Παραμένουν στο μπλόκο Πραιτωρίων οι αγρότες οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν παραστάσεις διαμαρτυρίας την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου στο ΚΕΑΟ.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

"Το Μπλόκο Πραιτωρίων συνεχίζει τον αγώνα για επιβίωση, με παγκρήτιο και πανελλαδικό συντονισμό με δεκάδες μπλόκα, Αγροτικούς Συλλόγους, Ομοσπονδίες, μέσω της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Χαιρετίζουμε τους μικρομεσαίους αγρότες που μάχονται, το μπλόκο των Μεγάλων Χωραφιών, τους Αγροτικούς Συλλόγους του νομού που κινητοποιούνται. Συνεχίζουμε με νέα μπλόκα και ενίσχυση αυτών που υπάρχουν.

Χαιρετίζουμε τους εργαζόμενους που μας συμπαραστέκονται. Είμαστε αλληλέγγυοι στη σημερινή στάση εργασίας των υγειονομικών σωματείων που παλεύουν για τα προβλήματά τους και το δικαίωμα του λαού στην Υγεία. 

Αντίθετα με τις κυβερνητικές συκοφαντίες περί «βολεμένων αγροτών» και «μπαταχτσήδων», τις δηλώσεις βουλευτών ενάντια στις κινητοποιήσεις μας (που, όμως, έχουν ψηφίσει με τα δυο χέρια την πολιτική που μας εξοντώνει), την καλλιέργεια κοινωνικού αυτοματισμού ενάντιά μας, τα ψέματα ότι έχουν δήθεν ικανοποιηθεί τα αιτήματά μας, έχουμε κάθε λόγο να βγαίνουμε στους δρόμους. Μέσα στην κλιμάκωση του αγώνα μας, μπήκε το αφορολόγητο στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους «εταίρους», για το οποίο υπήρχε κυβερνητική δέσμευση, ενώ η απόφαση του υφυπουργού Εργασίας για υπαγωγή χρεών κάτω των 5.000€ προς τον ΟΓΑ στο ΚΕΑΟ, σημαίνει κατασχέσεις για τους μικρομεσαίους αγρότες.

Αποκαλύφθηκε ο ρόλος του δήμου, όπου στο δημοτικό συμβούλιο, με παρέμβαση του μπλόκου, η πλειοψηφία υπερψήφισε τη στήριξη του αγώνα μας, όμως «νίπτει τας χείρας» στα αιτήματά μας που είναι στη δικαιοδοσία του δήμου. Ειδικότερα, αποκαλύφθηκε η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (Δρακάκης), που αρνήθηκε να στηρίξει τον αγώνα μας και έβγαλε «χολή», λέγοντας ότι «δε βλέπει κανέναν κοινωνικό αυτοματισμό από την κυβέρνηση», «δε βλέπει καταστροφή μικρομεσαίων αγροτών» και ότι «αποτελούν διαδόσεις τα περί κατασχέσεων σε περιπτώσεις υπαγωγής χρεών κάτω των 5.000 ευρώ προς τον ΟΓΑ στο ΚΕΑΟ»! Οι συνάδελφοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα, να τους κάνουν στη μπάντα και να στηρίξουν το μπλόκο του αγώνα.   

Έχουμε καθαρό πλαίσιο πάλης και καθαρό τον αντίπαλο: την πολιτική των κυβερνήσεων, την ΚΑΠ της ΕΕ, που υπηρετούν τα μονοπώλια, που μας ξεκληρίζουν για να συγκεντρωθούν γη-παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών αγροτών. Η κυβέρνηση ικανοποίησε τα περσινά τους αιτήματα, και τώρα τους «σιγοντάρει» σε νέα αιτήματα, που μας πετάνε από τη γη μας μια ώρα αρχύτερα.

Καλούμε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες τις περιοχής να στηρίξουν το μπλόκο, να γραφτούν στον Αγροτικό Σύλλογο Αστερουσίων. Καλούμε τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ να βαδίσουν πλάι μας. Η δύναμή μας βρίσκεται στην οργάνωσή μας και τη συμμαχία μας.

Η μάχη συνεχίζεται. Όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί.

Πέμπτη 2 μμ παράσταση διαμαρτυρίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης.
Παρασκευή 10 πμ κινητοποίηση στο ΚΕΑΟ (ΙΚΑ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ) ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να βγάλει στο σφυρί τα εισοδήματα και τις περιουσίες μικρομεσαίων αγροτών.

ΜΠΛΟΚΟ ΠΡΑΙΤΩΡΙΩΝ

Πλαίσιο πάλης του Μπλόκου Πραιτωρίων και των Αγροτικών Συλλόγων του νομού που συντάσσονται με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων

• Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα της, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.

• Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000€ προσαυξημένο με 3.000€ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα, για τους μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση λογιστικών βιβλίων σε αγρότες με τζίρο ως 40.000€.

• Κατάργηση των χαρατσιών, ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων/πηγαδιών, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών, κ.ά., του ΦΠΑ σε αγροεφόδια, ζωοτροφές, τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες. Να μην ισχύσει το «περιβαλλοντικό» τέλος άρδευσης/ύδρευσης, το χαράτσι ΚΤΕΟ για αγροτικά μηχανήματα.

• Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

• Να μείνει στα χαρτιά ο αντιασφαλιστικός νόμος-έκτρωμα. Καμιά αύξηση ασφαλιστικών εισφορών. Άμεση απόσυρση της κυβερνητικής απόφασης για διαβίβαση στο ΚΕΑΟ των χρεών στα ταμεία κάτω των 5.000€, καμία κατάσχεση για χρέη ασφαλιστικών εισφορών των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων. Μείωση ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες, στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια. Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία-Πρόνοια, κατάργηση ασφαλιστικής εισφοράς 6,95% για την υγεία. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μην εφαρμοστεί η περικοπή συντάξεων κατά 60% σε όσους συνταξιούχους συνεχίζουν να καλλιεργούν, να διατηρούν τα δικαιώματα.

• Άμεση και γρήγορη αποζημίωση από φυσικές καταστροφές, ειδικά τον πρόσφατο χιονιά, μέτρα για αποκατάσταση αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα αποζημιώνει στο 100% από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις. Άμεση καταγραφή ζημιών κηπευτικών προϊόντων μικρομεσαίων καλλιεργητών λόγω μη έγκαιρης μεταφοράς στην ηπειρωτική χώρα, στην πρόσφατη απεργία της ΠΝΟ. Αποζημίωση στο 100% για οσοδήποτε ποσοστό ζημιάς, χωρίς καθυστέρηση, όρους και προϋποθέσεις –η κυβέρνηση έχει ακέραια την ευθύνη για τη μη έγκαιρη αποκατάσταση των θαλάσσιων συγκοινωνιών, μη ικανοποιώντας τα δίκαια αιτήματα των ναυτεργατών.

• Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από «κόκκινα» δάνεια αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000€. Διαγραφή τόκων, κούρεμα κεφαλαίου κατά 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000€ φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων. Ετήσιο ακατάσχετο όριο 15.000€ σε τραπεζικά βιβλιάρια  αγροτοκτηνοτρόφων, καθώς πληρώνονται για τη διάθεση της παραγωγής μια-δυο φορές το χρόνο και χρειάζεται να υπάρχουν αυτά τα χρήματα ώστε να ζήσουν τις οικογένειές τους και να συνεχίσουν την αγροτοκτηνοτροφική απασχόληση.

• Ενίσχυση της κτηνοτροφίας, εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.

• Κατώτατες εγγυημένες τιμές για αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία μεγαλεμπόρων-βιομήχανων.

• Άμεση εξόφληση χρωστούμενων σε νέους αγρότες, δικαιούχους (εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών, αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος από το εμπάργκο στην Ρωσία). Καμία επιστροφή αποζημιώσεων ενισχύσεων που δόθηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις. Κρατική εγγύηση άμεσης πληρωμής χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους-βιομήχανους, παροχή άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες.

• Να γίνουν απαραίτητα έργα εξασφάλισης επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών, όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ.

• Κατάργηση του φόρου στο κρασί, όχι στο φόρο στη ρακή."