Τι δήλωσε στο Flashnews.gr o καθηγητής Αλέξης Καλοκαιρινός - Στη Βουλή το θέμα - Διαβεβαιώσεις με αιχμές από τον Σωκράτη Βαρδάκη

Αναβρασμός στο Ηράκλειο μετά τις χθεσινές δηλώσεις το καθηγητή Αλέξη Καλοκαιρινού αναφορικά με τις δυσμενείς για το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης εξελίξεις, που απειλούν ακόμη και τη λειτουργία του.

Στη χθεσινά εγκαίνια της έκθεσης Σπυρόπουλου στο Μουσείο ο κ. Καλοκαιρινός "φωτογράφισε" υπηρεσιακούς παράγοντες οι οποίοι προσπαθούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στη λειτουργία του μουσείου.

Η διαδικασία

Κάθε πέντε χρόνια ανανεώνεται η παραχώρηση των παρακαταθηκών στο Ιστορικό Μουσίο από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων.
Ωστόσο, την Παρασκευή κοινοποιήθηκαν στη διοίκηση του μουσείου εισηγήσεις τόσο της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων αλλά και της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων με τις οποίες ζητείται η επιστροφή των εκθεμάτων της αρχαίας γόρτυνας αλλά και του ναυαγίου του "La Therese".

Τι είπε ο καθ. Αλέξης Καλοκαιρινός

O Καθηγητής Αλέξης Καλοκαιρινός σε δηλώσεις του στο Flashnews.gr δήλωσε αγανακτισμένος με τις αποφάσεις.

"Δεν γίνεται να θέλουν να διαλύσουν ένα μουσείο - σημείο αναφοράς για την Κρήτη, για να μεταφερθούν εκθέματα κάπου αλλού ή ακόμη χειρότερα να κλειστούν σε μια αποθήκη. Πιστεύω πως η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού θα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης θα συνεχίσει να λειτουργεί όπως τόσα χρόνια, χωρίς να επιβαρύνει στο ελάχιστο τον κρατικό προϋπολογισμό".
 

Στη Βουλή το θέμα - Διαβεβαιώσεις από τον Σ. Βαρδάκη

Με ερώτησή τους προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο βουλευτής ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης και ο Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητούν να την ανανέωση των παρακαταθηκών του Ιστορικού Μουσείου Ηρακλείου (όπως γινόταν μέχρι σήμερα κάθε πέντε χρόνια),προκειμένου να συνεχίσει να επιτελεί απρόσκοπτα το πολύ σημαντικό έργο του:

Κλείνει το Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου; Ζητάμε δημόσια δέσμευση και πρωτοβουλίες.

Σε σοβαρότατες καταγγελίες σχετικά με το μέλλον του Ιστορικού Μουσείου Ηρακλείου προέβη ο Πρόεδρός του κος Αλέξης Καλοκαιρινός, ενώπιον εκπροσώπων των τοπικών αρχών στα χθεσινά εγκαίνια της συλλογής Σπυρόπουλου, καθώς αποκάλυψε ότι “κάποιοι παράγοντες υπηρεσιών”, προωθούν την μη ανανέωση των συμβάσεων για τις παρακαταθήκες που έχουν παραχωρηθεί στο Μουσείο από το Δημόσιο, κάνοντας λόγο για "πόλεμο" σε βάρος του σημαντικού αυτού Ιδρύματος του νησιού.

Όπως αναφέρεται στις καταγγελίες του κου Καλοκαιρινού,  από την ίδρυσή του, εδώ και 47 χρόνια, στο Μουσείο έχουν παραχωρηθεί από το Δημόσιο αντικείμενα με συμβάσεις που ανανεώνονταν σχεδόν αυτόματα κάθε 5 χρόνια.

Όσα είπε ο Πρόεδρος του Μουσείου για την πιθανότητα μη ανανέωσης των συμβάσεων για τις παρακαταθήκες, προκάλεσαν έντονη δυσαρέσκεια και ανησυχία στην τοπική κοινωνία.

Να σημειωθεί ότι το Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου, υποστηρίζεται από προσωπικότητες κύρους και πνευματικής ακτινοβολίας και αποτελεί ένα από τα πιο σπουδαία μουσεία και ιδρύματα της Κρήτης και της χώρας.

Διαθέτει κορυφαίας ιστορικής σημασίας ευρήματα και αντικείμενα ως παρακαταθήκες, φιλοξενεί σπάνιους πολιτιστικούς θησαυρούς και συμβάλει με τρόπο καθοριστικό στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης.

Έχοντας φιλοξενήσει την ιστορική παρακαταθήκη του νησιού, αποτελεί  ένα ίδρυμα- κόσμημα για την Κρήτη και την Ελλάδα, με ένδοξο παρελθόν, που διατηρεί ζωντανή την παράδοση και τον πολιτισμό του τόπου και λαμπρύνει με την παρουσία και τη λειτουργία του, την πόλη του Ηρακλείου.

Εκφράζουμε δημόσια τη στήριξή μας στο Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει αποτελούν αντικείμενο κοινής δράσης.

Κατόπιν των ανωτέρω,  

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε άμεσα για την ανανέωση των συμβάσεων για τις παρακαταθήκες που έχουν παραχωρηθεί στο Μουσείο Ηρακλείου από το Δημόσιο για την απρόσκοπτη λειτουργία του Μουσείου;»

Από την πλευρά του ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σωκράτης Βαρδάκης με δήλωσή του εσπευσε να διαβεβαιώσει πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη λειτουργία του μουσείου, αφήνοντας μάλιστα και αιχμές για όσους υπαινίσσονται ...κόλπα.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για την λειτουργία του Ιστορικού Μουσείου Ηρακλείου. Αντιθέτως, στηρίξαμε και θα στηρίξουμε την απρόσκοπτη λειτουργία του (ανανέωση στις συμβάσεις παραχώρησης). Όσοι υπαινίσσονται εμπόδια και κόλπα, κρίνουν εξ ιδίων.

Καλό είναι να ανατρέξουν στις αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης!

Η ηγεσία του σημερινού Υπουργείου Πολιτισμού θα προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που χρειάζονται, για να λειτουργούν χωρίς προβλήματα, όχι μόνο το Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου αλλά και όλοι οι μουσειακοί χώροι της Κρήτης.

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας έκανε την ακόλουθη δήλωση για το Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου :

«Το Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου θα συνεχίσει την ιστορική του διαδρομή προσφοράς και Πολιτισμού. Θα συνεχίσει να αναδεικνύει και στα επόμενα χρόνια την πολιτιστική και αρχαιολογική κληρονομιά της Κρήτης.

Ενώνω τη φωνή μου με όλους τους φορείς της Κρήτης για την ανάγκη ύπαρξης και απρόσκοπτης λειτουργίας του Ιστορικού Μουσείου Ηρακλείου.»