Αύξηση παρουσιάζει η κίνηση των τουριστών που επισκέπτονται \”από αέρος\” την Κρήτη, δίνοντας μια νότα αισιοδοξίας για το πώς θα κινηθεί η φετινή τουριστική σεζόν.

Στα δύο αεροδρόμια του Ηρακλείου και των Χανίων, οι αφίξεις τουριστών μέσω αεροπλάνων και τσάρτερ έχουν αυξηθεί, ενώ σε κάθε περίπτωση υπάρχει ξεχωριστή γεωγραφική κατανομή που αφορά τις περιοχές από όπου κατάγονται οι επισκέπτες.

Συνολικά  σε επίπεδο περιφέρειας Κρήτης παρατηρείται αύξηση της τάξης του 13%, μέσω των διεθνών αεροπορικών αφίξεων.

Συγκεκριμένα, οι αφίξεις τουριστών παρουσιάζουν αύξηση μέχρι τώρα στο αεροδρόμιο Χανίων 5,97% και στο αεροδρόμιο Ηρακλείου 15,2%.

Στο Ηράκλειο

Στο Ηράκλειο το 61,41% προέρχεται από τις Γερμανία (18,73%), Αγγλία (15,68%), Γαλλία (15,10%) και Ρωσία (11,90%).

Στα Χανιά

Στα Χανιά διαπιστώνεται ότι το 74,44% προέρχεται από τις σκανδιναβικές χώρες: Νορβηγία (22,99%), Σουηδία (19,78%), Δανία (16,64%) και Φινλανδία (15,03%).

Ακολουθούν επισκέπτες από τις Αγγλία (6,51%), Γερμανία (4,50%) και Πολωνία (3,03%).

Συγκριτικά με πέρυσι, οι Νορβηγοί και Σουηδοί παραμένουν περίπου στα ίδια επίπεδα, οι Δανοί σημειώνουν άνοδο κατά 7,3% (μετά από συνεχή πτώση που εμφάνιζαν από το 2007), ενώ εντυπωσιακή είναι η αύξηση των Φινλανδών κατά 30%, που πλησιάζουν τους Δανούς στην τρίτη θέση.

Προβληματισμό δημιουργεί η πτώση των αφίξεων Πολωνών τουριστών σε σχέση με την περυσινή περίοδο.

Είναι το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης σε σχέση με κάθε άλλη εθνικότητα, αγγίζοντας το 26%, ενώ οι φετινές αφίξεις τους είναι οι χαμηλότερες της τελευταίας πενταετίας.

Αντίθετα, ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα από τους Ρώσους τουρίστες, οι οποίοι σχεδόν διπλασίασαν τις αφίξεις τους: +84% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook