Το Δ.Σ του Συλλόγου εκπαιδευτικών Π.Ε Χανίων στηρίζει την κινητοποίηση της Κίνησης για τη Συσπείρωση Εργαζομένων Χανίων στην Ειδική Αγωγή, και κηρύσσει 3/ωρη διευκολυντική στάση εργασίας την Πέμπτη 23 Μαρτίου 11.00 – 2.00 για τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην κινητοποίηση στην Αντιπεριφέρεια ( Πλατεία Δικαστηρίων) στις 11.00  

Η ανακοίνωση

"Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, υλοποιώντας τις οδηγίες ΕΕ-ΔΝΤ-ΟΟΣΑ κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεσή της προωθώντας νέα ρύθμιση που αφορά το πλαίσιο λειτουργίας και τον τρόπο αποπληρωμής των ιδιωτικών δομών Ειδικής Αγωγής και Αποκατάστασης.

Η νέα χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ για την Ειδική Αγωγή μειώνεται από τα 106 εκατομμύρια στα 60, σχεδόν 50%, γεγονός που έρχεται να δώσει άλλο ένα δυνατό χτύπημα σε γονείς, παιδιά με ειδικές ανάγκες και στους εργαζόμενους στις δομές της Ε.Α.
Η κυβέρνηση επιπλέον , όταν ισχυρίζεται ότι μ’ αυτό τον τρόπο θα χτυπήσει την σπατάλη και θα εξορθολογήσει τις δαπάνες, όταν χιλιάδες παιδιά με αναπηρία και μαθησιακές δυσκολίες είναι εκτός ειδικής αγωγής, όταν η πρώιμη διάγνωση και η έγκαιρη παρέμβαση είναι ανύπαρκτη, ενώ το σύνολο των δαπανών του κράτους για τα 250.000 παιδιά με αναπηρία και μαθησιακές δυσκολίες που έχουν ανάγκη την ειδική αγωγή, μέσω του Υπουργείου Παιδείας και του ΕΟΠΥΥ, δεν ξεπερνούν τα 135 εκατομμύρια το χρόνο, δηλαδή ούτε 1,5 ευρώ την ημέρα για κάθε παιδί!

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι υπηρεσίες αυτές να «κοστίζουν» λιγότερο στο κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο εξορθολογισμός της είναι η μείωση των κοινωνικών δαπανών και η μετακύλιση του κόστους πρώτα απ’ όλα στους εργαζόμενους και στους γονείς. Στην πραγματικότητα ό,τι κόβεται από τις θεραπείες, θα καλούνται οι γονείς να τα πληρώσουν από την τσέπη τους, αφού επιβάλλεται «κόφτης» στα κρατικά κονδύλια για την Ειδική Αγωγή και τις θεραπείες των ΑμΕΑ, μέσω της υποχρηματοδότησης του ΕΦΚΑ.

Στην εκπαίδευση η απουσία μόνιμων διορισμών ειδικού εκπαιδευτικού , ειδικού επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού στις δομές Ειδικής Αγωγής και η καθιέρωση ουσιαστικά των ελαστικών σχέσεων εργασίας τορπιλίζει όποια προσπάθεια γίνεται μέσα στα σχολεία και αναγκάζει τους γονείς να αναζητούν λύση στον ιδιωτικό τομέα για τις θεραπείες που έχουν ανάγκη τα παιδιά τους. Ιδιαίτερα σε  ένα χώρο που η συνέχεια και η μονιμότητα του προσωπικού, είναι απαραίτητη για την ομαλή ένταξη και εκπαίδευση  των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες η πολιτεία πρέπει να εξασφαλίσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες  στο δημόσιο σχολείο και τις δημόσιες δομές υποστήριξης.   
Επίσης οι  νέες ρυθμίσεις για την Ειδική Αγωγή που ψηφίστηκαν από τη Βουλή, για τον τρόπο κατανομής των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή μαθησιακές δυσκολίες στα τμήματα, ουσιαστικά περιορίζει στο ελάχιστο τις περιπτώσεις μείωσης του αριθμού των μαθητών, στα τμήματα που φοιτούν παιδιά με διαγνωσμένες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες με συνέπεια να απαιτείται επιπλέον στήριξη των μαθητών εκτός σχολείου και να καταφεύγουν οι γονείς σε ιδιωτικές υπηρεσίες στήριξης.

Στα Ειδικά σχολεία καθιερώνεται ελάχιστος αριθμός 4 και κατ εξαίρεση 3 για τη λειτουργία τμήματος, ενώ δίνεται η δυνατότητα στους γονείς να προσλαμβάνουν ειδικό βοηθό ή σχολικό νοσηλευτή και στα ειδικά σχολεία, διευρύνοντας τα βάρη που καλούνται οι γονείς να επωμιστούν αφού το κράτος ουσιαστικά δεν αναλαμβάνει  τις ευθύνες του. 

Το ΔΣ του Συλλόγου Εκπ/κών Π.Ε. νομού Χανίων 
Μόνιμο διορισμό εκπαιδευτικών και όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων στις δομές της ειδικής εκπαίδευσης

 Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία-πρόνοια και ειδική αγωγή.
Γενναία χρηματοδότηση των δημόσιων σταθερών δομών της ειδικής εκπαίδευσης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Δημιουργία νέων δημόσιων δομών σε υγεία-πρόνοια-ειδική αγωγή με δωρεάν, υψηλής ποιότητας υπηρεσίες με βάση τις ανάγκες και100% κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Να σταματήσει κάθε πληρωμή των γονιών για εξετάσεις, φάρμακα, θεραπείες, για τις ανάγκες εκπαίδευσης και αποκατάστασης των παιδιών με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες.

Κανένα παιδί με ειδικές ανάγκες έξω από τη δημόσια εκπαίδευση με εντελώς δωρεάν όλες τις θεραπείες που χρειάζεται! Να βρουν το δικό τους σχολείο τα χιλιάδες  παιδιά που είναι εκτός ειδικής αγωγής!!
Καμία μείωση μισθού, καμία απόλυση, καμία αλλαγή σύμβασης σε βάρος των εργαζομένων. Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους απλήρωτους εργαζόμενους! Άμεση υπογραφή κλαδικής σύμβασης!"