Σήμερα Σάββατο 25 Φεβρουαρίου στις 11.00 το πρωί η πρωτοβουλία θα προβεί σε προφορική και γραπτή διαμαρτυρία στα Γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ επί της οδού Νεάρχου 36.

"Η πρωτοβουλία μας συνεχίζει τον αγώνα της ενάντια στην εκχώρηση του αεροδρομίου «Δασκαλογιάνης» και των υπολοίπων δεκατριών περιφερειακών αερολιμένων.

Η πρόσφατη συμπληρωματική σύμβαση της κυβέρνησης με τους Γερμανούς της Fraport για την μετακίνηση 550 περίπου πυροσβεστών στα αεροδρόμια οδηγεί σε μία πλήρη αποψίλωση των πυροσβεστικών κλιμακίων σε ολόκληρη τη χώρα και θέτει σε σοβαρό κίνδυνο ολόκληρες περιοχές ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου. Ταυτόχρονα παραβιάζει τα εργασιακά δικαιώματα των πυροσβεστών όπως καταγγέλλουν οι ενώσεις τους.

Η πρωτοβουλία μας διευκρινίζει ότι η Fraport δεν πρόκειται να καταβάλει προς το ελληνικό δημόσιο κανένα χρηματικό ποσό για τις εν λόγω υπηρεσίες όπως ανακοινώθηκε στα ΜΜΕ. Αντιθέτως θα μετακυλίσει το κόστος στους επιβάτες διαμέσου ενός νέου τέλους ασφάλειας που θα έχει ως αποτέλεσμα η  ανά πτήση επιβάρυνση να εκτοξευθεί από τα 12 ευρώ που είναι σήμερα στα 26,5 και στη συνέχεια στα 32,5.

Τα πρώτα δείγματα γραφής και οι εκβιασμοί που ασκούν οι Γερμανοί της Fraport στους επιχειρηματίες και σε άλλους χρήστες των υποδομών των αεροδρομίων δεν άργησαν να φανούν. Ήδη πριν ακόμα παραλάβει αύξησε κατά 500% τα ενοίκια ανά τ.μ των χωρών των αεροδρομίων.  Συγκεκριμένα σε ορισμένους χώρους από 5,11 ευρώ το τ.μ. σε 60 ευρώ και σε άλλους από 5,11 σε 30 ευρώ το τ.μ.  Το ίδιο θα πράξουν και με τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στους υπαίθριους χώρους. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι  αεροπορικές εταιρείες στέλνουν στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας επιστολές διαμαρτυρίας. Μικρές εταιρείες όπως η Astra αλλά και μεγαλύτερες όπως η Turkish Airlines έχουν προβεί σε διαμαρτυρία για τις τεράστιες αυξήσεις.

Ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής που θα εφαρμόσουν οι Γερμανοί η εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair προχώρησε στην δραστική περικοπή των δρομολογίων Αθήνα-Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα από τις οχτώ καθημερινές πτήσεις περιορίζεται πλέον στις τρεις καθημερινές από τον ερχόμενο Απρίλιο. Προειδοποιούμε για μία ακόμα φορά για τους κινδύνους που θα προκύψουν και στη πόλη μας από μία αντίστοιχη μείωση των δρομολογίων της εν λόγω εταιρείας."