Νέα στοιχεία για τους πολίτες που ζητούν βοήθεια από το Κοινωνικό Ιατρείο/Φαρμακείο έδωσε στη δημοσιότητα το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ηρακλείου στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για τις εκδηλώσεις που διοργανώνει από 1 έως 5 Φεβρουαρίου στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου με θέμα το Προσφυγικό ζήτημα παράλληλα με την έκθεση σκίτσου του Μιχάλη Κουντούρη με τίτλο «MADE IN EUROPE».

2.800 φάκελοι ασθενών έχουν ανοίξει στο Κοινωνικό Ιατρείο από τον Απρίλιο του 2012, οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία του, έως και το τέλος του 2016, ενώ για το ίδιο διάστημα οι συνταγογραφήσεις άγγιξαν τις 12.000.

Και ενώ αρχικά το Κοινωνικό Ιατρείο κλήθηκε να καλύψει εμβολιασμούς παιδιών ανασφάλιστων οικογενειών, κυρίως για τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας του, με το πέρασμα των χρόνων όλο κι περισσότεροι γίνονται οι ανασφάλιστοι πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν τα φάρμακά τους και απευθύνονται στο Φαρμακείο του Δικτύου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης τα 2/3 από τους ανθρώπους που εξυπηρετούνται από το Κοινωνικό Ιατρείο είναι πλέον Έλληνες και το 1/3 ξένοι και πρόσφυγες, οι οποίοι χρίζουν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια παραμονής του στην Κρήτη μέχρι να φύγουν σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης.

Μάλιστα ο κ. Νότας Πρόεδρος του Δικτύου αναφέρθηκε στο πρόσφατο περιστατικό δηλητηρίασης της τετραμελούς οικογένειας προσφύγων το οποίο εξυπηρετήθηκε μέσω του Κοινωνικού Ιατρείου.

Σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία οι αριθμοί των εξυπηρετούμενων από το κοινωνικό Ιατρείο/Φαρμακείο πολιτών παρουσιάζουν αυξητική τάση καθώς πληθαίνουν και οι άνθρωποι που αν και ασφαλισμένοι, λόγω του πενιχρού εισοδήματος ή της μικρής σύνταξης που έχουν αδυνατούν να πληρώσουν ακόμη και τη συνδρομή για τα φάρμακά τους.

Το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ηρακλείου είναι μια αυτοδιαχειριζόμενη συλλογικότητα, χωρίς καμία οικονομική, κομματική ή οποιαδήποτε άλλη δέσμευση ή κατεύθυνση. Το Κοινωνικό Ιατρείο/Φαρμακείο του Δικτύου, είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας, εξυπηρετεί ανασφάλιστους και άπορους συμπολίτες μας τα τελευταία 6 χρόνια και φιλοξενείται στα κτήρια της Κνωσού του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Οι πόροι του Δικτύου προέρχονται αποκλειστικά από εισφορές μελών και δωρεές ευαισθητοποιημένων πολιτών και οι δαπάνες αφορούν κυρίως τα λειτουργικά έξοδα και τα φάρμακα που παρέχονται δωρεάν σε όσους τα έχουν ανάγκη.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν αύριο Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου στις 19:00 στη βασιλική του Αγίου Μάρκου.

Το πρόγραμμα των υπόλοιπων εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Τετάρτη 1/2/2017

 Εγκαίνια της έκθεσης, παρουσίαση του βιβλίου MADE IN EUROPE του Μιχάλη Κουντούρη 

Συντονισμός: Μάριος Διονέλλης, δημοσιογράφος

Συμμετέχουν: Μιχάλης Κουντούρης

Εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Ευγένιος Δαφνής: Αναπλ. Καθηγητής Νεφρολογίας, μέλος του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Ακολουθεί συζήτηση. 

Πέμπτη 2/2/2017

 Οι πρόσφυγες στην Ελλάδα χθες και σήμερα

Ομιλητές: Νίκος Ανδριώτης, ιστορικός: Προσφυγικά ρεύματα προς το ελληνικό κράτος 1821-1940 

Μιχάλης Κουντούρης, σκιτσογράφος: Μιλώντας για το προσφυγικό χωρίς λόγια.

Ακολουθεί συζήτηση.

Παρασκευή 3/2/2017

Προσφυγικό και Τέχνη

Ομιλήτρια: Τόνια Καφετζάκη, Ιστορικός, Εκπαιδευτικός : Η εμπειρία της προσφυγιάς του 1922 στην ελληνική λογοτεχνία

Προβολή του ντοκιμαντέρ Fuoco am mare (Φωτιά στη θάλασσα) Βραβείο Χρυσής Άρκτου στο Φεστιβάλ ταινιών του Βερολίνου 2016.

Σάββατο 4/2/2017

Το Προσφυγικό- Μεταναστευτικό στο Ηράκλειο

Ουαρσάν Σάιρ: Κανένας δεν αφήνει την πατρίδα του. Απαγγέλλει η Άννα Ξανθάκη, εκπαιδευτικός

Το ταξίδι, η άφιξη, η ενσωμάτωση.

Αφηγήσεις μεταναστών και προσφύγων που ζουν στο Ηράκλειο.

Συντονισμός: Πρωτοβουλία Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες/ Μετανάστες.

Μουσική συναυλία με τον ROSS DALY.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων καθημερινά ξεκινά στις 19:00.  

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook