Στην έλλειψη αναπτυξιακής εταιρείας στα Χανιά, σε σχέση με την υπόλοιπη Κρήτη,που θα αναλάβει την διαχείρηση της φιλοξενίας των προσφύγων, “στήθηκε” το κύριο μέρος της συζήτης στο Δ.Σ Χανίων.

Την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής για το προσφυγικό της ΠΕΔ Κρήτης οπού αποφασίστηκε ότι η Αναπτυξιακή Ηρακλείου θα είναι ο φορέας διαχείρισης, που θα αναλάβει την φιλοξενία των 2.000 προσφύγων στο νησί και κατ΄ επέκταση θα διαχειρίζεται τα κονδύλια. Η αναπτυξιακή Ηρακλείου θα βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με τις Αναπτυξιακές των υπόλοιπων δήμων του νομού για την καλύτερη υλοποίηση του προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων με εξαίρεση το δήμο Χανίων που δεν έχει Αναπτυξιακή.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Χανίων “Στα Χανιά δεν υπάρχει αναπτυξιακή. Ωστόσο, είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί κάποιος φορέας που θα υλοποιήσει το πρόγραμμα. Ο κ.Βάμβουκας τόνισε ότι θα πρέπει αν είναι κάποιος φορέας του Δήμου που δεν είναι πολλοί, ή κάποια ΜΚΟ.
Η δήλωση αυτή του δημάρχου, να αναλάβει δηλαδή κάποια ΜΚΟ την διαχείριση των προσφύγων προκάλεσε αντιδράσεις απο την πλευρά των υπολοίπων παρατάξεων.

Η κ.Αγγελάκη, από τον συνδυασμό του κ.Σκουλάκη, τόνισε ότι “”Ενώ σε όλους του νομούς θα το διαχειριστεί μια αναπτυξιακή ή ένας κρατικός φορέας μας το θέσατε ως επιτακτική ανάγκη ότι μια ΜΚΟ πρέπει να αναλάβει την διαχείριση των προσφύγων. Αυτό δεν είναι ορθό και θα πρέπει αν βρείτε μια λύση. Πως είναι δυνατόν παντού να υπάρχει ένας κρατικός φορέας και στα Χανιά να υπάρχει τέτοιο κενό; Από ότι γνωρίζω υπάρχει αναπτυξιακή στην περιφέρεια και ίσως θα μπορούσατε να συνεργαστείτε. Τελευταία λύση θα πρέπει αν είναι η ΜΚΟ.”

Απο την παράταξη του κ.Παπαδογιάννη, η κ.Μυλωνάκη, εξέφρασε την δυσαρέσκεια της που από ολόκληρη την Κρήτη μόνο τα Χανιά δεν έχουν αναπτυξιακή και εξέφρασε την πλήρη αντίθεση της, για κάποια ΜΚΟ που θα αναλάβει το συγκεκριμένο θέμα διαχείρισης.

Ο κ. Σαρρής αναρωτήθηκε γιατί δεν μπορεί να αναλάβει τη διαχείριση του θέματος η Αναπτυξιακή Χανίων, που είναι μία εταιρεία η οποία είχε δημιουργηθεί για να αναλαμβάνει προγράμματα αλλά παρόλαυτα , όπως υποστήριξε ο ίδιος, όλα αυτά τα χρόνια μένει άπραγη”.”Εδω και πολύ καιρό συζητάμε ποιός φορέας θα αναλάβει την συνεργασία με την ύπατη αρμοστεία για την φιλοξενία προσφύγων χωρίς να παίρνουμε απάντηση. Ο δήμος Χανίων κάνει καμιά προσπάθεια ώστε να γίνει αυτή η συνεργασία και όχι μέσω ΜΚΟ. 

Υπάρχει εκτός από την σύμπραξη φορέων η Αναπτυξιακή ανώνυμη εταιρεία στα Χανιά, που έχει ιδρυθεί να αναλάβει προγράμματα που έχει σχέση με θέματα που αφορούν ζητήματα της κοινωνίας.

Η αναπτυξιακή Χανίων είναι σε μαρασμό, με μόλις έναν υπάλληλο, συλλέγει χρήματα απο τα ενοίκια των κτιρίων στην Αγιά και με ευθύνη που διαχειρίζονται αυτή την εταιρεία τόσα χρόνια τα χρήματα πηγαίνουν στους ίδιους τους φορείς που εδώ και χρόνια διαχειρίζονται προγράμματα κάποια από οποιαδήποτε αρχή. Δεν μπορούμε να δούμε τα ίδια άτομα να διαχειρίζονται τέτοια θέματα, λόγω της αδράνειας του δήμου.”

Τέλος την πλήρη αντίθεση του ώστε το ζήτημα διαχείρισης των προσφύγων να το αναλάβει κάποια ΜΚΟ τόνισε και ο κ.Ρίζος

“Μου κάνει εντύπωση ότι ο μόνος δρόμος είναι η ΜΚΟ. Δηλαδή δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα σε αυτό τον δήμο να υπάρχει κρατική παρέμβαση. Ο δήμος έχει δομές που μπορούν να το αναλάβουν, τρία χρόνια τώρα ένα συμβούλιο μεταναστών δεν έχετε φτιάξει.”

Στις αντιδράσεις αυτές ο κ.Βάμβουκας τόνισε ότι “δεν αποκλείω καμία πρόταση,  σε ότι αφορά όμως την Αναπτυξιακή Χανίων ότι πρόκειται για μία εταιρεία προβληματική, καθώς ένα σημαντικό μέρος από το μετοχικό της κεφάλαιο, το έχουν Συνεταιρισμοί που είναι σε διαδικασία εκκαθάρισης.” 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook