Τέσσερις περιοχές στα Χανιά, προτείνει ο δήμος Χανίων να κηρυχθούν σε κατάσταση “‘εκτάκτου ανάγκης” – Κλιμάκιο μηχανικών από την Αθήνα στα Χανιά για τον Επιπρομαχώνα

Μέτρα για να αποφευχθούν μελλοντικά ζημίες, ανάλογες με του Επιπρομαχώνα, αναμένεται να πάρει ο Δήμος Χανίων, προτείνοντας 4 περιοχές στα Χανιά να κηρυχθούν σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας» καθώς μετά από έρευνες που έγιναν κρίθηκε αναγκαίο να παρθούν μέτρα λόγω του ότι υπέστησαν ζημιές από την πρόσφατη κακοκαιρία.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τις περιοχές

1)Του Επιπρομαχώνα και η περιοχή της οδούς Πειραιώς όπου παρατηρήθηκε μια μικρή καθίζηση.
2)Η οδός Ηρώων Πολυτεχνείου – Μνημείο αεροπορίας. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί πάρα πολύ εκεί και ήδη υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη, ενώ πρόκειται να ενταχθεί στο πρόγραμμα αστικής ανάπτυξης του δήμου Χανίων
3)Στο παλιό εθνικό δίκτου (Καλαμάκι – Πανόραμα – Κακιά Στροφή) υπάρχει καθίζηση που έχει επιδεινωθεί λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας
4)Η περιοχή του Κλαδισού που και στις δύο πλευρές του ποταμού υπάρχει πτώση των τοιχίων.
Η κήρυξη αυτών των περιοχών σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» βοηθάει στην επιτάχυνση των διαδικασιών, απλοποιούνται δηλαδή τα πράγματα ώστε να τρέξουν πιο γρήγορα.

Σήμερα στα Χανιά, ήρθε κλιμάκιο δύο μηχανικών από την διεύθυνση αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, με σκοπό την εκτίμηση της κατάστασης και την αποτύπωση μιας καλύτερης εικόνας για το μέγεθος της ζημιάς στον Επιπρομαχώνα.

Όπως ανέφερε ο ένας από τους δύο μηχανικούς, ο κ.Πιλούρης , το ενδεχόμενο νέων καταρρεύσεων είναι ορατό καθώς έχουν εντοπιστεί νέες ρωγμές που δεν προϋπήρχαν ενώ και οι δυο μηχανικοί να κάνουν την οποιαδήποτε εκτίμηση κόστους ζημιάς καθώς αν δεν έχουν μια καλύτερη εικόνα πολύ πιθανόν να έπεφταν σε αντιφάσεις..

“Ήρθαμε εδώ για να έχουμε μια άμεση άποψη του όλου μνημείου. Ορισμένες ρωγμές έγιναν όπως διαπιστώσαμε είναι πρόσφατες και δεν προϋπήρχαν για αυτό τον λόγο υπάρχει και ενδεχόμενο νέας κατάρρευσης. Από εμάς θα γίνει μια τυπική έκθεσή αποτυπώνοντας την κατάσταση και θα προτείνουμε κάποιες άμεσες λύσεις. Ότι γίνει πρέπει να γίνει βάση μελέτης. Για το τι πρέπει να γίνει πιστεύω θα έχουμε κατασταλάξει σε μια εβδομάδα περίπου. Είμαστε εδώ ωστέ να προλάβουμε και ορισμένες καταστάσεις στο συγκεκριμένο σημείο σε περίπτωση νέας κακοκαιρίας.”

Από την μεριά της η διευθύντρια της εφορείας αρχαιοτήτων Χανίων δήλωσε ότι μάλλον σε μια εβδομάδα θα υπάρχει η τεχνική έκθεση για το ύψος της δαπάνης που απαιτείται.

“Κάναμε αυτοψία στο μνημείο ενώ είδαμε και το αρχείο σε σχέση με ορισμένες μελέτες που υπήρχαν. Διαπιστώνονται ορισμένες ρωγμές περιμετρικά που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε πρώτη φάση ώστε να μην συνεχιστούν οι καταρρεύσεις ενώ παράλληλα θα πρέπει να εκπονήσουμε κάποια μελέτη.  Το πρώτο ζήτημα λοιπόν είναι η αντιστήριξη του μνημείου αλλά και των χωμάτων, καθώς πέρα από τις καταρρεύσεις είχαμε και ρωγμές και για αυτό φοβόμαστε μήπως επαναληφθεί το ίδιο φαινόμενο και σε άλλα τμήματα του Επιπρομαχώνα. Το κλιμάκιο μηχανικών που ήρθε σήμερα από την Αθήνα θα μας δώσει μια καλύτερη εικόνα για το τι πρέπει να κάνουμε. Το πολύ σε μια εβδομάδα πιστεύω θα έχουμε τις τεχνικές εκθέσεις και το ύψος της δαπάνης καθώς και το θέμα της χρηματοδότησης. Όσον αφορά τα συντρίμμια θα φύγουν άμεσα, θα μεταφερθούν στην Δυτική Τάφρο όπου εκεί θα χωριστεί το δομικό υλικό που θα χρησιμοποιηθεί στην επανακατασκευή του Επιπρομαχώνα.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook