Τη δυσφορία του για τη μείωση των τραπεζικών καταθέσεων τον Ιούνιο εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, δηλώνοντας ωστόσο αισιόδοξος για την αντιστροφή του κλίματος, αφού, όπως είπε από τα τέλη Ιουλίου επιστρέφουν καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες.

«Είναι κρίμα να φεύγουν καταθέσεις σε άλλες χώρες που έχουν προβλήματα ή να μπαίνουν κάτω από το στρώμα στο σπίτι», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Real FM, ενώ επανέλαβε ότι τάσσεται υπέρ των συμπράξεων και συγχωνεύσεων τραπεζών. «Στηρίζουμε κάθε κίνηση που ενισχύει την κεφαλαιακή επάρκεια και τη συστημική σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος», εξήγησε.

Ο κ. Βενιζέλος, όπως δημοσιεύει η naftemporiki.gr, επανέλαβε τη θέση του υπέρ της έκδοση ευρωομολόγου, αν και, όπως είπε, αυτή τη στιγμή προέχει η εφαρμογή των αποφάσεων για τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης.

Εξέφρασε επιπλέον την εκτίμηση ότι όλοι αντιλαμβάνονται πλέον ότι η εφαρμογή των αποφάσεων για την Ελλάδα έχει ζωτική σημασία για όλη την ευρωζώνη, ενώ διευκρίνισε ότι η νέα δανειακή σύμβαση δεν θα έχει τη μορφή της πρώτης σύμβασης καθώς «ο διακανονισμός γίνεται μέσω EFSF».

Τόνισε ακόμη ότι ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να μετάσχει όπως συμφωνήθηκε, ενώ όπως σημείωσε, «ο EFSF πρέπει να αξιοποιηθεί περισσότερο, να ενισχυθεί, να δανείζεται με δικά του ομόλογα που θα αξιολογούνται ΑΑΑ και να βγαίνει στη δευτερογενή αγορά».

Ο κ. Βενιζέλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστούν 180 ψήφοι για την επικύρωσή της νέας δανειακής σύμβασης. «Πιστεύω η ΝΔ να μην ξέχασε ότι από το 1980 και μετά στηρίζει όπως και η πλειονότητα των κομμάτων τη συμμετοχή στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Ο ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε την ανάγκη να μειωθούν τα ελλείμματα, ενώ όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις σημείωσε ότι θα προχωρήσουν ώστε στα τέλη Σεπτεμβρίου να έχει επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα 1,7 δισ. ευρώ, μαζί με τα κονδύλια που εισρέουν από την πώληση των μετοχών του ΟΤΕ, και γι’ αυτό έχουν γίνει οι κινήσεις για τον ΟΠΑΠ και τη ΔΕΠΑ

Όπως επισήμανε ο κ. Βενιζέλος, βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι «να εκτελέσει επιτυχώς τον προϋπολογισμό του 2011 όπως διορθώθηκε με το μεσοπρόθεσμο, για τον οποίο δεν πρέπει να χρειαστούν νέα μέτρα, αλλά και να μειώσει το κράτος και να το κάνει πιο λογικό. «Πρέπει να φέρουμε τα 28 δισ. σε συγκεκριμένα ορόσημα», συμπλήρωσε.

Οσον αφορά στην αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας στην εστίαση, δήλωσε ότι κατανοεί πως ο ΦΠΑ 23% είναι υψηλός, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η χώρα πρέπει να είναι συνεπής σε όσα συμφώνησε.

Ανέφερε τέλος ότι το θέμα θα εξεταστεί στον διάλογο για το εθνικό φορολογικό, όπως και το θέμα των μηχανισμών είσπραξης αφού «όταν ο ΦΠΑ δεν εισπράττεται κάποιοι επιβαρύνονται με υψηλότερο συντελεστή».

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook