Ειδικούς κωδικούς για αγρότες, προκειμένου να συμπληρώσουν τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2016 και να φορολογηθούν αναλόγως, περιλαμβάνει η νέα φόρμα του εντύπου Ε1, η οποία θα υποβληθεί φέτος. 

Από την άλλη, έχει καταργηθεί πλέον ο κωδικός για την έκπτωση φόρου για κατοίκους νησιών κάτω των 3.100 κατοίκων. 

Γενικότερα, με 14 αλλαγές στο Ε1 και νέους κωδικούς, δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης τα νέα έντυπα Ε1, Ε2 και Ε3 των δηλώσεων που θα κληθούν να υποβάλλουν στην εφορία τους επόμενους μήνες, περισσότεροι από 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι. Συγκεκριμένα οι βασικές αλλαγές που αφορούν τους αγρότες στο έντυπο Ε1 εντοπίζονται: στον Πίνακα 2 προστέθηκε περίπτωση 12 «Ασκείτε επιχειρηματική δραστηριότητα και είστε ασφαλισμένος στον ΟΓΑ;». 

Στον ίδιο πίνακα προστέθηκε και περίπτωση 13 «είστε κατ’ επάγγελμα αγρότης;». Απαλείφθηκε όμως η εξαίρεση φορολογουμένων κατοίκων νησιών κάτω των 3.100 κατοίκων (και των κατοίκων της Κεφαλονιάς).

Οι κατ’ επάγγελμα αγρότες που θα συμπληρώσουν τον νέο κωδικό 037 – 038, θα φορολογηθούν με την κλίμακα μισθωτών – συνταξιούχων και συνεπώς δικαιούνται το έμμεσο αφορολόγητο των 8.636 – 9.545 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, ενώ αν είχαν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, θα τους επιβληθεί και ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Τις σχετικές αποφάσεις υπογράφει ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet αναμένεται να ανοίξει στις αρχές Απριλίου.

Όπως έχει ανακοινώσει η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, η περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα λήξει στις 15 Ιουλίου, ενώ ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων θα καταβληθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη έως το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως το τέλος Νοεμβρίου.