Τελευταία ενημέρωση: 13:20

Στο Ηράκλειο βρίσκεται σήμερα ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Ο κ. Δραγασάκης επισκέφθηκε τον Περιφερειάρχη Κρήτης, τον δήμαρχο Ηρακλείου και συμμετείχε σε σύσκεψη με τους δημάρχους του νομού ενώ το απόγευμα θα επισκεφθεί τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος στις 18:39

Τέλος, στις 19:00 ο κ. Δραγασάκης θα μιλήσε σε ανοιχτή εκδήλωση-ομιλία  με θέμα: «Δύο χρόνια κυβέρνηση της Αριστεράς» στην αίθουσα του Εκθεσιακού Κέντρου Αρκαλοχωρίου

Συσκεψη με τους δημάρχους

Η γραφειοκρατία, οι ελλείψεις προσωπικού αλλά και η ανισοκατανομή των ΚΑΠ ήταν τα θέματα που έθεσαν στον κ. Δραγασάκη οι δήμαρχοι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Λότζια, ενώ ταυτόχρονα ζήτησαν επίσπευση των εγκρίσεων των σχεδίων πόλης αλλά και λύση στο θέμα των αυθαιρέτων.

Να μην ισχύσει η διαδικασία της κινητικότητας των υπαλλήλων για τους δήμους τους χωρίς την έγκρισή τους, ζήτησαν οι δήμαρχοι των μικρότερων δήμων του νομού

"Οι δήμοι μας θα μείνουν χωρίς προσωπικό", είπαν χαρακτηριστικά οι δήμαρχοι με τον δήμαρχο Βιάννου κ. Παύλο Μπαριτάκη να τονίζει πως αν ισχύσει η κινητικότητα από τους είκοσι υπαλλήλους του δήμου θα μείνουν μόλις πέντε.

O Κ. Δραγασάκης συμφώνησε με τους δημάρχους αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «υπάρχει μια αποδιάρθρωση του κράτους. Αυτά που περιγράφετε τα ζούμε και εμείς» ενώ υποσχέθηκε πως η κυβέρνηση θα βοηθήσει σε θέματα που «κολλάνε», κάνοντας μάλιστα εξειδικευμένες συσκέψεις με τους αρμόδιους υπουργούς.

Τόνισε επίσης πως η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα σε ευκαιρίες επενδυτικού χαρακτήρα. «Είμαστε υπό επιτήρηση, είμαστε μια δημοκρατία υπό επιτήρηση. Αν δεν μπορείς να σχεδιάσεις δεν μπορείς να ελπίζεις. Πρέπει να βγούμε από τα μνημόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και συνέχισε:

«Η οικονομία έχει βγει σε τροχιά ανάπτυξης. Σκεφτόμαστε και θέλουμε η ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους να γίνει μέσω της αυτοδιοίκησης».

Ο κ. Δραγασάκης είπε πως μέσα στο 2017 θα αναπτυχθούν οι δομές πρωτοβάθμιας υγείας, το κοινωνικό εισόδημα θα πάρει την καθολική του μορφή και θα περάσει μέσα από την αυτοδιοίκηση ενώ θα μηδενιστεί η συνδρομή στα φάρμακα για 750 χιλιάδες

Αναφορικά με τις οφειλές ο κ. Δραγασάκης ανέφερε πως η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα σύστημα ρύθμισης όλων των χρεών ταυτόχρονα, σε τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία που θα αφορά κυρίως σε επιχειρήσεις ενώ θα υπάρχουν και κέντρα εξυπηρέτησης δανειοληπτών, όπου οικονομολόγοι, λογιστές και δικηγόροι θα συμβουλεύουν τους δανειολήπτες.

Τέλος ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε και στο προσφυγικό λέγοντας πως στο νησί μπορεί να τρέξει ένα πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων που θα αποτελέσει πρότυπο με τους 2000 πρόσφυγες και μετανάστες να φιλοξενούνται σε ενοικιαζόμενα σπίτια και ξενοδοχεία. 

Το νέο δίκτυο της ΔΕΥΑΗ και οι κλήσεις στο τραπέζι

Νωρίτερα ο κ. Δραγασάκης συναντήθηκε με τον δήμαρχο Ηρακλείου κ. Λαμπρινό. Ο δήμαρχος ζήτησε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησηςστήριξη για το θέμα της αντικατάστασης των δικτύων της ΔΕΥΑΗ αλλά και ρύθμιση για το θέμα των οφειλών από κλήσεις περασμένων ετών δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο  θέμα που έχει προκύψει με τις εταιρείες ενοικιάσεων αυτοκινήτων.

Την στήριξη της Κυβέρνησης στα μεγάλα έργα της Κρήτης ζήτησε ο Στ. Αρναουτάκης από τον Αντιπρόεδρο Γ.  Δραγασάκη

Την στήριξη της Κυβέρνησης για την υλοποίηση όλων των μεγάλων έργων που έχει ανάγκη η Κρήτη και είναι στις προτεραιότητες της Περιφέρειας Κρήτη, ζήτησε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης στη συνάντηση του σήμερα στη Περιφέρεια με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Ο Περιφερειάρχης παρόντων των βουλευτών Ν. Ηγουμενίδη, Σ. Βαρδάκη, του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ηρακλείου Ε. Κουκιαδάκη, του Προέδρου του ΙΤΕ Ν. Ταβερναράκη και άλλων θεσμικών εκπροσώπων, έθεσε στον Αντιπρόεδρο τις προτεραιότητες της Περιφέρειας τα μεγάλα έργα της Κρήτης με κυρίαρχα τον Βόρειο Οδικό Άξονα του νησιού, τα εγγειοβελτιωτικά έργα, τα μεγάλα φράγματα, το αεροδρόμιο όπως επίσης τους κάθετους οδικούς άξονες και το Νότιο Οδικό Άξονα.

Παράλληλα ο Περιφερειάρχης ζήτησε να υπάρξει ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Κρήτη όπως έχει γίνει σε άλλες περιοχές και που να μπορούν μέσω αυτού να ωφεληθούν οι μικροί δήμοι και γενικά να υπάρξει στήριξη σε κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία του τόπου.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην ανάγκη να προχωρήσουν τα έργα που ενδυναμώνουν τους πυλώνες ανάπτυξης της Κρήτης τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα και που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Επίσης, περιέγραψε τις περαιτέρω δυνατότητες-προοπτικές ανάπτυξης του νησιού και της χώρας ευρύτερα καθώς η Κρήτη εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο για την Ελλάδα, την Μεσόγειο και την Ευρώπη.

Παράλληλα, επεσήμανε την στενή συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στη Περιφέρεια Κρήτης και τα Ερευνητικά-Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του νησιού με στόχο την ανάπτυξη της «Έξυπνης Εξειδίκευσης» και την διασύνδεση της με την παραγωγική διαδικασία, οικονομία του νησιού.

Στο τέλος της συνάντησης σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης είπε, ότι ήταν μια σημαντική συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη ο οποίος είναι Κρητικής καταγωγής.  Του θέσαμε, ανέφερε, «όλα τα μεγάλα αναπτυξιακά θέματα της Κρήτης για τα οποία χρειαζόμαστε υποστήριξη, όπως είναι ο Βόρειος Οδικός Άξονας, τα εγγειοβελτιωτικά έργα, τα μεγάλα φράγματα, το αεροδρόμιο όπως επίσης οι κάθετοι  δρόμοι και ο  νότιος οδικός άξονας. Ζητήσαμε και ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Κρήτη όπως έχει γίνει σε άλλες περιοχές που να μπορούν να ωφεληθούν ειδικά οι μικροί δήμοι του νησιού,  γενικά την στήριξη σε κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία του νησιού μας. Αναμένουμε την ανταπόκριση από πλευράς αρμοδιότητας που κατέχει».

Ερωτηθείς ο κ. Αρναουτάκης για τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα απάντησε: «Όπως συζητήθηκε στη συνάντηση, η Κρήτη μπορεί να αποτελέσει τον ενεργειακό κόμβο όχι μόνο της Ελλάδας αλλά της Μεσογείου της Ευρώπης. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις έχουν ξεκινήσει κάποια έργα να γίνονται, υπάρχουν οι επαφές μεταξύ των Πρωθυπουργών Ελλάδας Κύπρου και Ισραήλ και για τον EUROMED και για τον EUROASIA, επίσης αυτή την περίοδο και για την μικρή και για την μεγάλη διασύνδεση γίνονται οι απαιτούμενες μελέτες και θεωρούμε ότι τα επόμενα χρόνια η Κρήτη θα κυριαρχήσει ενεργειακά μέχρι το 2030». 

 


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook