Οργανώσεις που ισορροπούν μεταξύ πολιτικής και περιθωρίου, συνεπικουρούμενες από κόμματα με ακραίες αντιλήψεις, καλλιεργούν τον προβληματισμό για την πολυ-πολιτισμικότητα ως μέσο για την εξάπλωση της ξενοφοβίας.

\"Γκερτ

Γκερτ Βίλντερς

Ο Ρότζερ Κόεν από τους New York Times γράφει σε άρθρο του ότι ο Αντερς Μπρέιβικ, δεν \”γεννήθηκε\” από το πουθενά. Hταν, όπως όλα δείχνουν, τέκνο της όλο και διογκούμενης ευρωπαϊκής κοινότητας των μισαλλόδοξων και των εχθρών του ισλάμ. Πέρα από τα ακροδεξιά κόμματα, που υποδαυλίζουν το μίσος μεταξύ των διαφορετικών θρησκειών με την ξενοφοβική τους ρητορική, στις παρυφές τους ανθεί μια ετερόκλητη \”σκηνή\” με κύριο χαρακτηριστικό τον χριστιανικό φονταμενταλισμό και την απόλυτη απέχθεια προς κάθε ιδέα διεθνισμού, αρμονικής συνύπαρξης πολιτισμών και, φυσικά, του ισλάμ. Το κίνημα αυτό, που είχε υποτιμηθεί από τις Αρχές και τώρα πλέον βρίσκεται στο στόχαστρο της Ιντερπόλ, οργανώνεται κυρίως μέσα από μπλογκ και φόρα, διαθέτοντας μια εντυπωσιακή ευελιξία, καθώς δεν υπάρχει ιεραρχία, ούτε οργάνωση, και άρα προσελκύει με εντυπωσιακή ευκολία μοναχικούς \”σταυροφόρους\” όπως ο Αντερς Μπρέιβικ.

Η επιρροή του EDL

Η οργάνωση-ομπρέλα English Defence League άσκησε επιρροή στον μακελάρη της Νορβηγίας, που διατηρούσε επαφές με μέλη της, αλλά στο μανιφέστο του, όπου επαινεί τη δράση της, ταυτόχρονα κάνει μια αναφορά στα μέλη της ως \”αφελείς ηλιθίους\” επειδή πιστεύουν στις δημοκρατικές διαδικασίες. Το EDL, που δημιουργήθηκε το 2009 στο Λούτον, έχει σημαντική επιρροή στην Ευρώπη.

Οι ειδικοί ανέκαθεν εξέφραζαν την ανησυχία τους για την EDL, φοβούμενοι ότι σταδιακά θα μετατραπεί σε \”στρατό\” που θα αναλαμβάνει βίαιη δράση εναντίον των μουσουλμάνων αρχικά στη Βρετανία και κατ\’ επέκταση σε άλλες χώρες. Ηδη έχουν ξεπηδήσει παραφυάδες της EDL σε άλλες χώρες, και στη Σκανδιναβία ενώ υπάρχει αντίστοιχος \”βραχίονας\” που σχετίζεται με το εθνικιστικό κόμμα του Γκερτ Βίλντερς στην Ολλανδία. Τα μέλη τους θεωρούν ότι υπερασπίζονται τις χώρες τους από την ισλαμική επέλαση και έχουν τη νοοτροπία και την ιδιοσυγκρασία των χούλιγκαν. Το ενδιαφέρον είναι ότι πολιτικά το EDL δεν σχετίζεται τόσο με το BNP, αλλά έχει επαφές με το αμερικανικό Tea Party και το αυστριακό Κόμμα της Ελευθερίας.

Στενές επαφές με το EDL έχει η Casuals United, ένα κίνημα διαμαρτυρίας που αυτοπροσδιορίζεται ως \”ένωση των ποδοσφαιρικών φυλών της Βρετανίας εναντίον της Τζιχάντ\”.

\"Μαρίν

Μαρίν Λε Πεν

Αλλη μια οργάνωση που συμπληρώνει το δίκτυο της ξενοφοβίας είναι το Blood & Honor, το οποίο ιδρύθηκε το 1987 με αφορμή την προώθηση νεο-ναζιστικής μουσικής και προχώρησε στη δημιουργία πολιτικού σχηματισμού. Εχει παρακλάδια σε πολλές χώρες του κόσμου.

Οι ιστοσελίδες που διευκολύνουν την επικοινωνία και την \”ενημέρωση\” των νέου τύπου ακροδεξιών αφθονούν: για παράδειγμα το stormfront.org, με σύνθημα \”Λευκή Υπερηφάνεια, Παγκοσμίως\”, όπου μάλιστα υπάρχει ειδικό φόρουμ εναντίον της πολυ-πολιτισμικότητας στη Σκανδιναβία στο οποίο αναφέρεται ότι \”η ενωμένη Ευρώπη θα μπορούσε να γίνει ένα ισχυρό τείχος ενάντια στην ισλαμική εισβολή, αλλά αντιθέτως έχει γίνει η πύλη για να εισέλθει το Ισλάμ\”.

\"Στιβ

Στιβ Γιένσεν

Ανάλογο είναι και το μπλογκ Gates of Vienna, με το οποίο φέρεται να ταυτίζεται ο Μπρέιβικ, και μάλιστα έχει συμπεριλάβει αποσπάσματα από δημοσιεύματά του στο μανιφέστο του. Η ιδιοκτήτρια του μπλογκ θέλησε να αποστασιοποιηθεί από τον Νορβηγό, γράφοντας ότι \”ο φόνος του Πάλμε δεν χρεώνεται στους επικριτές τους, ούτε η δολοφονία του Γκάντι οφείλεται σε όσους δεν συμφωνούσαν μαζί του. Υπεύθυνος είναι πάντα ο εκτελεστής\”.

Ο? γκουρού των ξενοφοβικών μπλογκ είναι ο χρήστης με το ψευδώνυμο Fjordman (Φιόρντμαν). Ο Μπρέιβικ είχε επιχειρήσει να έρθει σε επαφή μαζί του για να ζητήσει την άποψη και τη συνδρομή του στη συγγραφή του μανιφέστου του ήδη το 2009, χωρίς ωστόσο να βρει ανταπόκριση. Παρόλα αυτά ο Fjordman λειτούργησε ως πηγή έμπνευσης και άντλησης πληροφοριών για την έρευνα του Μπρέιβικ. Ο Fjordman προμηθεύει με άπειρα αρχεία και \”στοιχεία\”, περί ανωτερότητας της λευκής φυλής, εγκληματικής δράσης των μουσουλμάνων λόγω καταγωγής και θρησκείας και άλλων αστικών μύθων, που διαβάζονται ως…Ευαγγέλιο.

\"Χάιντς

Χάιντς Κρίστιαν Στράχε

Οι πλούσιοι τρέμουν τους μετανάστες…

Από την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου τον Νοέμβριο, προκύπτει ένα εντυπωσιακό στοιχείο. O φόβος έναντι των μεταναστών είναι πολύ μεγαλύτερος στις χώρες με ανεπτυγμένες και ισχυρές οικονομίες, παρά στα κράτη που βιώνουν οικονομική ύφεση. Για παράδειγμα, η μετανάστευση ανησυχεί το 16% των Γερμανών -5% περισσότερο από ό,τι έξι μήνες νωρίτερα- το 17% των Ολλανδών και το 16% των Φινλανδών. Στο Βέλγιο και στην Αυστρία, η μετανάστευση προκαλεί φόβο στο 27% του πληθυσμού. Το 2006, το διάστημα που υπήρχε μεγάλη οικονομική ανάπτυξη, το 64% των Ισπανών ανέφεραν τη μετανάστευση ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματά τους. Σήμερα, εν μέσω κρίσης, μόλις το 7% ασχολείται με το θέμα. Αντίστοιχα το 2007 το 14% των Ιρλανδών ανησυχούσαν για το συγκεκριμένο ζήτημα ενώ τώρα μόλις το 3%.

\"Περ

Περ Τζίμι Οκεσον

Ορκισμένοι εχθροί του Ισλάμ
Διακηρύσσουν τη μισαλλοδοξία

Γκερτ Βίλντερς
Ο αρχηγός του ολλανδικού PVV που είναι ίσως και ο πιο \”φλογερός\” ρήτορας κατά του ισλάμ, ισχυρίζεται ότι ο Μωάμεθ \”σήμερα θα ήταν καταζητούμενος ως τρομοκράτης\”, ενώ έχει δηλώσει ότι \”το ισλάμ είναι ο Δούρειος Ιππος προς την Ευρώπη. Αν δεν σταματήσουμε τώρα την ισλαμοποίηση, η Ευραραβία και η Ολλανδαραβία είναι μόνο ζήτημα χρόνου\”.

\"Ακροδεξιός


Μαρίν Λε Πεν
Η κόρη του Ζαν Μαρί Λεπέν, Μαρίν, που έχει αναλάβει τα ηνία του εθνικιστικού κόμματος της Γαλλίας, έχει συγκρίνει τους μουσουλμάνους που προσεύχονται στους δρόμους με δυνάμεις \”κατοχής\”, ενώ υποστηρίζει ότι δεν τάσσεται εναντίον του ισλάμ αλλά της \”ισλαμοποίησης\”. \”Ο νόμος της Σαρία είναι εναντίον της δυτικής κουλτούρας και αυτό θέλουν να επιβάλουν στη Γαλλία οι φονταμενταλιστές\”, δηλώνει.

Σιβ Γιένσεν
Η αρχηγός του ακροδεξιού Progress Party, που αυτή τη στιγμή είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στη Βουλή, έχει κάνει λόγο για τον \”κρυφό εξισλαμισμό της Νορβηγίας\”, ενώ δηλώνει ότι ο αγώνας εναντίον του ριζοσπαστικού ισλάμ, το οποίο χαρακτηρίζει \”σκοτεινή και τρομακτική ιδεολογία\”, \”είναι η πιο σημαντική μάχη της εποχής μας\”. Ταυτόχρονα κατηγορεί τα άλλα κόμματα ότι δειλιάζουν μπροστά στα πραγματικά κοινωνικά δεδομένα.

Χάιντς Κρίστιαν Στράχε
Ο επικεφαλής του αυστριακού Κόμματος της Ελευθερίας (το κόμμα που ίδρυσε ο Γεργκ Χάιντερ) είναι ανοιχτά εναντίον του ισλάμ και χρησιμοποιεί συχνά ξενοφοβικά συνθήματα όπως \”Η Βιέννη δεν πρέπει να γίνει Κωνσταντινούπολη\” (ζουν πολλοί Τούρκοι στην αυστριακή πρωτεύουσα), \”Ντόπιοι, όχι ισλάμ\”, \”Δουλειά, όχι μετανάστες\”, \”Η πατρίδα στην καρδιά μας\”. Επιπλέον, στρέφεται εναντίον όσων δεν μιλούν καλά τη γερμανική γλώσσα.

Περ Τζίμι Οκεσον
Ο ηγέτης των εθνικιστών Σουηδών Δημοκρατών που εισήλθε στη Βουλή το 2010 με 20 έδρες, έχει χαρακτηρίσει το ισλάμ ως \”τη μεγαλύτερη ξένη απειλή μετά τον Β\’ Παγκόσμιο Πόλεμο\”, ενώ έχει δηλώσει ότι \”η σουηδική κοινωνία προσαρμόζεται στη μουσουλμανική μειονότητα αντί να συμβεί το αντίθετο\” και ότι \”όλη η Ευρώπη υποφέρει από τη μαζική μετανάστευση\”.

Mάριο Μποργκέζιο
Ο βουλευτής της λέγκας του Βορρά, του κυβερνητικού εταίρου του Μπερλουσκόνι, παρότι αποδοκίμασε τις δολοφονίες, χαρακτήρισε \”καλές\” και \”άριστες\” ορισμένες από τις απόψεις του Μπρέιβικ για το Ισλάμ. \”Συμφωνώ με την αντίθεσή του στο Ισλάμ και την κατηγορία που εκτοξεύει ότι η Ευρώπη παραδόθηκε χωρίς μάχη ενάντια στον εξισλαμισμό της\”.

ΓΝΩΜΗ

Αυτοί που όπλισαν το χέρι του Μπρέιβικ
Η ευρωπαϊκή χριστιανοσύνη είναι ο αντικατοπτρισμός του εξ εξιδανικευμένου χαλιφάτου του Οσάμα μπιν Λάντεν. Είναι ο στόχος ενός ονειρικού κόσμου, μέσω του οποίου στρατολογούνται οι μάζες σε αποκαλυπτικούς πολέμους εναντίον των \”απίστων\” που υποθετικά απειλεί την περιοχή, τα ήθη και τον πολιτισμό μιας φαντασιακής κοινότητας αφοσιωμένων πιστών. Αυτή η συγκεκριμένη χριστιανική Ευρώπη -η Γηραιά Ηπειρος είναι στη συντριπτική της πλειοψηφία κοσμική για λόγους που δεν έχουν σχέση με την αυξανόμενη παρουσία των μουσουλμάνων- είναι τόσο φανταστική όσο και η αποκατάσταση ενός χαλιφάτου του 7ου αιώνα…

Αυτό που κατέστη σαφές στο Οσλο και το Ουτόγια είναι ότι το παραληρηματικό ακροδεξιό μίσος κατά των μουσουλμάνων που στοχεύει φιλελεύθερους πολίτες, οι οποίοι τάσσονται υπέρ της πολυπολιτισμικότητας, είναι εξίσου επικίνδυνο με το δηλητήριο της Αλ Κάιντα: μόνο ο Μπρέιβικ σκότωσε περισσότερους ανθρώπους από ό,τι τέσσερις ισλαμιστές βομβιστές στην επίθεση στο Λονδίνο το 2005. Ο Μπρέιβικ έχει πολλούς ιδεολογικούς \”συνταξιδιώτες\” και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Από το δικό τους δηλητήριο απέσταξε το φονικό του μίσος.

Αρθρο του Ρότζερ Κόεν από τους New York Times

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook