Οι συμβάσεις θα είναι διάρκειας τριών μηνών – Παρέμβαση για τα κτήρια του Πολυτεχνείου – Συζητήθηκαν τα οικονομικά του δήμου

Την πρόσληψη  εκτάκτου προσωπικού ενέκρινε  σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων στις παιδικές εξοχές – κατασκηνώσεις κρατικού προγράμματος σε δήμους.

Για την περίοδο φιλοξενίας παιδιών στα Χανιά παραχωρούνται 38 θέσεις, για ΑΜΕΑ 27 θέσεις και για την περίοδο φιλοξενίας ηλικιωμένων 27 θέσεις

*Ο μέγιστος αριθμός ατόμων ανέρχεται σε 38 άτομα.Στη περίοδο φιλοξενίας ατόμων ΑΜΕΑ ο αριθμός θα περιορισθεί σε 27 άτομο και το ιδιο θα γίνει στην περίοδο φιλοξενίας ηλικιωμένων ατόμων. 

Οι συμβάσεις θα είναι διάρκειας τριών μηνών.

Αναλυτικά οι θέσεις

Πριν από την έναρξη του έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, ο σύλλογος φοιτητών και άλλες συλλογικότητες μοίρασαν στο σώμα ψήφισμα ενάντια στην παραχώρηση των κτιρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Τελικά τα περίπου 50 άτομα αποχώρησαν και αποφασίστηκε να παρευρεθούν στην επόμενη συνεδρίαση.

Οικονομικά πεπραγμένα του Δήμου

Στη συνέχεια του Δημοτικού Συμβουλίου o κ.Βάμβουκάς έκανε λόγο για τα οικονομικά πεπραγμένα του Δήμου για την χρονιά του 2015, που όπως επισήμανε κατά την τοποθέτηση του, από την ημέρα ανέλαβε η παράταξη του τα οικονομικά έχουν βελτιωθεί αισθητά.

Στη συνέχεια οι λογιστές του Δήμου προχώρησαν σε αναλυτική περιγραφή από που προέρχονται αυτά τα έσοδα

Στον λόγο του ο Δήμαρχος Χανίων τόνισε:

“Έχουμε συζητήσει εκτενώς για το ποια ήταν η οικονομική κατάσταση του Δήμου, που παραλάβαμε. Όλα αυτά, που υποστηρίζαμε τότε, επιβεβαιώθηκαν παρά τις αμφισβητήσεις, που είχαν εκφραστεί. Καταβάλαμε εξ αρχής πολύ κόπο για να νοικοκυρέψουμε αυτή την κατάσταση και τα αποτελέσματα, που αποτυπώνονται στον πρώτο ισολογισμό επί των ημερών της παρούσας Δημοτικής Αρχής είναι χαρακτηριστικά..

Υπήρξε σημαντική βελτίωση. Είμαι ικανοποιημένος με αυτά, που πετύχαμε μέχρι στιγμής, ενώ είναι λογικό να μην λύθηκαν όλα μονομιάς. 

Θα επισημάνω ορισμένα από αυτά:

  • Αυξήθηκε το χρηματικό υπόλοιπο του Ταμείου του Δήμου κατά 5 εκ.  ευρώ (31/12/2014: 8,9 εκ. ευρώ  –  31/12/2015: 13,9 εκ. ευρώ).

  • Τα χρήματα δεν συγκεντρώθηκαν μόνα τους αλλά ήταν αποτέλεσμα στόχων, που ορθώς προωθήσαμε και μεγάλης προσπάθειας, που καταβάλαμε. Δεσμεύσαμε τα ποσά, που είχαν αφαιρεθεί από τα σχέδια πόλης επί των ημερών της προηγουμένης δημοτικής αρχής (σύνολο 2,5 εκ. ευρώ), τα οποία έχουμε αποκαταστήσει κατά 1,3 εκ. ευρώ στην παρούσα οικονομική χρήση.

  • Βελτιώσαμε τα ίδια έσοδα κατά 1,7 εκ. ευρώ, χωρίς να επιβαρύνουμε με αυξήσεις τους συνδημότες μας.

  • Συγκρατήσαμε τα λειτουργικά έξοδα του Δήμου.

Ο πρώτος χρόνος ήταν ένας χρόνος εξορθολογισμού των οικονομικών του Δήμου, που παραλάβαμε. Επανήλθε ο Δήμος στη δυναμική του παρά τη δύσκολη χρονιά (3 εκλογικές αναμετρήσεις μαζί με τα capital controls).

Το 2014, που ήταν και προεκλογική χρονιά, είχαμε ζημιά 650.000 ευρώ, ενώ το 2015 έπειτα από στοχευμένες ενέργειες έφτασε στα 2 εκ. ευρώ. 

Για τα αποτελέσματα αυτά, που δεν ήταν αυτονόητο ότι μπορούσαν να επιτευχθούν, ειδικά σε αυτές τις συνθήκες, θέλω να επαινέσω τον τότε Αντιδήμαρχο, Νεκτάριο Αλεξανδράκη, τον τότε Διευθυντή της Οικονομικής Υπηρεσίας, Χρήστο Γιακουμάκη, το Τμήμα ισολογισμού-προϋπολογισμού καθώς και το σύνολο των υπαλλήλων της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου μας”.

Τον λόγο στη συνέχεια πήραν, οι υπόλοιπες παρατάξεις κάνοντας λόγο στην ουσία, ότι η Δημοτική Αρχή εμφανίζει έσοδα στα χαρτιά, τα οποία δεν προσφέρονται για το καλό της πόλης, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

Νάνσυ Αγγελάκη

Μιλήσατε για αύξηση χρηματικού υπολοίπου, δεν ξέρω γιατί το θεωρείται μεγάλο γεγονός, στην υλοποίηση τεχνικών έργων βλέπουμε όμως αδυναμία. Μιλάτε για μείωση λειτουργικών δαπανών του δήμου, αυτή η μείωση προήλθε όμως από προσωπικό του Δήμου που συνταξιοδοτήθηκε, με αυτή την έννοια εμείς δεν κατανοούμε τον λόγο που υπάρχει τέτοιος ενθουσιασμός.

Εμείς θεωρούμε ότι παρόλο που λέτε οτι ξεκινήσατε από το μηδέν, εμείς πιστεύουμε οτι δεν υπάρχει ούτε όραμα, ούτε σχεδιασμό, χωρίς καμία επίλυση προβλήματος, βρισκόμαστε σε ένα στάδιο που ο Δήμου βαλτώνει και όλα αυτά τα χρήματα να αποδοθούν στους δημότες μας.”

Για την έγκριση του οικονομικού απολογισμού του Δήμου Χανίων, η κ.Αγγελάκη ψήφισε κατά.

Άρης Παπαδογιάννης

“Ο “Καλλικράτης” έχει παραποιηθεί, βλέπουμε πόσο λάθος σχεδιάστηκαν κάποια πράγματα. Οι αριθμοί αποτυπώνουν κάποιες καταστάσεις, και εδω να αν δώσω μια ποιοτική διάσταση. Βρισκόμαστε στο τρίτο έτος θητείας της δημοτικής αρχής και ακόμα αναλώνεται “τα στραβά της προηγούμενης δημοτικής αρχής” ενώ θα έπρεπε να συνεργαστείτε με την απελθούσα τότε δημοτική αρχή ώστε να μπορέσουμε να βρούμε κοινούς δρόμους να βοηθήσουμε τον δήμο μας.Σήμερα, βλέπουμε να συνεχίζονται οι έντονες αντιπαραθέσεις στα οικονομικά, λες και δεν υπάρχει κανένα σχέδιο να δείξουμε ένα σχέδιο για τα οικονομικά για να προχωρήσει ο Δήμος, βλέπω μια μεγάλη αδυναμία να καταθέσουμε τις δικές μας προοπτικές. Σε έκθεση ελέγχου που λάβαμε βλέπουμε γλαφυρά πράγματα που μας κάνουν να μην είμαστε ικανοποιημένοι.

Εμείς δεν καταψηφίζουμε αλλά απέχουμε από την διαδικασία”

Γιάννης Σαρρής

“Υπάρχουν τμήματα της εισήγησης που αφορούν τα προηγούμενα χρόνια, υπάρχει μια συνέχεια στα δημοτικά δεδομένα και επομένως υπάρχουν ευθύνες και προβλήματα που αφορούν τις προηγούμενες διοικήσεις, και με βάση αυτά συνεχίζονται σήμερα και προσπαθούμε να τα διορθώσουμε. “

Η παράταξη του κ.Σαρρή απέχει από την ψηφοφορία “χωρίς να σημαίνει ότι υποτιμούμε την δουλειά της οικονομικής υπηρεσίας.”

Νίκος Παπαντωνάκης

“20 χρόνια τώρα όλο καλά λόγια ακούω για τα οικονομικά του δήμου, με τα προβλήματα των δημοτών όμως να μην λύνονται. Ο δήμος καλά πάει κ.Δήμαρχε, οι δημότες δεν πάνε καλά, μάλλον ζείτε σε άλλη πόλη, εκεί θα καταλάβατε αν πάει η οχι καλά ο δήμος. Βγάλατε λέτε πλεόνασμα αλλά από που προήλθε αυτό; Από τέλη, πρόστιμα, φόροι και τόκοι, καμία σχέση με τις ανάγκες του Χανιώτικου λαού.”

Η παράταξη του κ.Παπαντωνάκη απείχε εξίσου από την ψηφοφορία.

Σεραφείμ Ρίζος

“Κύριοι και κυρίες της δημοτικής αρχής πανηγυρίζεται για τα νούμερα. Οι δημότες πάνε καλά; Οι υπηρεσίες που οφείλει να παρέχει ο δήμος σε αυτούς πάνε καλά; H απάντηση είναι όχι, σε όποιον τομέα και να ψάξει κανείς. Μόνοι σας αναφέρατε ότι ένα από τα πλεονάσματα του δήμου οφείλονται στις περικοπές και εσείς πανηγυρίζετε για αυτό.”

“Εμείς καταψηφίζουμε αυτό τον ισολογισμό”

Ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, απαντώντας στους επικεφαλής των παρατάξεων μεταξύ άλλων ανέφερε, “τα νούμερα μιλάνε, είναι αντικειμενικά και δεν αμφισβητούνται, αυτό είναι μια επιτυχία της δημοτικής αρχής. Ακούσαμε, ότι υπάρχει μια εισπρακτική λογική, τι προτείνεται να θάψουμε κάτω στο χαλί τα βεβαιωμένα έσοδα ή να μην βεβαιώσουμε αυτά που πρέπει να βεβαιωθούν; Αυτά τα πράγματα είναι ποινικώς κολάσιμα και δεν σημαίνει ότι εμείς είμαστε μια δημοτική αρχή που θα συνεχίσει να τα κάνει. Δυστυχώς δεν έχουμε το απαραίτητο προσωπικό να τρέξουμε αυτά τα θέματα όσο θα θέλαμε.

Η κ.Αγγελάκη μίλησε για τα σχέδια πόλης λέγοντας ότι δεν χάθηκαν τα χρήματα, αλλά είναι καταγεγραμμένα. Πρώτον, από εμάς καταγράφθηκαν σωστά και μπήκαν ανά περιοχή, και δεύτερον τα χρήματα αυτά είχαν πάει αλλού, είχαν φύγει και τώρα ξαναγυρίσει. 
Ο κ.Παπαντωνάκης μίλησε για «χορό εκατομμυρίων», και δεν κλείνουμε ούτε μια λακκούβα, από αυτά τα χρήματα ωστόσο κύριε Παπαντωνάκη δεν πρόκειται για χορό εκατομμυρίων, μάλιστα έχουν δεσμευτεί αρκετά χρήματα για έργα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook