Ανακοίνωση της δημοτικής κίνησης Χερσονήσου "Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον αναφορικά με τη δημιουργία κόμβου στην παλιά εθνική οδό στο ύψος των Γουβών:

"Η Δημοτική Κίνηση Χερσονήσου “ΠΟΛΙΤΕΣ για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ και το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ” παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς και συμμετέχει στη συζήτηση που έχει ανοίξει αλλά και στις κινήσεις/κινητοποιήσεις των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής των Γουβών για τη δημιουργία κυκλοφοριακού κόμβου στη διασταύρωση της ΠΕΟ Ηρακλείου-Χερσονήσου-Μαλίων με το δρόμο προς Γούβες-Κάτω Γούβες και τονίζει τα παρακάτω:

Είναι σαφής η αμεριμνησία των αρμόδιων φορέων και η χρόνια αμέλεια των Δημοτικών Αρχών για την αντιμετώπιση-επίλυση ενός εξαιρετικά σοβαρού πρόβληματος της περιοχής. Επί σειρά ετών αγνοείται μια τοπική ανάγκη και δε δίνεται η πρέπουσα προσοχή για την υλοποίηση της μελέτης κατασκευής του κόμβου και την τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών που θα έλυναν το πρόβλημα.

Ο εντοπισμός του προβλήματος είναι παλιός. Μελέτες υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια. Η τελευταία μελέτη (Β΄Φάση) για την υλοποίηση άμεσων παρεμβάσεων που ανάγεται στο 2007, βρίσκεται καθηλωμένη, ανενεργή και δεσμευμένη στα γραφειοκρατικά γρανάζια, εξαιτίας της λειψής προσοχής της Δημοτικής Αρχής Χερσονήσου και της Περιφέρειας Κρήτης.

Τούτος ο εφησυχασμός και η αδιαφορία δεν ενεργοποίησε δυστυχώς προσπάθειες για την εξασφάλιση των απαιτούμενων κονδυλίων. Εάν υπήρχε εγρήγορση για την πραγματοποίηση του έργου και ενδιαφέρον για την ασφάλεια των κατοίκων, αυτό θα είχε υλοποιηθεί εδώ και χρόνια, μέσω ΕΣΠΑ και ΚΠΣ (Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης), όπου μεγάλα ποσά για βελτίωση τέτοιων υποδομών έμειναν ανεκμετάλλευτα. 

Πρόσφατα η Περιφέρεια Κρήτης δεσμεύτηκε να προχωρήσει στη δημοπράτηση του έργου της κατασκευής κόμβου και της φωτεινής σηματοδότησης, στο ως άνω οδικό τμήμα, μέχρι το τέλους Μαΐου 2017. Ελπίζουμε, αυτή τη φορά, οι δεσμεύσεις να πραγματοποιηθούν. Ελπίζουμε ως τότε να διευθετηθούν και τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την υφιστάμενη ζώνη απαλλοτρίωσης και την έλλειψη ορατότητας που αυτά δημιουργούν.

Επειδή ο χρόνος υλοποίησης του έργου μπορεί να είναι σημαντικός, θεωρούμε αναγκαία τη λήψη μέτρων άμεσης εφαρμογής και μικρού κόστους που θα μειώσουν την επικινδυνότητα. Ως τέτοια αναφέρουμε την αποξίλωση των όποιων εμποδίων δυσχεραίνουν την ορατότητα, τη βελτίωση/συντήρηση του φωτισμού, την ανανέωση των διαγραμμίσεων, την τοποθέτηση οριοδεικτών, προειδοποιητικών πινακίδων αναγγελίας του κινδύνου, πινακίδων απαγορεύσεων και υποχρεώσεων όπως μειωμένου ορίου ταχύτητας και απαγόρευσης της στάθμευσης σε όλη την έκταση του οδικού αυτού τμήματος. Επιπρόσθετα ως απολύτως απαραίτητη, κρίνεται, η εντατική επιτήρηση του χώρου από πλευράς της Τροχαίας αλλά και της Δημοτικής Αστυνομίας Χερσονήσου.

Είναι αναμφισβήτητο πλέον πως η  λύση στο πρόβλημα θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί μόνο με την κινητοποίηση όλων! Του Δήμου, της Περιφέρειας και όλων των κατοίκων της περιοχής. Αν η προσπάθεια εγκλωβιστεί στις μικροπαραταξιακές διαμάχες, τις ευκαιριακές καταγγελίες ή τις άγονες εξαγγελίες, αν στοχεύσει στις πολιτικές μόνο εντυπώσεις, τότε ξανά θα αποτύχει. Και το ζητούμενο δεν είναι αυτό! Ζητούμενο είναι να δρομολογηθεί τώρα η λύση του πρόβληματος και που θα ανακουφίσει όλους όσους κινούνται στο συγκεκριμμένο σημείο, απαλλάσσοντας τους από καθημερινούς κινδύνους που όλοι διαπιστώνουμε".