Περισσότεροι από 700 φοιτητές από διάφορα Πανεπιστήμια της Ευρώπης επισκέπτονται από σήμερα την Κρήτη με αφορμή τον εορτασμό των 30 χρόνων του  προγράμματος «Erasmus», στο πλαίσιο του οποίου διοργανώνονται με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, εκδηλώσεις από το Δίκτυο Φοιτητών Erasmus.  

Πρόκειται για το μεγαλύτερο εθελοντικό οργανισμό στην Ευρώπη που στηρίζει και προωθεί την κινητικότητα των φοιτητών με παρουσία σε περισσότερα από 800 Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σε 40 χώρες και 15.000 εθελοντές που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε περίπου 200.000 εισερχόμενους φοιτητές κάθε χρόνο, με βασική αρχή «Φοιτητές Βοηθούν Φοιτητές». 

Τους εκατοντάδες φοιτητές υποδέχτηκε το μεσημέρι στη πλ. Ελευθερίας ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ο οποίος σε σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε ότι, η πρωτοβουλία-δράση του ERASMUS είναι μια μεγάλη γιορτή που αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ότι η Ευρώπη ενώνει, χτίζει «γέφυρες» και δημιουργεί πολύτιμες εμπειρίες. 

«Οι σημερινοί φοιτητές και αυριανοί Ευρωπαίοι πολίτες  θα συνεχίσουν στα βήματα που έθεσαν οι μεγάλοι Ευρωπαίοι οραματιστές. Είμαστε βέβαιοι ότι θα συμβάλλετε με όλες σας τις δυνάμεις στην υλοποίηση του μεγάλου Ευρωπαϊκού οράματος, για την Ευρώπη των λαών, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής» ανέφερε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε απευθυνόμενος στους φοιτητές: «Σας καλωσορίζουμε σε ένα νησί που έχει ταυτιστεί με την Ευρωπαϊκή Ιστορία, σε ένα τόπου που δημιουργήθηκε ο Μινωικός Πολιτισμός ο πρώτος πολιτισμός στον Ευρωπαϊκό χώρο. Είναι ιδιαίτερη η χαρά μας για την παρουσία σας στη Κρήτη, και είμαστε βέβαιοι ότι θα αποτελέσετε τους καλούς «πρεσβευτές» για την προβολή του νησιού μας και της Ελλάδας ευρύτερα στις χώρες σας». 

Από την πλευρά του ο εθνικός συντονιστής του προγράμματος  Κωστής Γιαννίδης από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ευχαριστώντας τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη για την στήριξη του ERASMUS ανέφερε ότι στη διάρκεια παραμονής των φοιτητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα εξελιχθεί το «The Crete Trip-National Event-ESN Greece» που είναι ένα από τα δημοφιλέστερα event στο δίκτυο και πρόκειται για ένα τετραήμερο ταξίδι, γεμάτο δραστηριότητες, κατά το οποίο θα δοθεί η ευκαιρία στους φοιτητές του εξωτερικού να γνωρίσουν τον πολιτισμό, την ιστορία, την παράδοση, την Κρητική Διατροφή, ευρύτερα  το τουριστικό προϊόν  της Κρήτης. 

Ξεχωριστή εικόνα στη πλ. Ελευθερίας στο πλαίσιο της εκδήλωσης αποτέλεσε το άπλωμα από τους φοιτητές μιας μεγάλης σημαίας που περιείχε τις εθνικές σημαίες της Ευρώπης. Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε και η κα. Μαρία Κελεπούρη υπεύθυνος επικοινωνίας ERASMUS + από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. 

Οι 700 περίπου φοιτητές μετά το καλωσόρισμα-εκδήλωση της Περιφέρειας Κρήτης στη πλ. Ελευθερίας πραγματοποίησαν Flag Parade με όλες τις σημαίες στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Επίσης  απόψε στις 20:30 θα πραγματοποιηθεί στο Πάρκο Γεωργιάδη στο Ηράκλειο εκδήλωση με Κρητική μουσική από το Κουαρτέτο Κρητικής Μουσικής http://www.steliospetrakis.com/performances/quartet  και θα συνοδευτεί από παραδοσιακούς χορούς της Σχολής του Θανάση Μαυρόκωστα.  Η γιορτή θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί με το συγκρότημα “ΓΚΑ-ΓΚΑΝ” σε ένα πάρτι με ελληνική και ξένη μουσική. 

Οι φοιτητές στην διάρκεια της τετραήμερης παραμονής τους θα επισκεφθούν τα μνημεία του νησιού γνωρίζοντας την ιστορία τον πολιτισμό της Κρήτης, το περιβάλλον-φύση, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν και παραδοσιακά έθιμα όπως επίσης να γευτούν και την Κρητική Διατροφή. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook