Στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας περνά η σκυτάλη της αναζήτησης του ορίου στις δυνατότητες της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, μετά το Ντουμπάι και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ο Πύργος του Βασιλείου, που σκοπεύει να ανεγείρει στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας ο πρίγκηπας Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ, θα είναι με την ολοκλήρωσή του το νέο ψηλότερο κτίριο στον πλανήτη μας.

Οι εμπνευστές του έχουν μάλιστα στόχο να σπάσουν το φράγμα των 1.000 μ. ύψους, κάνοντας άλμα σχεδόν 200 μ. σε σχέση με τον σημερινό πρωταθλητή, τον πύργο Burj Khalifa (φωτογραφία) στο Ντουμπάι και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η δυναμική που έδωσαν τα πετροδόλαρα των Αράβων στην αρχιτεκτονική την τελευταία δεκαετία -όταν και στη Δύση επικράτησε παγωμάρα μετά τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους- είναι παραπάνω από εμφανής.

Το 1998 το επόμενο υψηλότερο κτίριο παγκοσμίως ήταν οι Πύργοι της Petronas στη Μαλαισία \”μόλις\” στα 452 μ. και το 2004 το ρεκόρ πέρασε στον Taipai 101 και την Ταϊβάν με 509 μ. Πέρυσι ολοκληρώθηκε το Burj στο1 Ντουμπάι, που ανέβασε τον πήχυ κατά πάνω από 50%, στα 828 μ.

Μόλις ένα χρόνο μετά, οι Σαουδάραβες κάνουν τη δική τους κίνηση με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι με τον πιο συμβολικό τρόπο τελειώνει και η εμπλοκή του ονόματος μπιν Λάντεν σε δραστηριότητες ενάντιες στην σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη οικονομία, καθώς ο Ομιλος Μπιν Λάντεν είναι αυτός που θα κατασκευάσει το νέο ουρανοξύστη.

\"\"

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook