Βραβευμένος δημοσιογράφος από τη Σουηδία φέρεται να είναι ο δράστης της επίθεσης που σημειώθηκε στη Παναγία των Παρισίων και είχε στόχο γάλλους αστυνομικούς.

Πρόκειται για τον Farid. I ο οποίος σύμφωνα με την Le Parisien, δούλεψε ως δημοσιογράφος στη Σουηδία και στη συνέχεια ήρθε στη Γαλλία ως φοιτητής. Ήταν εγγεγραμμένος ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος από το 2008, στην Ουπσάλα, στο κέντρο της χώρας, ενώ εμφανιζόταν ως ειδικός στα θέματα «ανάπτυξης, δημοκρατίας και δικαιωμάτων του ανθρώπου».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Expressen», ήταν παντρεμένος μέχρι το 2005 σε έναν Σουηδό, ο οποίος δεν ήθελε να μιλήσει. Θα φύγει από τη Σουηδία στην Αλγερία το 2013 και η τελευταία γνωστή διεύθυνση του ήταν στα προάστια της Στοκχόλμης, της πρωτεύουσας. Υπήρξε φοιτητής δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα 2009-2011 και αποφοίτησε το 2011, σύμφωνα με την διοίκηση του ιδρύματος.

Τον Μάρτιο του 2008, Farid δημοσίευσε ένα άρθρο στο περιοδικό «Världshorisont», το οποίο εκδίδει η Σουηδική Ομοσπονδία των Ηνωμένων Εθνών, με τίτλο «Πόλεμος κατά της Τρομοκρατίας: 7 σκοτεινά χρόνια για τα ανθρώπινα δικαιώματα». Το συγκεκριμένο άρθρο βασίζεται πάνω σε μια αναφορά του ΟΗΕ σχετικά με τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, και ειδικά στην φυλάκιση ισλαμιστών ακτιβιστών στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο, στην Κούβα.

 Η διάκριση

Το 2009 πήρε και βραβείο από την σουηδική θυγατρική της Κομισιόν για ένα άρθρο σχετικά με τις ανισότητες στην ιατρική περίθαλψη στη Σουηδία. Σε αυτό το άρθρο του, το οποίο δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2009, ο τρομοκράτης καταγγέλλει ότι οι αιτούντες άσυλο και οι μετανάστες χωρίς χαρτιά είναι θύματα ανισοτήτων επειδή εξαρτώνται από συλλόγους και ΜΚΟ για να θεραπευτούν. Εγραφε ότι είναι απαράδεκτη η μεταρρύθμιση που μείωνε τα δικαιώματά τους σε ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη.

Το 2010 έκανε ένα σεμινάριο στο δημόσιο ραδιόφωνο της Σουηδίας και έκανε ρεπορτάζ για τις ανισότητες που αντιμετωπίζουν οι ξένοι που κατοικούν στο Göteborg, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας όπου ζουν πολλοί μετανάστες, οι οποίοι δεν μπορούν εύκολα να βρουν δουλειά, όπως έγραφε.

 Σε ένα άλλο άρθρο που δημοσιεύτηκε το 2012 στο περιοδικό «Fjärde Världen», αφιερωμένο στους αυτόχθονες πληθυσμούς, παρουσιάζει τον εαυτό του ως Αλγερινό βερβερικής καταγωγής.

«Οι Αλγερινοί είναι ελαστικοί γιατί είναι ένας λαός που γνώρισε μεγάλα βάσανα και φτώχεια την εποχή των αποικιών. Είναι επίσης αρκετά ευαίσθητοι και απλοϊκοί. Αυτό κατάλαβαν οι ριζοσπάστες ισλαμιστές και επωφελήθηκαν στις αρχές του 1990», γράφει.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, ο Farid I. έγραφε και στην καθημερινή τοπική εφημερίδα  «Uppsala Nya Tidning», όπως δήλωσε ο αρχισυντάκτης του Roger Berglund, στο site της εφημερίδας.

Δεν έμοιαζε με τρομοκράτη

Ως έναν διακριτικό άνθρωπο που δεν έμοιαζε με ισλαμιστή περιγράφει τον 40χρονο άνδρα ένας γείτονάς του

«Δεν έμοιαζε καθόλου με ισλαμιστή, με μακριά γένια. Ντυνόταν με παντελόνι και σακάκι, ένα στιλ καθηγητή λυκείου. Ενας άνθρωπος υπεράνω υποψίας», δήλωσε.

newpost.gr