Το πρόγραμμα ανακύκλωσης οργανικών αποβλήτων υλοποιεί το ΤΕΙ Κρήτης σε συνεργασία με τον ΕΣΔΑΚ

Τον ερχόμενο Μάιο αν όλα πάνε καλά θα ξεκινήσει το πιλοτικό πρόγραμμα της συλλογής υπολειμμάτων τροφών από ξενοδοχεία του Ηρακλείου για την μετατροπή τους σε ζωοτροφή.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που υλοποιεί το ΤΕΙ Κρήτης σε συνεργασία με τον ΕΣΔΑΚ με διάρκεια 3 χρόνια και σίγουρα τα συμπεράσματα του θα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για το κομμάτι της ανακύκλωσης οργανικών αποβλήτων.

Ήδη όπως λέει ο συντονιστής του προγράμματος Θρασύβουλος Μανιός, έχουν επιλεγεί τρία ξενοδοχεία που θα αποτελέσουν τα αρχικά που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα χωρίς να αποκλείεται ο αριθμός των ξενοδοχείων να αυξηθεί στην πορεία. Μέσα στο Μάρτιο θα γίνουν και οι προκηρύξεις των διαγωνισμών τόσο για την αποκομιδή των οργανικών αποβλήτων από τα ξενοδοχεία όσο και την κατασκευή της πιλοτικής μονάδας επεξεργασίας που θα βρίσκεται δίπλα από τη μονάδα βιοξήρανσης.

Στόχος είναι η συλλογή σε καθημερινή βάση 1-1,5 τόνου υπολειμμάτων τροφών από τα τρία ξενοδοχεία, δύο μέσα στο Ηράκλειο και ένα στη Χερσόνησο.  Τα ξενοδοχεία θα συλλέγουν τα υπολείμματα τροφής από τα εστιατόρια αλλά και από την κουζίνα τους ενώ στη μονάδα επεξεργασίας θα γίνεται μία διαλογή μόνο ως προς την απομάκρυνση ξένων υλικών όπως πλαστικό ή χαρτί.

Το πρόγραμμα θα τρέξει για τις καλοκαιρινές περιόδους 2017, -18 και 2019 και τα αποτελέσματα του θα πρέπει να παρουσιαστούν το Φεβρουάριο του 2020.

Όπως επισημαίνει ο κ Μανιός η μονάδα μπορεί να δίνει περίπου 250 κιλά οργανικής ζωοτροφής από τον 1,5 τόνο υπολειμμάτων τροφών όμως αυτό μένει να φανεί μέσα από την πορεία του προγράμματος καθώς επίσης και πόσο συμφέρουσα ή όχι είναι η όλη διαδικασία αλλά και η ποιότητα του τελικού αποτελέσματος.

Το μόνο σίγουρο είναι πως το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα έχει ιδιαίτερη σημασία ειδικά για την Κρήτη καθώς κάθε χρόνο τους καλοκαιρινούς μήνες οι ποσότητες απορριμμάτων πολλαπλασιάζονται από τα εκατομμύρια των τουριστών που επιλέγουν το νησί για τις διακοπές τους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook