Νέα ένταση σήμερα με τουρκικές απειλές για αντίποινα

Σε τεντωμένο σχοινί ισορροπεί η σχέση της Τουρκίας με την Ολλανδία μετά την απαγόρευση των Ολλανδικών Αρχών να προσγειωθεί το αεροσκάφος του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στο Ρότερνταμ.

Η Τουρκία δια στόματος σήμερα του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν αντίποινα «με τους πιο σκληρούς τρόπους» στις ενέργειες της Ολλανδίας.

«Έχουμε διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση με τον πιο έντονο τρόπο και έχει μεταφερθεί στις ολλανδικές αρχές ότι θα υπάρξουν αντίποινα με τους πιο σκληρούς τρόπους (…) Θα απαντήσουμε αναλόγως σε αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά», τόνισε ο Γιλντιρίμ σε ανακοίνωσή του.

Λίγο αργότερα διαδηλωτές κατέβασαν την ολλανδική σημαία από το προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη σήμερα, όπως ανέφερε μια ανταποκρίτρια του AFP. Οι διαδηλωτές αντικατέστησαν την ολλανδική σημαία με μια τουρκική.

Από την πλευρά της η Τουρκάλα υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά επέστρεψε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη και κατήγγειλε τον οικτρό τρόπο με τον οποίο της συμπεριφέρθηκαν στην Ολλανδία, απ’ όπου απελάθηκε χθες Σάββατο.

«Υποστήκαμε μια συμεριφορά χυδαία και σκληρή (…) Η συμπεριφορά αυτή απέναντι σε μια γυναίκα υπουργό είναι οικτρή» δήλωσε η Καγιά από το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, όπου την υποδέχθηκε ένα πλήθος που κρατούσε τουρκικές σημαίες.

Προσπάθειες αποκλιμάκωσης από την Ολλανδία

Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα ότι θα κάνει τα πάντα για να «αποκλιμακώσει» τη διπλωματική αντιπαράθεση με την Τουρκία, την οποία περιέγραψε ως τη χειρότερη που έχει αντιμετωπίσει εδώ και χρόνια η Ολλανδία, έπειτα από δύο μείζονα περιστατικά που σημειώθηκαν χθες.

«Ουδέποτε είχα τέτοια εμπειρία μέχρι τώρα, αλλά θέλουμε να είμαστε η πιο συνετή πλευρά», δήλωσε ο Ρούτε. «Αν κλιμακώσουν θα πρέπει να απαντήσουμε, αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκλιμακώσουμε», πρόσθεσε. «Η Ολλανδία δεν θα επιτρέψει να εκβιαστεί», δήλωσε σήμερα ο Ρούτε.

Ο Ρούτε, ο οποίος στις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές που θα διεξαχθούν την Τετάρτη έρχεται στήθος με στήθος με τον πολιτικό Γκέερτ Βίλντερς που τάσσεται κατά του Ισλάμ, δήλωσε πως είναι δικαίωμα της Ολλανδίας να εμποδίζει τουρκικές συγκεντρώσεις στο έδαφός της, καθώς δημιουργούν απειλή για τη δημόσια τάξη.

Τσαβούσογλου: Θα παίρνουμε μέτρα μέχρι η Ολλανδία να ζητήσει συγγνώμη

Η Τουρκία θα συνεχίσει να παίρνει μέτρα κατά της Ολλανδίας μέχρι η τελευταία να ζητήσει συγγνώμη για τη μεταξύ τους διπλωματική διένεξη, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γαλλία πριν από μια δημόσια εμφάνισή του στη βορειοανατολική πόλη Μετς, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία περιμένει να δει αν οι ευρωπαϊκές χώρες θα επικρίνουν τη «φασιστική ενέργεια» της Ολλανδίας.

Ερντογάν σε Ολλανδία: Θα πληρώσετε το τίμημα

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Ολλανδία θα πληρώσει το τίμημα για τη ζημιά που προκάλεσε στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς κλιμακώθηκε σήμερα η διένεξη σχετικά με την πολιτική εκστρατεία που η Άγκυρα θέλει να διεξάγει μεταξύ των τούρκων μεταναστών.

«Σίγουρα θα πληρώσουν το τίμημα και θα μάθουν επίσης τι εστί διπλωματία. Θα τους διδάξουμε διεθνή διπλωματία», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία που εκφώνησε στη διάρκεια τελετής απονομής βραβείων στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ερντογάν κατήγγειλε επίσης μια συμπεριφορά που θυμίζει «τον ναζισμό και τον φασισμό», αναφερόμενος στην απομάκρυνση της τουρκάλας υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων από την Ολλανδία.

Ο τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ακόμη πως η μεταχείριση της υπουργού και άλλων τούρκων αξιωματουχων στην Ευρώπη ερμηνεύεται από την άνοδο «του ρατσισμού και του φασισμού».

Ο Ερντογάν ευχαρίστησε αντίθετα τη Γαλλία επειδή έδωσε την άδεια για μια επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Η Γαλλία δεν έπεσε σ’ αυτή την παγίδα», δήλωσε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook