Τα οφέλη του προγράμματος προώθησης κτιρίων με μηδενικές εκπομπές CO2, λόγω της χρήσης ενέργειας σε αυτά, παρουσιάστηκαν σήμερα σε συνάντηση εργασίας τοπικών φορέων στις εγκαταστάσεις του ΜΑΙΧ. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους το οποίο άρχισε τον Απρίλιο του 2016 και λήγει τον Μάρτιο του 2020.

Ούτως ή άλλως η σταδιακή προσαρμογή στα νέα δεδομένα είναι μονόδρομος καθώς από 1/1/19 θα είναι υποχρεωτική η κατασκευή νέων δημόσιων κτιρίων με σχεδόν μηδενική ενεργειακή κατανάλωση και από 1/1/21 θα είναι υποχρεωτική στα νέα ιδιωτικά κτίρια.

 
Το έργο αυτό, το οποίο πραγματεύεται την ανάπτυξη και σχεδιασμό πολιτικών για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στα κτίρια λόγω της χρήσης ενέργειας σε αυτά, έχει αποτελέσει θέμα αιχμής της Ευρωπαϊκής πολιτικής τα τελευταία χρόνια καθώς σχετίζεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή. 
 

 

Μάλιστα ο Διευθυντής Κλάδου ΑΗΣ Χανίων, Ι. Κοκκινάκης, αναφέρθηκε σε απτό παράδειγμα ενεργειακού σπιτιού στα Χανιά:

Πρωτοπόρος είναι ο αρχιτέκτονας Γιάννης Καλιγέρης. Είχα την τύχη πριν 30χρόνια σαν νέος μηχανικός μηχανολόγος να παρακολουθήσω σεμινάρια σχεδίασης κατοικίας βάσει της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και ηλιακών παθητικών συστημάτων, δηλαδή ενός συστήματος που δεν χρησιμοποιεί ρεύμα ή πετρέλαιο. Κοινή συνισταμένη όλων αυτών είναι να γίνει σωστή θερμομόνωση στο σπίτι παντού ώστε να υπάρχει μάζα θερμοχωρητικότητας στην κατοικία ώστε να μπορεί να την αποβάλλει την κατάλληλη στιγμή. 

Όταν έχτισα το σπίτι μου το θερμομόνωσα, χρησιμοποιώ ενδοδαπέδια θέρμανση στην οποία το νερό βρίσκεται σε χαμηλές θερμοκρασίες, περίπου 35-40 βαθμούς. Συνδυάζουμε ηλιακά συστήματα και αντλίες χαμηλής θερμοκρασίας που έχουν πολύ καλή συμπεριφορά σαν βαθμό απόδοσης. Συγκεκριμένα καταναλώνουν 1 κιλοβατόρα και αποδίδουν 4, έτσι είναι πολύ οικονομική η θέρμανση. Παράλληλα, έχω εγκαταστήσει ένα ενεργειακό τζάκι που έχει απόδοση περίπου 60% σε αντίθεση με ένα απλό τζάκι που έχει απόδοση περίπου 20%. Το σπίτι φτάνει στους 27 βαθμούς κελσίου.

Ως προς την ψύξη το καλοκαίρι, υπάρχει κλιματιστικό speed system, ωστόσο σας διαβεβαιώνω αν το σπίτι είναι καλά μονωμένο και δεν κάνει καύσωνα πάνω από δυο μέρες και υπάρχει σωστή παιδεία στους κατοίκους του σπιτιού, δεν υπάρχει πρόβλημα. Όταν λέω σωστή παιδεία, εννοώ για παράδειγμα, το άνοιγμα όλη την ημέρα των παραθύρων το καλοκαίρι και το κλείσιμο τον χειμώνα. Πρέπει να γίνεται ακριβώς το ανάποδο. Να κλείνεις το καλοκαίρι τα παντζούρια για να μην χτυπά ο ήλιος μέσα και τον χειμώνα να ανοίγεις τα παντζούρια για να μπαίνει ο ήλιος μέσα.

Τώρα έχουν πέσει οι τιμές γιατί έχουν βγει καινούρια υλικά που χρησιμοποιούνται κατευθείαν στη φάση κατασκευής των κτιρίων. Δεν είναι το κόστος αυτή τη στιγμή απαγορευτικό. Εξάλλου, η εξοικονόμηση που κάνει κάποιος είναι τεράστια. Αρχικά, όταν είχα πετρέλαιο κατανάλωνα περίπου 2,5 τόνους πετρέλαιο, τώρα το κόστος έχει πέσει στο 1/3.

Συντονιστής του έργου είναι το Ενεργειακό Γραφείο του Ποντρέιβ της Σλοβενίας και συμμετέχουν εκτός από το ΜΑΙΧ, η Περιφέρεια Μολίσε της Ιταλίας, το Πανεπιστήμιο της Μάλτας, ο Δήμος του Κάουνας της Λιθουανίας, ο Οργανισμός Θερμόπολις της Φινλανδίας, ο Οργανισμός ΑΒΙΤΕΜ της Γαλλίας και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας της Γερμανίας

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook