Έρχονται γιορτές και σίγουρα το τραπέζι των Χριστουγέννων και τις Πρωτοχρονιάς απασχολεί και προβληματίζει τους απανταχού οικοδεσπότες…

Αν και τα εδέσματα των γιορτών έχουν να κάνουν με παραδοσιακές συνταγές που όλοι γνωρίζουμε, επειδή θα περάσουμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι και θα φάμε κάτι παραπάνω, είναι μια καλή ευκαιρία να πειραματιστούμε γευστικά αυτές τις μέρες…

Και φέτος, οι Μύλοι Κρήτης με την επιμέλεια του σεφ Γιάννη Καλούτση, μας προτείνουν συνταγές με γλυκές και αλμυρές γεύσεις, δίνοντας μας ιδέες για να συνοδεύσουμε το γιορτινό μας τραπέζι, αλλά και φυσικά νόστιμες ιδέες για όλο το χρόνο.

Μέσα από αυτό το δημοσίευμα, θα γνωρίσουμε τις 5 πρώτες συνταγές, ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερο μέρος.

Ας δούμε λοιπόν, τι προτείνει ο σεφ…

Μπιφτεκάκια κοτόπουλο με ντιπ λεμονιού

Για τα μπιφτεκάκια

50 mlΕξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Βιολογικό ΑΒΕΑ

150 γρ. πιπεριά κόκκινηψιλοκομμένη

100 γρ.κρεμμύδι ξερόψιλοκομμένο

100 γρ. κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο

100 γρΑλεύρι ΔίκοκκοΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

2 αυγά

2 κ.γ. σάλτσα Worcestershire

1κ.σ. μουστάρδα

1κ.γ.SambalOelek

500γρ.κοτόπουλο φιλέτο ψιλοκομμένο

Ελαιόλαδο Ραφινέ ΑΒΕΑ για το τηγάνισμα

Για το ντιπ

100 γρ. μαγιονέζα

50 γρ.Γιαούρτι Κατσικίσιο Βέρο Κρητικό

5 σταγόνες Αιθέριο Έλαιο Λεμόνι ΒΙΟΧΥΜ

Ξύσμα από 1 λεμόνι

1 κ.γ. κάπαρη ψιλοκομμένη

2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

½ κ.σ. μουστάρδα

½ κ.γ. σάλτσα Worcestershire

Αλάτι, πιπέρι

Για τα μπιφτεκάκια

Σοτάρουμε την πιπεριά, το ξερό κρεμμύδι και το κοτόπουλο στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.Τα βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.Ανακατεύουμε με προσοχή ώσπου να ομογενοποιηθεί το μίγμα.Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ραφινέ ελαιόλαδο.Σχηματίζουμε μπιφτεκάκιακαι τα τηγανίζουμε από τις 2 πλευρές ώσπου να πάρουν ένα χρυσοκαφετί χρώμα.Τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Για το ντιπ

Σε ένα μπλέντερ βάζουμε όλα τα υλικά και ομογενοποιούμε.

 

Μάφιν πίτσας (για 30 τεμάχια)

Για τα μάφιν:

550 γρ. Μίγμα για Πίτσα ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ 
1 κ.σ. Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΤσουνάτηΑΒΕΑ
250ml νερό χλιαρό 
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. κοφτό ζάχαρη

Για τη γέμιση:

300 γρ. ένταμ τριμμένο

100 γρ. τυρομάλαμα τριμμένο

100 γρ. γραβιέρα τριμμένη

250 γρ. ζαμπόν ψιλοκομμένο

160 γρ. μανιτάρια Ευβοίας ψιλοκομμένα

Σάλτσα ντομάτας

Φρέσκια ρίγανη

Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε όλα τα υλικά, εκτός από το αλάτι, τα ανακατεύουμε με το φτερό μέχρι να ομογενοποιηθούν και στη συνέχεια ρίχνουμε το αλάτι και ζυμώνουμε για άλλα 5 λεπτά. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν δεν κολλάει στον κάδο του μίξερ. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια βρεγμένη πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. 

Πλάθουμε την ζύμη και ανοίγουμε στρογγυλά πιττάκια με διάμετρο 15 πόντους.

Ψεκάζουμε με αντικολητικό σπρέι τα ταψάκια για τα μάφιν και τοποθετούμε τη ζύμη σε αυτά.

Αλείφουμε με την σάλτσα ντομάτας, βάζουμε λίγο από τα τυριά και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, σκεπάζοντας τα με μίγμα από τα τυριά.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 1800C για 15 λεπτά.

 

Γιαουρτόπιτα Ζέβρα (Για ταψί 26 cm)

Για τη βάση:

250 γρ. Αλεύρι Μαλακό ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ
125 γρ. ζάχαρη
125 γρ. βούτυρο
1 αυγό
1/2 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια

Για τη γέμιση:

125 γρ. βούτυρο
5 αυγά
250 γρ. ζάχαρη
750 γρ. Γιαούρτι Στραγγιστό Βέρο Κρητικό
1 κουταλιά σούπας κακάο σκόνη
6 σταγόνες Αιθέριο Έλαιο Πορτοκάλι ΒΙΟΧΥΜ

Βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη στο μίξερ και ανακατεύουμε καλά με το φτερό.

Απλώνουμε το ζυμάρι σε βουτυρωμένη φόρμα διαμέτρου 28 εκατοστών και ανοίγουμε πιέζοντας να καλυφτούν και τα τοιχώματα του. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 0C.

Βάζουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση στο μίξερ, εκτός από το κακάο και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Κρατάμε το ¼ από τη γέμιση στην οποία προσθέτουμε το κακάο. Ρίχνουμε στο κέντρο της φόρμας το μισό μείγμα και από πάνω το μισό μείγμα με το κακάο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και κουνάμε ελαφρά την φόρμα να απλωθεί το μείγμα. Ψήνουμε στους 160 0C για 60 λεπτά.

 

Ψωμί με άνηθο, φέτα και μους αρωματικών βοτάνων

Για τοψωμί

350γρ.Μίγμα για Χωριάτικο ΨωμίΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

150 γρ.Μίγμα για Ψωμί Ολικής ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

20 γρ. μαγιά ξερή

1 κ.σ. ζάχαρη

175mlχλιαρό νερό

40γρ.Κατσικίσιο Γιαούρτι ΒέροΚρητικό

1 ματσάκι κρεμμυδάκι φρέσκο

1 ματσάκι άνηθο

1 αυγό

100 γρ. φέτα

1 κ.σ.Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΤσουνάτηΑΒΕΑ

Λίγο κύμινο σε σπόρους

Για τη μους

150 γρ. μαγιονέζα

150 γρ.Γιαούρτι Στραγγιστό Βέρο Κρητικό

2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

2 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος

2 κ.σ. κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο

1 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος

Λίγο ταμπάσκο

Αλάτι, πιπέρι

Για το ψωμί, στον κάδο του μίξερ τοποθετούμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε με το φτερό απαλά ώσπου να ομογενοποιηθεί το μίγμα.Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.Κατόπιν την πλάθουμε πάλι ελαφρά και της δίνουμε το σχήμα που θέλουμε, είτε σε καρβέλι είτε σε ψωμάκια.Τα ψωμάκια τα ψήνουμε για 10-15 λεπτά στους 170 0C. Το ψωμί για 30 λεπτά στους 170 0C.

Για τη μους, ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.

 

Μπριός γεμιστά

500 γρ. Αλεύρι για Τσουρέκι ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

30 γρ. μαγιά ξηρή

125 γρ. ζάχαρη

125 γρ. βούτυρο

1 αυγό

1 κρόκο αυγού

1 πρέζα αλάτι

5 σταγόνες Αιθέριο Έλαιο Λεμόνι ΒΙΟΧΥΜ

200 γρ. Γάλα Πλήρες Βέρο Κρητικό (Κατσικίσιο ή Αγελαδινό)

Για τη γέμιση μαρμελάδα βερίκοκο

Για το γαρνίρισμα άχνη ζάχαρη

Αφήνουμε το βούτυρο για κάμποσο διάστημα εκτός ψυγείου να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αυγό, τον κρόκο αυγού, το αλάτι, το αιθέριο έλαιο και τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά με το φτερό προσθέτοντας αργά και το γάλα.

Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε για ½ ώρα να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.

Κατόπιν, πλάθουμε  ρολά με το ζυμάρι διαμέτρου περίπου 5 πόντων και κόβουμε κομμάτια με μήκος άλλους 5 πόντους. Τα κομμάτια τα πλάθουμε στρογγυλά και τέλος τα πατικώνουμε. Στη μέση κάθε κομματιού βάζουμε τη μαρμελάδα βερίκοκο.

Τα κλείνουμε και τα  τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί με το κλείσιμο προς τα κάτω. Ψήνουμε στους 180 – 200 0C για 20 – 25 λεπτά. Όταν κρυώσουν τα πασπαλίζουμε με την άχνη.

Για περισσότερες γευστικές ιδέες , επισκεφθείτε την ιστοσελίδα των Μύλων Κρήτης ΕΔΩ

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook