Αυτό είναι το 58 μέτρων σκάφος που περιπολεί τις Ελληνικές θάλασσες και βρέθηκε για μια γρήγορη στάση στο λιμάνι.

Το φινλανδικό περιπολικό «Merikarhu» (θαλασσόλυκος στα φινλανδικά) είναι το πρώτο πλοίο που επανδρώθηκε με πολυεθνικό πλήρωμα, στο πλαίσιο της νέας μορφής της FRONTEX ως Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.

Ο «Θαλασσόλυκος» θεωρείται μία από τις ναυαρχίδες της φινλανδικής ακτοφυλακής. Εχει μήκος 57,8 μέτρα και πλάτος 11 μέτρα.

Περιπολεί το Ιόνιο και στο Κρητικό Πέλαγος, με 31μελές πλήρωμα λιμενικών από Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία και Ρουμανία, έχοντας ως αποστολή τη φύλαξη των εξωτερικών θαλάσσιων συνόρων της ΕΕ, τον έλεγχο των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών μέσω των θαλάσσιων δρόμων της Μεσογείου, την ενίσχυση της ικανότητας έρευνας και διάσωσης στην περιοχή, την αποτροπή μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα προς την Ιταλία κ.ά. Επίσης, είναι διαθέσιμο και για διάφορες άλλες υπηρεσίες της Ακτοφυλακής, όπως η επιτήρηση των κανόνων αλιείας, ο έλεγχος της ρύπανσης και η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και άλλων μορφών διασυνοριακού εγκλήματος.


«Με την εισαγωγή του πολυεθνικού πληρώματος στις θαλάσσιες επιχειρήσεις μας, η FRONTEX κινείται προς την κατεύθυνση της εκπλήρωσης της νέας του αποστολής», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας, Φαμπρίς Λεγκερί, και προσέθεσε πως «στο πνεύμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, τα πληρώματα από διάφορα ευρωπαϊκά έθνη θα εργάζονται υπό την ομπρέλα της FRONTEX για να παρέχουν βοήθεια στα κράτη-μέλη στα εξωτερικά τους σύνορα».

Με μήκος 57,8 μέτρα και πλάτος 11 μέτρα, το «Merikarhu» κατασκευάστηκε το 1994 και αποτελεί μία από τις «ναυαρχίδες» της φινλανδικής Ακτοφυλακής. Είναι αναβαθμισμένο με ειδικό εξοπλισμό, όπως θερμικό περισκόπιο, προηγμένες δορυφορικές επικοινωνίες, γερανό με δυνατότητα ανύψωσης 6 τόνων κ.ά. Διαθέτει δύο πλαστικές λέμβους για τις ανάγκες υποστήριξης επιχειρήσεων διάσωσης, ενώ έχει τη δυνατότητα παροχής ιατρικών υπηρεσιών σε ναυαγούς.

Βρέθηκε σε ελληνικές θάλασσες και στο τέλος του 2015, τότε στο Ανατολικό Αιγαίο, αλλά με φινλανδικό πλήρωμα, στο πλαίσιο της διεθνούς συνδρομής για τον έλεγχο των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών, στην εποχή της κορύφωσής τους. Τότε είχε ως βάση του τη Λέρο και επί πέντε μήνες πραγματοποιούσε περιπολίες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των ελληνικών νησιών και των μικρασιατικών παραλίων, υπό ελληνική διοίκηση.

Φωτο - κείμενο Παύλος Μπουζάκης