Στα διαχρονικά μηνύματα του Ολοκαυτώματος της Μονής Αρκαδίου αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης προσφωνώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στην διάρκεια του επίσημου γεύματος που παρατέθηκε στην ιστορική Μονή, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα την παρουσία του Προέδρου τιμή για την Κρήτη.

Συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης - παρουσία της Ιεράς Συνόδου, εκπροσώπου της Κυβέρνησης, των Προέδρων Ν.Δ. , ΠΑΣΟΚ, βουλευτών, τοπικών αρχών, εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, Ερευνητικών-Επιστημονικών Ιδρυμάτων, Σωμάτων Ασφαλείας, Ενόπλων Δυνάμεων και άλλων - αναφερόμενος στην ιστορική επέτειο τόνισε:

«Το Ολοκαύτωμα στο Αρκάδι συνεχίζει να συγκινεί και να παρακινεί κάθε Έλληνα, κάθε άνθρωπο που θέλει να λέγεται «ελεύθερος». Αποτελεί μια ύψιστη πράξη ηρωισμού και αυτοθυσίας, μια κίνηση που αντιπροσώπευε τη θέληση ενός ολόκληρου λαού, μια πράξη αντίστασης που δεν προέκυψε από την κορυφή, αλλά επιβλήθηκε από την καρδιά των επαναστατημένων Κρητικών. Μέσα από τα συντρίμμια και τις στάχτες της Ιστορικής Μονής Αρκαδίου, τέθηκαν γερά τα θεμέλια στην Ελλάδα και τον κόσμο, για μια κοινωνία ισότητας, με αναφαίρετα δικαιώματα, για μια κοινωνία Ελεύθερη. Για την Περιφέρεια Κρήτης η άσβεστη φλόγα του Αρκαδίου αποτελεί μια σπουδαία κληρονομιά. Το ιερό λάβαρο των Επαναστατών της Μονής μετατρέπεται σε σύμβολο αδιάκοπου αγώνα για ένα μέλλον καλύτερο. Η ιστορική πυριτιδαποθήκη αποτελεί για όλους μας, ένα ιερό και υπέρτατο θυσιαστήριο, μέσα από το οποίο μεγάλες αξίες και ιδανικά ταυτίστηκαν με το αδούλωτο πνεύμα του Κρητικού λαού».