Η ΠΑΕ ΟΦΗ κατασκεύασε εκκλησία και προτομή στο Βαρδινογιάννειο Αθλητικό Κέντρο, για να τιμήσει τον ευεργέτη της, Θεόδωρο Βαρδινογιάννη. Το Σάββατο έγιναν τα αποκαλυπτήρια.

Ενας ελάχιστος φόρος τιμής για την μεγάλη προσφορά του Θόδωρου Βαρδινογιάννη στον ΟΦΗ, αποτελεί η κατασκευή της εκκλησίας των Αγίων Θεοδώρων όπως και η προτομή του ευεργέτη της ομάδας του Ηρακλείου, στο Βαρδινογιάννειο αθλητικό κέντρο.

Τα θυρανοίξεια του Ιερού Ναού των Αγίων Θεοδώρων, αλλά και τα αποκαλυπτήρια της προτομής, έγιναν το Σάββατο (1/7) το μεσημέρι, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου, της συζύγου του αείμνηστου Θόδωρα Βαρδινογιάννη, Σάσας Βαρδινογιάννη, εκπροσώπων των πολιτικών και τοπικών αρχών, παλιών και σημερινών παραγόντων της ομάδας, αλλά και φίλων του ΟΦΗ.

Η συγκίνηση για όσα προσέφερε ο Θόδωρος Βαρδινογιάννης στον ΟΦΗ, επί εποχής του οποίου το κρητικό σωματείο μεγαλούργησε σε Ελλάδα και Ευρώπη ήταν έκδηλη. Στις αναφορές τους, όλοι μνημόνευσαν την μεγάλη αγάπη που είχε για τον ΟΦΗ, αλλά και τη σπουδαία συμβολή του, στην χρυσή εποχή του ΟΦΗ την δεκαετία του ’80.

Να σημειωθεί ότι η ολοκλήρωση των εργασιών της εκκλησίας των Αγίων Θεοδώρων και η κατασκευή της προτομής, έγινε μετά από ενέργειες του μέλους του Δ.Σ. του Ερασιτέχνη ΟΦΗ Αντώνη Κοτσιφάκη, αλλά και την οικονομική συμβολή παλιών παραγόντων της ομάδας και φίλων του ΟΦΗ.

Αναλυτικά οι αναφορές που έγιναν από παλαιούς και σημερινούς παράγοντες του ΟΦΗ:

Γιάννης Παπαματθαιάκης (πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ ΟΦΗ): «Θέλω να συγχαρώ τους πρωτεργάτες της σημερινής εκδήλωσης, η οποία θυμίζει χρόνια παλιά, χρόνια ευτυχισμένα, με ένα άνθρωπο που αγαπήσαμε και μας αγάπησε και μετά που πέθανε, εγώ δήλωσα ότι πέθανε και ο ΟΦΗ και δυστυχώς έτσι ήταν. Τιμάμε τον πιο χαρισματικό άνθρωπο που γνώρισα στη ζωή μου, είναι ο άνθρωπος που αγάπησε όσο κανένας τον ΟΦΗ και τον αγαπάει ακόμα εκεί που βρίσκεται και εμείς τον αγαπάμε και θα τον θυμόμαστε πάντα. Δεν πρόκειται εγώ προσωπικά να ξεχάσω ποτέ αυτόν τον άνθρωπο, που με θεωρούσε αδερφό του και με είχε τιμήσει τόσα χρόνια να είμαι πρόεδρος, που αυτό λέει πολλά για μένα και την οικογένεια μου. Ο Θόδωρος Βαρδινογιάννης πέθανε, αλλά στη μνήμη μας, δεν θα πεθάνει ποτέ».

Νίκος Δουλουφάκης (πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ ΟΦΗ): «Δεν είναι μόνο ο Θόδωρας που βοήθησε τον ΟΦΗ. Τον ΟΦΗ τον βοήθησε όλη η οικογένεια Βαρδινογιάννη. Από το 1978 όταν ο ΟΦΗ ήταν ακόμα Ερασιτέχνης, με τον ηγέτη της οικογένειας τον Βαρδή Βαρδινογιάννη. Ακολούθησε ο Θόδωρος και ο ΟΦΗ έγινε αυτή η μεγάλη ομάδα που ήξερε και έμαθε και διακρίθηκε σε Ελλάδα και Ευρώπη».

Κώστας Καζανάκης (πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ ΟΦΗ): «Επρεπε να έχει γίνει αυτό πριν από πολλά χρόνια, αλλά δυστυχώς κάποιες καταστάσεις δεν το επέτρεψαν. Αυτός ο χώρος ήταν ένα όραμα για τον ίδιο, το Βαρδινογιάννειο αθλητικό κέντρο. Θυμάμαι πως ξεκίνησε αυτός ο χώρος. Η οικογένεια προσπάθησε να κάνει ότι καλύτερο για την αθλούμενη νεολαία της Κρήτης. Ο Θόδωρας είναι κάτι που κανείς κρητικός δεν πρέπει να ξεχάσει ποτέ. Είναι πραγματικά μικρή η τιμή που του κάνουμε, για τα όσα πολλά έχει προσφέρει στον ΟΦΗ και την Κρήτη. Με το Θόδωρα περάσαμε πολλά. Ημασταν πολλά χρόνια μαζί. Φέραμε τον ΟΦΗ ψηλά. Ολη η οικογένεια αγαπούσε τον ΟΦΗ, αλλά πιο πολύ από όλους ο Θόδωρας, που ήταν πιο κοντά μαζί μας. Είναι ένα πρόσωπο που πρέπει να το θυμόμαστε, για όλα όσα προσέφερε στον ΟΦΗ».

Κώστας Ρεπανάκης (πρώην Γενικός Αρχηγός του ΟΦΗ): «Η προσφορά του Θόδωρου Βαρδινογιάννη στον ΟΦΗ υπήρξε τεράστια. Εμείς με τον Νίκο Δουλουφάκη, είμαστε οι πρώτοι άνθρωποι που μίλησαν με την οικογένεια για τον ΟΦΗ. Είδαμε από την αρχή, τη μεγάλη τους αγάπη για τον ΟΦΗ. Θέλω να τους ευχαριστήσω για τα όσα πρόσφεραν. Συγχαίρω τους ανθρώπους που κάνουν αυτή την εκδήλωση. Επρεπε ο ΟΦΗ να έχει εκμεταλλευτεί τη μεγάλη αγάπη του Θόδωρα για τον ΟΦΗ και μετά το θάνατο του. Δυστυχώς δεν το έκανε και η ομάδα, έφτασε εκεί που έφτασε. Εύχομαι στην ομάδα μας να προχωρήσει και είμαστε κοντά στους ανθρώπους που κάνουν τη νέα προσπάθεια στον ΟΦΗ».

Γιάννης Δανδάλης (πρόεδρος του Ερασιτέχνη ΟΦΗ): «Εστω και καθυστερημένα ο ΟΦΗ έκανε το αυτονόητο. Να τιμήσει τον φυσικό ηγέτη του και τον ευεργέτη του. Χωρίς τη βοήθεια του δεν θα μπορούσε το σωματείο να είναι τόσο μεγάλο και ειδικά το ποδοσφαιρικό τμήμα να έχει μπεί στον ευρωπαικό χάρτη».

Αντώνης Κοτσιφάκης (μέλος Δ.Σ. Ερασιτέχνη ΟΦΗ): «Είναι κάτι που έπρεπε να έχει γίνει πριν από πολλά χρόνια. Ετυχε σε μένα να το κάνω. Είναι τιμή και υπηρηφάνεια για μένα αυτό. Βλέπω και παλιούς αλλά και νέους ομιλίτες εδώ. Ο χώρος αυτός είναι ένα δημιούργημα του Θόδωρου Βαρδινογιάννη. Και εδώ κάθε χρόνο στις 8 Ιουνίου θα γίνεται μια μεγάλη γιορτή με διάφορα δρώμενα για να μην ξεχνάμε. Βοήθησαν φίλοι, παλιοί διοικούντες, φίλοι του ΟΦΗ, ανώνυμοι και επώνυμοι και θέλω να τους ευχαριστήσω για την προσφορά τους».

Παναγιώτης Σπυριδάκης (Γενικός Γραμματέας Ερασιτέχνη ΟΦΗ): «Eνα τεράστιο ευχαριστώ, γιατί δυστυχώς δεν υπάρχουν άλλες λέξεις για αυτήν την προσφορά, από την οικογένεια Βαρδινογιάννη και ειδικά από το μεγάλο άνθρωπο και οραματιστή τον αείμνηστο Θόδωρα Βαρδινογιάννη. Είμαι σίγουρος πως τη σημερινή ημέρα την αισθάνεται. Για τον άνδρα, η οικογένεια του είναι πολύ υπερήφανη, όμως δυστυχώς οι καλοί φεύγουν νωρίς. Θα ήταν παράλειψη μου αν δεν ευχαριστούσα, όλους όσους έχουν συμβάλει να δημιουργηθεί αυτό το όνειρο του Θόδωρα και είναι πολλοί.

Ευχαριστώ τον άνθρωπο που ξεκίνησε αυτή εδώ τη γιορτή, η οποία στο τέλος θα αφήσει τα σημάδια της, στη μεγάλη οικογένεια του ΟΦΗ. Αυτός δεν είναι άλλος από τον Αντώνη Κοτσιφάκη. Η προσφορά του και η αγάπη του στον ΟΦΗ δεν έχει τέλος, το μόνο που θέλω να τον παρακαλέσω, είναι να μην κουραστεί. Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ και στον άνθρωπο, που οραματίστηκε και πραγματοποίησε αυτό το έργο, κόσμημα, μέσα στο αθλητικό κέντρο, τον άλλοτε πρόεδρο της ΠΑΕ ΟΦΗ και Γενικό Αρχηγός του Ερασιτέχνη ΟΦΗ, Φανούρη Βατσινά. Οσοι πρόσφεραν για να γίνουν όλα όσα βλέπετε, είναι πολλοί και τους ευχαριστώ».

Νίκος Συριγωνάκης (μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΕ ΟΦΗ 1925): «Με μεγάλη χαρά βρισκόμαστε στο Βαρδινογιάννειο αθλητικό κέντρο, όπου έλαβαν χώρα δυο μεγάλα γεγονότα για την ιστορία του ΟΦΗ.Τα θυρανοίξεια του Ιερού Ναού των Αγίων Θεοδώρων και τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Θόδωρα Βαρδινογιάννη. Θέλω να συγχαρώ τους εμπνευστές αυτής της όμορφης ιδέας, τον Ερασιτέχνη ΟΦΗ, τον κ. Κοτσιφάκη που δούλεψε πολύ για αυτό και όλους όσους συνέβαλαν ώστε αυτή η ιδέα να μετουσιωθεί και να γίνουν αυτά τα δυο φανταστικά έργα. Τα έργα αυτά αποτελούν ελάχιστο φόρο τιμής, ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης του ανθρώπου που έχει συνδέσει το όνομα του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του ΟΦΗ. Του Θόδωρα Βαρδινογιάννη. Συγχαρητήρια και πάλι και εύχομαι όλοι όσοι ασχολούμαστε με την ομάδα μας τον ΟΦΗ, να συνεχίσουμε με το ίδιο μεράκι».