Ζητούν μέτρα πρόληψης-αντιμετώπισης του βακτηρίου XYLELLA.

Mε ερώτηση τους, προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, μαζί με τους τους Βουλευτές κ.κ Γ.Μανιάτη και Μ.Τζελέπη, ζητούν μέτρα πρόληψης-αντιμετώπισης του βακτηρίου XYLELLA.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:   

«Ολοένα και αυξάνεται η ανησυχία των επιστημόνων καθώς και των αγροτών από τον ορατό κίνδυνο εξάπλωσης του βακτηρίου XYLELLA που ρημάζει τους ελαιώνες της Ιταλίας (υπολογίζεται ότι μέσα σε διάστημα τριών ετών, κατέστρεψε σχεδόν δύο εκατομμύρια στρέμματα ελαιώνων), δημιουργώντας φόβους για εκτεταμένες καταστροφές και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το βακτήριο Xylella fastidiosa θεωρείται ένα από τα χειρότερα φυτοπαθογόνα του κόσμου, και η εκρίζωσή του από τις προσβεβλημένες περιοχές είναι δύσκολη έως αδύνατη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανησυχεί τώρα για ενδεχόμενη εξάπλωση σε άλλες ελαιοπαραγωγές χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων έχει προειδοποιήσει για «μείζονες επιπτώσεις». αν ο παθογόνος μικροοργανισμός εξαπλωθεί σε άλλες χώρες της ΕΕ, κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό εάν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα.
Επιπλέον, ορατός είναι ο κίνδυνος εισβολής του βακτήριου Xylella fastidiosa στην χώρα και ιδιαίτερα στην Κρήτη και την Πελοπόννησο, ενώ οι επιστήμονες κρούουν το κώδωνα του κινδύνου. Η εμπειρία των προσβεβλημένων δένδρων εσπεριδοειδών από τον καταστροφικό ιό Citrus tristeza (τριστέτσα) στην περιοχή της Αργολίδας επιτείνει την ανησυχία όλων.

Επειδή η σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή είναι προϋπόθεση ώστε έγκαιρα να προλαμβάνονται τέτοια φαινόμενα  και
Επειδή μέχρι τώρα δεν είναι γνωστό αν η μετάδοση του βακτηρίου μπορεί να γίνει και με άλλα μέσα π.χ γεωργικά εργαλεία κλπ και αυτό μπορεί να προκύψει με πολλούς τρόπους, λαμβάνοντας υπόψη το πλήθος των συναλλαγών μας αλλά και των τουριστών που μας επισκέπτονται από την Ιταλία ή έχουν θερινές κατοικίες στην χώρα μας.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  • Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί  ή προτίθεστε να προβείτε άμεσα προκειμένου να προετοιμασθεί κατάλληλα ο κρατικός μηχανισμός, οι Περιφέρειες, η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι ελαιοπαραγωγοί για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του κινδύνου που προκύπτει από την εξάπλωση του βακτηρίου XYLELLA;
  • Έχετε συνεργαστεί, όπως οφείλατε με τις αρμόδιες υπηρεσίες τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και της ήδη πληγείσας Ιταλίας, ώστε να προετοιμαστεί  και να θωρακιστεί κατάλληλα η χώρα μας;
  • Με ποιο τρόπο (επαρκής στελέχωση κλπ) προτίθεστε να ενισχύσετε τους αρμόδιους ερευνητικούς οργανισμούς, όπως τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, δεδομένου ότι η έρευνα μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στην πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων;

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook