Τελευταία χρονιά το 2017 που αναμιγνύεται το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης στην δακοκτονία – Από το 2018 εξολοκλήρου από τις Περιφέρειες – Ερωτηματικά για τις πιστώσεις

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το μεσημέρι στην Αντιπεριφέρεια Χανίων αγρότες από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων για το θέμα του προγράμματος της δακοκτονίας.

Παρουσία του περιφερειακού συμβούλου της «Λαικής Συσπείρωσης» Στέλιου Ορφανού, οι αγρότες συναντήθηκαν με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολο Βουλγαράκη, παρουσία της προισταμένης της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, οι οποίοι εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί σε ότι αφορά στην εκτέλεση του προγράμματος στο Νομό Χανίων.

Ειδικότερα και σε ότι αφορά στο θέμα της προμήθειας φαρμάκων, ο κ.Βουλγαράκης ανέφερε πως  λόγω της καθυστέρησης αυτή αναμένεται να γίνει τον Ιούλιο. Όμως στην Π.Ε. Χανίων υπάρχει απόθεμα από πέρυσι που επαρκεί για τους δύο πρώτους ψεκασμούς.

Σε ότι αφορά στην μείωση των πιστώσεων για το νομό Χανίων που είναι μειωμένες κατά 50.000 ευρώ, είπε πως είναι μικρή η διαφορά και η ομαλή εκτέλεση του προγράμματος θα εξαρτηθεί από το αν θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα οι Αναπτυξιακές των Δήμων. 

Για τον σκοπό αυτό θα καλέσει σε σύσκεψη όλους τους Δήμους του νομού, ενώ σε περίπτωση που κάποια Αναπτυξιακή Δήμου δεν δεχθεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, τότε την δακοκτονία θα αναλάβει η Αναπτυξιακή Χανίων.

Πάντως είναι ξεκάθαρο ότι φέτος είναι η τελευταία χρονιά που εμπλέκεται στο πρόγραμμα το Υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης και από το 2018 την δακοκτονία θα αναλάβει το Υπ. Εσωτερικών, δηλαδή οι Περιφέρειες.  Στο σημείο αυτό, επεσήμανε ο κ. Βουλγαράκης, το μεγάλο ερωτηματικό είναι το τι θα γίνει με την χορήγηση των αναγκαίων πιστώσεων.

Εάν, τόνισε, δεν δοθούν στις Περιφέρειες οι πόροι για την εκτέλεση της δακοκτονίας, τότε δεν πρέπει να την αναλάβουν.

 

Από αυτό το σημείο ξεκινούν και οι ανησυχίες των αγροτών, όπως εκφράστηκαν από τον περιφερειακό σύμβουλο της «Λαικής Συσπείρωσης». Όπως είπε ο κ.Στέλιος Ορφανός, φαίνεται πως όλα αποσκοπούν στο να επωμισθούν οι ελαιοπαραγωγοί το συνολικό κόστος της δακοκτονίας , κάτι που τόνισε πως δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό.

 

Την αγωνία των αγροτών εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν.Χανίων Μανούσος Σταυριανουδάκης.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook