Τρία στοιχεία που έγιναν γνωστά αυτές τις ημέρες χτύπησαν ή πρέπει να χτυπήσουν καμπανάκια ακόμα και στους πλέον μακάριους της τυχερής – άτυχης ετούτης χώρας. Τυχερής γιατί τα βιοκλιματικά της στοιχεία, η φυσική της ομορφιά και η αρχαία της ιστορία την αναγάγουν σε ιδανικό τόπο να ζεις, άτυχης, γιατί για διάφορους λόγους που δεν είναι της παρούσης δεν έχουμε καταφέρει να το πραγματοποιήσουμε. Αναφέρομαι στα στοιχεία για τη μείωση του μέσου μισθού, στο ρεκόρ 4ετίας στις απώλειες θέσεων εργασίας το πρώτο δίμηνο του 2017 και πάνω απ όλα, στα επίσημα πλέον στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι ελληνίδες γεννάνε λιγότερα παιδιά και σε μεγαλύτερη ηλικία από τις υπόλοιπες ευρωπαίες.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ (του νέου υπερταμείου που απορρόφησε όλους τους φορείς κύριας κοινωνικής ασφάλισης με την εξαίρεση του ΝΑΤ και του ΟΓΑ), η ανάλυση των περιοδικών δηλώσεων (ΑΠΔ) Μαΐου του 2016 δείχνουν ότι περίπου 600.000 εργαζόμενοι με μερική απασχόληση λαμβάνουν αμοιβές κάτω των 400 ευρώ το μήνα. Λογικό αποτέλεσμα, ενώ τα προηγούμενα χρόνια για την πληρωμή της σύνταξης ενός συνταξιούχου αρκούσαν οι εισφορές από τέσσερις εργαζομένους, πλέον, λόγω της συρρίκνωσης των εισοδημάτων από την απασχόληση παράλληλα με την επικράτηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, θα πρέπει να πληρώσουν 10 εργαζόμενοι! Και πώς να μην παρουσιάζεται αυτή η κατάσταση τη στιγμή που πολύ απλά δεν υπάρχουν δουλειές στην Ελλάδα…

Βουτιά σημειώθηκε στις θέσεις απασχόλησης το πρώτο δίμηνο του έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του 2017 χάθηκαν 4.879 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Όπως δείχνουν τα συγκριτικά στοιχεία του «Εργάνη», πρόκειται για τη μεγαλύτερη απώλεια θέσεων εργασίας για το πρώτο δίμηνο έτους, που σημειώνεται κατά την τελευταία 4ετία (2014-2017). Ενώ είναι σαφές πως για να βελτιωθεί η κατάσταση απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, πρέπει δηλαδή να γίνουν επενδύσεις, ακόμα και σήμερα ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλες έκανε λόγο για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων(!), λες και υπάρχουν εργοδότες για να διαπραγματευτούν το ενάμιση εκατομμύριο των ανέργων.

Τέλος, κατά περίπου 10% μειώθηκαν οι γεννήσεις στην Ελλάδα, μεταξύ 2001 και 2015, σύμφωνα με έρευνα της Eurostat η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη. Βάσει των στοιχείων της έρευνας, το 2001 στη χώρα μας γεννήθηκαν 102.282 παιδιά, ενώ το 2015 οι γεννήσεις έφτασαν τις 91.847. Το δημογραφικό δηλαδή εξελίσσεται στο πρώτο και τεράστιο εθνικό πρόβλημα και μάλιστα πολύ νωρίτερα από το 2050 που έως τώρα περιμέναμε. Αυτό γιατί με πληθυσμό μειωμένο και μεγάλο σε ηλικία, ούτε ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό υπάρχει, ούτε δυναμικό έστω για τους τομείς που λειτουργούν όπως ο τουρισμός, ούτε αμυντική θωράκιση αλλά ούτε και μέλλον σε τούτο τον τυχερό – άτυχο τόπο.  

  • Ο Κώστας Ν. Πολυχρονάκης είναι Director of Operation

www.polefl.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook