Αναστάτωση και σοβαρές απώλειες υπέστησαν τα διεθνή χρηματιστήρια λόγω της αβεβαιότητας που προκάλεσε η άνοδος των spreads σε Ιταλία και Ισπανία και η έκρηξη του δημόσιου χρέους στις ΗΠΑ, ενώ την ιδέα του ευρωομολόγου, ως αντίδοτου στην κρίση, ανακοίνωσε με δηλώσεις του, ο Όλι Ρεν.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ θα πρέπει να αξιολογούν συνεχώς τη χρηματοδοτική ικανότητα του μηχανισμού διάσωσης (EFSF), ενώ θα εξετάσουν την ιδέα των ευρωομολόγων μαζί με άλλες επιλογές, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν. Παράλληλα, τόνισε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να επισπεύσουν την εφαρμογή της συμφωνίας για την Ελλάδα, όπως διεμήνυσε χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) εργάζονται ημέρα και νύχτα για να καταρτίσουν ένα ευρύτερο σχέδιο συνδρομής στις χώρες της ευρωζώνης, προσθέτοντας πως είναι θέμα εβδομάδων η ολοκλήρωσή του».

«Οι ειδικοί των κρατών-μελών, οι οποίοι έχουν την υποστήριξη των υπηρεσιών μου, καθώς και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εργάζονται για να δώσουν μορφή στη συμφωνία η οποία είχε επιτευχθεί την 21η Ιουλίου», στην έκτακτη σύνοδο, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο zoygla.gr των ηγεσιών των κρατών-μελών της ευρωζώνης, είπε ο κ. Ρεν σε συνέντευξη Τύπου.

Ενεργοποιήθηκε ο εισαγγελέας στην Ιταλία

Αντιμέτωποι με τον εισαγγελέα του Μιλάνου, βρέθηκαν οι υπάλληλοι των δύο χρηματοπιστωτικών κολοσσών, Moody’s και Standard & Poor’ s, ο οποίος κατέσχεσε από γραφεία τους στοιχεία σχετικά με «περίεργες κινήσεις» στο Χρηματιστήριο, αλλά και την πρόσφατη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας.

Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, που αποκάλυψε την υπόθεση, ο εισαγγελέας θέλει να εξετάσει αν οι δύο εταιρίες τηρούν τους κανόνες που επιβάλλει ο ιταλικός νόμος.

Σε ανακοίνωσή τους οι δύο εταιρίες, S&P και Moody\’s, τονίζουν ότι η λειτουργία τους είναι άψογη και είναι διατεθειμένες να συνεργαστούν με την εισαγγελία προκειμένου να το αποδείξουν.

Αφορμή για τις έρευνες απετέλεσαν δύο μηνύσεις οργανώσεων καταναλωτών. Η μία κατηγορεί την Moody\’s ότι με έκθεσή της τον Μάιο του 2010, όπου προειδοποιούσε για τον κίνδυνο μετάδοσης της ελληνικής κρίσης στις ιταλικές τράπεζες, επηρέασε αρνητικά τις αγορές, ενώ η δεύτερη μήνυση αφορά περίεργες κινήσεις στο Χρηματιστήριο μεταξύ 8 και 11 Ιουλίου, όταν πολλοί Ιταλοί επενδυτές πούλησαν όσο-όσο τις μετοχές τους.

Υπενθυμίζεται ότι εισαγγελική έρευνα έγινε το 2008 και στις ΗΠΑ, εναντίον τριών οίκων όταν αυτοί δεν κατάφεραν να προβλέψουν την κατάρρευση μεγάλων τραπεζών λόγω στεγαστικών δανείων, χωρίς όμως αποτέλεσμα αφού πάγια απάντηση των οίκων είναι ότι απλώς εκφράζουν τη γνώμη τους όπως έχουν κάθε δικαίωμα.

Αναστάτωση διεθνώς από την κρίση

Έκκληση διεθνούς συνεργασίας απηύθυναν η Κίνα και η Ιαπωνία με στόχο την αντιμετώπιση της αυξανόμενης αναταραχής στις διεθνείς αγορές. Η έκκληση αυτή γίνεται υπό το φως της ευθείας πτώσης τιμών που σημειώθηκε την Πέμπτη στα ευρωπαϊκά και αμερικανικά Χρηματιστήρια και συνεχίστηκε την Παρασκευή στα ασιατικά.

Και τούτο ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, πρόκειται να εξετάσουν σήμερα τη διεθνή κατάσταση κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής σύσκεψής τους, όπως ανακοίνωσε η Γαλλική Προεδρία.

Στην Ιαπωνία, ο υπουργός Οικονομικών Γιασιχίκο Νόντα, δήλωσε ότι η πολιτική ηγεσία, διεθνώς, πρέπει να αντιμετωπίσει τις συναλλαγματικές στρεβλώσεις, την κρίση κρατικού χρέους και την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

«Συμφωνώ ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να συζητηθούν» δήλωσε προς εκπροσώπους του Τύπου μια ημέρα μετά την παρέμβαση της Ιαπωνίας στις διεθνείς χρηματαγορές, η οποία σημειώθηκε με πωλήσεις γεν. «Κάθε ένα πρόβλημα από αυτά είναι σημαντικό, αλλά το πώς θα θέσουμε τις προτεραιότητές μας είναι κάτι το οποίο πρέπει να συζητήσουμε» σημείωσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γιάνγκ Τζιετσί δήλωσε πως οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το αμερικανικό κρατικό χρέος αυξάνονται και ότι τα κράτη θα έπρεπε να αυξήσουν το επίπεδο συνεργασίας τους για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων οικονομικών κινδύνων.

Υπέρ του ευρωομόλογου ο Α. Σαμαράς

«Αυτή την ώρα, οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να επιδείξουν ψυχραιμία, αποφασιστικότητα, αλλά κυρίως ταχύτητα», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, ερωτηθείς για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε τη θέση της ΝΔ για το ευρωομόλογο τονίζοντας ότι «αν τελικά οι ευρωπαίοι δεν επιλέξουν το ευρωομόλογο, που για μας -το φωνάζουμε καιρό- είναι η καλύτερη και αποτελεσματικότερη λύση, τότε τουλάχιστον θα πρέπει να ενισχύσουν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης, ώστε να καταλάβουν οι κερδοσκόποι ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη, ότι έχει τα πολεμοφόδια να τους αντιμετωπίσει». «Μόνον έτσι θα τους αποθαρρύνει και μόνον έτσι θα χαλάσει τα σχέδιά τους», κατέληξε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook