Έχουμε μάθει να κλαίμε θύματα στην άσφαλτο κατόπιν εορτής. Ίσως είναι πιο εύκολο από το να προλαμβάνεις, γιατί η πρόληψη χρειάζεται από τον πολίτη συναίσθηση της ευθύνης που φέρει ως πολίτης της κοινωνίας μέσα στην οποία ζει και από το κράτος και τους μηχανισμούς του να λειτουργούν αν όχι άψογα τουλάχιστον εύρρυθμα.

Δύσκολα πράγματα…

Άρα ας αφήσουμε κάποιους να θρηνούν τους δικούς τους ανθρώπους που χάνουν τη ζωή τους και όλοι οι υπόλοιποι να ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα και να ρίχνουν αναθέματα σε συζητήσεις στις καφετέριες και στα social media και την αστυνομία να κόβει καμιά κλήση στην Αποκορώνου στα Χανιά ή στην Δικαιοσύνης στο Ηράκλειο και να μας ενημερώνει ότι το Πάσχα και την Πρωτομαγιά θα είναι στους δρόμους για να λάβει μέτρα για τους εκδρομείς.

Πρόληψη δεν γίνεται με σποτάκια και διανομή φυλλαδίων

Πρόληψη γίνεται όταν γνωρίζεις ότι υπάρχει πρόβλημα εδώ και χρόνια και λαμβάνεις μέτρα για να λυθεί. Μια και έξω. Χωρίς ημίμετρα.Χωρίς συστάσεις. Χωρίς επιείκια.

Το πρόβλημα γνωστό. Το έχουμε δημοσιεύσει και στο παρελθόν. Είναι δύσκολο να έχεις πάει στο Ηράκλειο πάνω από 5 φορές και να μην έχεις βιώσει ως οδηγός ή συνεπιβάτης το πρόβλημα. Ποιο είναι αυτό; Οι κατσίκες που κυκλοφορούν ελεύθερες στο εθνικό οδικό δίκτυο στο ύψος του Φόδελε.

Δεν λέμε κάτι καινούριο. Το γνωρίζουν οι περισσότεροι. Το γνωρίζει και η αστυνομία. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Απολύτως κανένα. Τα ζώα από το ποιμνιοστάσιο που βρίσκεται λίγο πιο πάνω από την εθνική, εξακολουθούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στην εθνική οδό, να εμφανίζονται ξαφνικά μπροστά στους οδηγούς η οποίοι απότομα πατούν φρένο ή κάνουν ελιγμό ή συγκρούονται με το ζώο. Ο κίνδυνος πραγματικός.

Ένα από τα δεκάδες περιστατικά

Μας το αναφέρει αναγνώστης: Περίπου πριν από δυο χρόνια γίνονταν αγώνες ποδηλάτου με αποτέλεσμα να τρομάξει μια κατσίκα που ήταν πού αλλού; μα βεβαίως πάνω στην εθνική οδό, να περάσει περάσει απέναντι τον δρόμο και να πέσει με δύναμη σε λεωφορείο που περνούσε γεμάτο τουρίστες.  Στο σημείο λόγω του αγώνα υπήρχε αστυνομία με μηχανές που δεν έδωσαν καμία σημασία, μας περιγράφει ο αναγνώστης.

Γιατί αυτή η ανοχή;

Προφανώς, κάποιοι πολίτες είναι Δερβέναγες των περιοχών τους, υπεράνω των νόμων και υπεράνω αυτών που καλούνται να τους επιβάλλουν. Επίσης, για τις αρχές η ελεύθερη βόσκηση και η βόλτα των κατσικιών προέχει μάλλον της ασφάλειας των οδηγών. 

Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει χρόνια, τα κατσίκια να…αλωνίζουν και να μην έχει γίνει έστω μια επαρκής περίφραξη που να περιορίζει τα ζώα και να μην έχει υπάρξει ΜΙΑ τιμωρία, ΕΝΑ πρόστιμο, ΜΙΑ ποινή για συμμόρφωση σε ΑΥΤΟΝ που ευθύνεται.

Μην απορείτε μετά που όλοι σκέφτονται διάφορα και κάνουν συνειρμούς…

Αλλά τι ξέρουμε και εμείς; Αφήστε μας να μουρμουρίζουμε. Πηγαίνετε να γράψετε κανένα αυτοκίνητο που έχει παρκάρει στην Καλοκαιρινού στο Ηράκλειο ή στη Σκαλίδη στα Χανιά και είναι πιο επικίνδυνο…

*Να σημειώσουμε ότι η εικόνα του “ξέφραγου αμπελιού” δεν υπάρχει μόνο στο Φόδελε (απλώς εκεί είναι σε μόνιμη βάση). Την εικόνα αυτή τη συναντάς και σε άλλα σημεία όπως φαίνεται σε φωτογραφίες που μας έστειλε άλλος αναγνώστης και είναι από το σημείο της εθνικής οδού Χανίων – Ρεθύμνου πριν τον Έσπερο

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook