Με μια απλή καθημερινή βόλτα στο κέντρο των Χανίων διαπιστώνει και ο πιο αδαής ότι η πόλη ασφυκτιά από τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν αλλά και αυτά που προσπαθούν να παρκάρουν. Μέσα σε όλο αυτό το ασφυκτικό σκηνικό προσθέστε και τα λεωφορεία τα οποία μεταφέρουν επισκέπτες-τουρίστες, προσθέστε τα City tours με τα διώροφα λεωφορεία αλλά και τους επισκέπτες-τουρίστες που κινούνται στην πόλη για να ολοκληρώσετε την εικόνα. 

Με όλα αυτά λοιπόν και με τους ελάχιστους χώρους στάθμευσης δημιουργείται το αδιαχώρητο και το γνωστό κυκλοφοριακό κομφούζιο. Κάποιοι (πολλοί δυστυχώς) αδιαφορώντας για όλους τους υπόλοιπους διπλοπαρκάρουν (πάντα για 2’ λεπτά), κάποιοι άλλοι φροντίζουν να καταλαμβάνουν τα ήδη προβληματικά πεζοδρόμια, κάποιοι άλλοι αδιαφορώντας για τους συνανθρώπους μας με κινητικά προβλήματα, τους γονείς με καρότσια και όλους όσους χρησιμοποιούν τις ράμπες, φροντίζουν να παρκάρουν έτσι ώστε να εμποδίζουν μερικώς ή ολικώς τη μετακίνησή τους. 

Ανατρέχοντας στο πρόσφατο παρελθόν της πόλης, θα δούμε ότι σε πολλά σημεία όπου απαγορευόταν η στάθμευση, τώρα έχουν φυτρώσει παρκόμετρα και επιτρέπεται κανονικά! Παλιότερα δηλαδή τα οχήματα εμπόδιζαν την ομαλή κυκλοφορία των άλλων οχημάτων αλλά αφού πληρώσουν το αντίτιμο, τότε η κυκλοφορία ομαλοποιείται……Θαύμα; Όχι, ακόμα ένα χαράτσι για τους οδηγούς και τα οχήματα.

Με την πάροδο των χρόνων τα οχήματα πλήθυναν και οι χώροι στάθμευσης δεν επαρκούν. Το μποτιλιάρισμα από όλα τα παραπάνω είναι καθημερινό φαινόμενο. Αυτοί που θέλουν να παρκάρουν έστω και για λίγο, κάνουν άσκοπους κύκλους μέσα στην πόλη επιβαρύνοντας την ήδη βαριά κυκλοφορία, επιβαρύνουν με καυσαέρια την πόλη και αυξάνουν ακόμα περισσότερο τους κινδύνους έστω και μικροατυχημάτων.

Μήπως όμως υπάρχει μια λύση σε όλο αυτό το μπάχαλο; Μήπως υπάρχει κάποιος τρόπος να αποσυμφoρηθεί το κέντρο της πόλης σε πολύ μεγάλο βαθμό; Μήπως υπάρχει κάποιος χώρος που μπορεί να διαμορφωθεί ώστε να χωρέσει πάνω από 1000 αυτοκίνητα; Δεν είμαι συγκοινωνιολόγος αλλά διαθέτω απλή λογική. Η λογική και η άποψή μου θα κάνει κάποιους να βγάλουν καπνούς από τα αυτιά, να βγουν από τα ρούχα τους ίσως να με χαρακτηρίσουν και βέβηλο, ανιστόρητο και χίλια μύρια άλλα επίθετα. Η δυτική τάφρος μπορεί να γίνει πραγματικά χρήσιμη στην πόλη, πέρα από το να είναι ένα άδειο οικόπεδο. Μάλιστα κύριοι και κυρίες της αρχαιολογίας, οικόπεδο είναι. Ιστορικό μεν αλλά οικόπεδο. Ένα ιστορικό οικόπεδο που μαζεύει σιγά σιγά μπάζα, ψόφια ζώα, γίνεται εστία μόλυνσης αλλά και χώρος έντονης δυσωδίας.

Η πρότασή μου έχει ως εξής: Δεντροφυτεύεται ο χώρος με καλλωπιστικά δέντρα και δέντρα σκίασης (ακακίες Κωνστανινουπόλεως για παράδειγμα), έτσι ώστε να οριοθετούνται οι χώροι στάθμευσης των οχημάτων. Στρώνεται με πλάκες γρανίτη όλο το οικόπεδο, όπως οι πεζόδρομοι στην παλιά πόλη. Διαμορφώνεται ένας χώρος πολλαπλών χρήσεων (βλέπε αγροτικό Αύγουστο αντί για το αίσχος της πλατείας 1866) ακόμα και παιδική χαρά με χώρο περιπάτου. Τα δέντρα καλύπτουν τα οχήματα ώστε να μη δημιουργούν ψυχολογικά προβλήματα στις πέτρες του τείχους αλλά και σε όσους προτιμούν να βλέπουν το οικόπεδο αντί να βοηθήσουν την πόλη με αυτή την κίνηση. Φωταγωγείται διακριτικά ο χώρος ώστε να μπορούν να κινηθούν με άνεση οι πεζοί μέσα εκεί αλλά και με τον κατάλληλο φωτισμό για την ανάδειξη του τείχους. Είσοδος και έξοδος από την πλατεία Τάλω. 

Δεν μπορώ να δεχτώ ότι μια πόλη ολόκληρη είναι δέσμια της αρχαιολογίας και της νοοτροπίας ότι αν γινόταν να γκρεμιστεί η νέα πόλη για να αναδειχθεί η παλιά, θα το έκαναν με ευχαρίστηση. Λυπάμαι αλλά πρέπει να συνυπάρξει το παλιό με το νέο. Δεν υπάρχει περίπτωση ούτε σε 100 χρόνια να ξεμπαζωθεί ολόκληρη η τάφρος της πόλης και κατά την άποψή μου πάντα, δεν μπορεί να γίνει. Μέχρι τότε λοιπόν γιατί να ασφυκτιά τόσο πολύ η πόλη; Γιατί να δημιουργείται μια τόσο αρνητική εικόνα σε επισκέπτες αλλά και μόνιμους κατοίκους; Γιατί να μη λύσουμε το πρόβλημα της πόλης; Άλλωστε αν δεν υπήρχε η ιδιωτική πρωτοβουλία η παλιά πόλη θα ήταν σα βομβαρδισμένο τοπίο με τα παλιά σπίτια να πέφτουν το ένα μετά το άλλο λόγω μη συντήρησής τους. Τα τελευταία χρόνια κάτι κινείται και ομορφαίνει επιτέλους πάλι. Ας στηρίξει λοιπόν η αρχαιολογία όλη αυτή την προσπάθεια και για την παλιά αλλά και για την καινούργια πόλη, γιατί πολύ σύντομα βλέπω να κόβεται η πρόχειρη είσοδος της δυτικής τάφρου και να γίνεται χώρος στάθμευσης χωρίς να έχει γίνει κανένα έργο (δε φαντάζεστε πόσες φορές το έχω ακούσει μέσα στο καλοκαίρι).

Λοιπόν; Τι λέτε θα κάνετε το βήμα να αλλάξει η όψη της πόλης ή θα την αφήσετε να ασφυκτιά και να δυσφημείται; 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook