Προειδοποιούν για κινητοποιήσεις εν μέσω της τουριστικής περιόδου

Την έντονη διαμαρτυρία του για την επιχειρούμενη διάλυση της εκπαίδευσης του ξεναγού εκφράζει το Σωματείο Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης - Σαντορίνης, με επιστολή που έστειλε στην υπουργό Τουρισμού κυρία Έλενα Κουντουρά, που κοινοποιείται στην γενική γραμματέα Τουρισμού κυρία Ευριδίκη Κουρνέτα. 

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, στις υπό ανασύσταση Σχολές Ξεναγών τα δίμηνα σεμινάρια αντικαθιστώνται με διετή και οι σπουδαστές δεν θα εισάγονται με εξετάσεις στις ξένες γλώσσες,κάτι που οδηγεί στην υποβάθμιση της εκπαίδευσης των ξεναγών.

Αναλυτικά στην επιστολή του σωματείου αναφέρονται τα εξής:

Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,

εμείς οι Ξεναγοί, διαμαρτυρόμαστε εντονότατα, διότι για άλλη μία φορά διαλύεται η εκπαίδευση του Ξεναγού από το Υπουργείο Τουρισμού, αντικαθιστώντας τα δίμηνα σεμινάρια, με διετή σεμινάρια χωρίς εξετάσεις.
Σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες, υπάρχει υποχρεωτική επί πληρωμή προφορική εξέταση του Ξεναγού, σε πιστοποιημένα Ινστιτούτα ξένων γλωσσών, εκτός της Ελλάδας όπου το έτος 2013 καταργήθηκε και η τωρινή ηγεσία δεν επιθυμεί να την επαναφέρει, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις
μας.

Κυρία Υπουργέ,

εφόσον πρόκειται να επαναλειτουργήσει η Σχολή, θα ήταν άδικο να ξοδευτούν τα χρήματα του Δημοσίου και των φορολογουμένων, για εκπαίδευση χωρίς ουσία και ποιότητα, αφού δεν θα ληφθεί υπόψη το Ευρωπαϊκό πρότυπο εκπαίδευσης Ξεναγού ΕΝ15565, για την ενδεχόμενη αποτυχία τους, θα έχετε την αποκλειστική ευθύνη.

Θα θέλαμε να κάνουμε αναφορά επίσης, στο ότι δεν προσκληθήκαμε σε καμία ως τώρα συνεδρίαση της νέας Επιστημονικής Επιτροπής, παρά του ότι μπορούμε να συμβάλλουμε με την πολυετή εμπειρία των εκπροσώπων του κλάδου μας, στην εκπαίδευση του Ξεναγού.

Από την προσωπική συνάντηση που είχαμε στο ξενοδοχείο Ατλαντίς κατά την επίσκεψή σας στο Ηράκλειο Κρήτης, σας είχαμε θέσει το θέμα των εξετάσεων στις ξένες γλώσσες και είχατε συμφωνήσει. Τελικά, τίποτα από όσα είχατε υποσχεθεί τότε, δεν τηρήσατε.

Σας ενημερώνουμε ότι, εφόσον δεν εισακουστούμε, ο κλάδος μας προετοιμάζεται για δυναμικές συντονισμένες κινητοποιήσεις, μέσα στην πιο ευαίσθητη περίοδο του έτους.


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook