"Οι συνεχόμενες χρονιές λειψής δακοκτονίας και οι αδιάλειπτες και έντονες διαμαρτυρίες μας μάλλον δεν συγκινούν το υπουργείο"

Σε μαζικό δυναμικό παρών καλεί η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Χανίων, τους αγρότες, στην παράσταση διαμαρτυρίας που διοργανώνει στην Αντιπεριφέρεια Χανίων την Πέμπτη 2 Μάρτη στις 12 το μεσημέρι για να μην τιναχτεί στον αέρα η φετινή δακοκτονία.

"Οι συνεχόμενες χρονιές λειψής δακοκτονίας και οι αδιάλειπτες και έντονες διαμαρτυρίες μας μάλλον δεν συγκινούν το υπουργείο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υλοποιώντας τον «Καλλικράτη» και τα μνημόνια ανακοίνωσε πως από φέτος όλη η ευθύνη του προγράμματος περνάει στις περιφέρειες, και μάλιστα με μείωση της ήδη πετσοκομμένης χρηματοδότησης.

Σαν να μην έφτανε αυτό ανακοίνωσε την τελευταία στιγμή πως δεν έκανε φέτος προμήθεια φαρμάκων για τη δακοκτονία, με πανελλαδικό διαγωνισμό, όπως τα προηγούμενα χρόνια, που η προμήθεια είχε ολοκληρωθεί το Γενάρη και ρίχνει το μπαλάκι της προμήθειας των φαρμάκων στις Περιφέρειες, 

Η ΕΟΑΣΝ Χανίων επανελλειμένα σήκωσε το ζήτημα της ελλιπούς δακοκτονίας όλα τα προηγούμενα χρονιά με μαζικές παραστάσεις στην αντιπεριφέρεια Χανίων, σε συναντήσεις με τον εκάστοτε υπουργό και τον υφυπουργό. Πέρα από υποσχέσεις όμως τίποτα άλλο δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να δώσουν. Ως αποτέλεσμα η δακοκτονία γίνεται με λιγότερους από τους προβλεπόμενους ψεκασμούς, πόσο μάλλον φέτος που μειώνεται κι άλλο η χρηματοδότηση.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες και οι εργαζόμενοι βλέπουν το εισόδημα τους να συρρικνώνεται όλο και περισσότερο μέσα από την πολιτική της ΚΑΠ  της ΕΕ και όλων των ελληνικών κυβερνήσεων που την εφαρμόζουν. Πληρώνουμε ένα σωρό φόρους που όσο πάει και αυξάνονται και όλο και επιβεβαιώνεται ότι αυτή η αντιαγροτική-αντιλαϊκή πολιτική είναι μόνο  προς όφελος των μεγαλοαγροτών, των μεγαλεμπόρων και των βιομήχανων. Δεν πρέπει να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Είναι άμεση η ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Καλούμε το Περιφερειακό Συμβούλιο και τα Δημοτικά συμβούλια του Νομού να πάρουν άμεσα ξεκάθαρη θέση για το πρόβλημα.

Απαιτούμε:

•Να εξασφαλιστεί η ολοκληρωμένη εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας. 

•Να αυξηθούν άμεσα τα κονδύλια για την δακοκτονία τουλάχιστον στα επίπεδα του 2009.

•Να μην μειωθούν οι μισθοί των εργατών που εμπλέκονται στην διαδικασία της δακοκτονίας.

•Άμεση πρόσληψη όλου του απαραίτητου επιστημονικού προσωπικού στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και στους Δήμους με μόνιμη και σταθερή δουλειά."