Με πέντε συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έκλεισε την εβδομάδα με συνολικές απώλειες 6,4%, ενώ σε πτώση 13,75% υποχρεώθηκαν στο ίδιο διάστημα οι τράπεζες.

Για το σύνολο του Ιουλίου, σύμφωνα με το δημοσίευμα του capital.gr, από τις συνεδριάσεις του οποίου μόλις 4 υπήρξαν ανοδικές, οι απώλειες του Γενικού Δείκτη διαμορφώθηκαν σε 5,86%, ενώ σε πτώση 13,04% υποχρεώθηκε ο δείκτης των τραπεζών.

«Δεν είχε συνέχεια το ανοδικό ράλι μετά την σύνοδο κορυφής της 22ας Ιουλίου καθώς τα σύννεφα της αβεβαιότητας επέστρεψαν στις αγορές μετά την αύξηση των spreads σε Ιταλία και Ισπανία, αλλά και λόγω της θολής εικόνας που επικρατεί με την αύξηση του ορίου για το Αμερικανικό χρέος» σχολιάζει στο εβδομαδιαίο δελτίο της η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

«Το ανοδικό momentum χάθηκε γρήγορα και η επιστροφή του σκεπτικισμού επικεντρώθηκε στα μεγέθη των τραπεζών και τις κεφαλαιακές αντοχές τους μετά την εθελοντική ανταλλαγή τους με τα ομόλογα του EFSF. Οι ανησυχίες της εγχώριας αγοράς στρέφονται πλέον και εκτός συνόρων, καθώς ακόμα και αν υπάρξει επιτυχής κατάληξη στην συμμετοχή της κρατικής δανειακής αναδιάρθρωσης η ασταθής εικόνα του εξωτερικού δύναται να ακυρώσει την όποια θετική δυναμική μπορεί να προκύψει από την επιτάχυνση των κινήσεων που προβλέπεται στο πακέτο ενίσχυσης της Ελληνικής οικονομίας».

«Από ότι φαίνεται και την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου το θερμόμετρο θα παραμείνει σε ψηλά επίπεδα» σχολιάζει η Πήγασος, «καθώς η αγωνία και ο φόβος που τιμολογήθηκαν στις μετοχικές και ομολογιακές αξίες θα χρειαστεί να τύχουν επαναξιολόγησης με βάση τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν από την ψηφοφορία του κογκρέσου για την αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους στις 2 Αυγούστου». Και προσθέτει ότι «την ίδια στιγμή η είσοδος της αγοράς στην παραδοσιακά αναιμική περίοδο ‐τζίρων και ειδήσεων‐ των θερινών διακοπών» ενδέχεται να συμπιέσει το εύρος κίνησης των περισσότερων μετοχών. «Ήδη από την συνεδρίαση της Πέμπτης έχει διαφανεί η διάθεση της αγοράς να καταγράψει νέο ρεκόρ συναλλακτικής απραξίας».

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.204,15 μονάδες με απώλειες 0,45%, κοντά στο χαμηλό ημέρας και μετά από διακύμανση 16 περίπου μονάδων.

Διακινήθηκε επίσης συνολικός όγκος 29,3 εκατ. τεμαχίων αξίας 50,26 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων 4,06 εκατ. ευρώ αφορούσαν «πακέτο» για το 13,7% της FG Europe), ενώ συνολικά 66 μετοχές ολοκλήρωσαν τη διαπραγμάτευση με απώλειες, 57 ενισχύθηκαν και 157 διατηρήθηκαν αμετάβλητες.

Σε ποσοστό 1,03% στις 850,39 μονάδες υποχώρησε την Παρασκευή ο δείκτης των τραπεζών, παρά τα ενδοσυνεδριακά κέρδη έως και 2,38%, με μοναδικούς τίτλους σε θετικό έδαφος τις Proton Bank και Attica Bank.

Αναλυτικά από τον FTSE20, ανοδικά κινήθηκε η μετοχή του ΟΠΑΠ σε ποσοστό 3,49% στα 11,55 ευρώ, ακολούθησαν οι τίτλοι των ΕΛΠΕ και Motor Oil με κέρδη 1,90% και 0,77%, ενώ χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Τρ. Πειραιώς, Ελλάκτωρ και Marfin Popular Bank.

Σε αρνητικό έδαφος, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκε η MIG υποχωρώντας 6,25% στα 0,45 ευρώ, και ακολούθησαν οι Τρ. Κύπρου και Jumbo με απώλειες 3,80% και 2,00% στα 1,52 και 4,91 ευρώ αντίστοιχα. Περί του 1,9% υποχώρησαν οι Βιοχάλκο και Τιτάν, οι απώλειες των Τ.Τ. και ΔΕΗ διαμορφώθηκαν σε 1,56% και 1,49%, ενώ πάνω από 1% υποχώρησαν και οι τίτλοι των Eurobank, Coca-cola 3E, Alpha Bank και ΑΤΕ. Η μετοχή της Εθνικής με απώλειες 0,42% ολοκλήρωσε στα 4,73 ευρώ, ενώ οι Μυτιληναίος και ΟΤΕ ακολούθησαν με μικρότερες απώλειες 0,20% και 0,17% στα 4,89 και 5,82 ευρώ αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook