκφυγές της πολύτιμους πόρους και ρευστότητα από τους αγρότες και την αγορά, ενώ την ίδια ώρα αυξάνει φόρους, εισφορές, ΦΠΑ, ειδικούς φόρους κατανάλωσης, μειώνοντας μισθούς,  συντάξεις και διαθέσιμο εισόδημα».