Αντί για Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, θα λειτουργήσουν στον χώρο 2 από τις 5 Τοπικές Μονάδες Υγείας των Χανίων – Κίνδυνο για επιστροφή των ευρωπαϊκών πόρων σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο βλέπει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Κεγκέρογλου.

Διαφορετική φαίνεται ότι θα είναι η λειτουργία του χώρου όπου αναμενόταν να λετουργήσει το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου Χανίων, αφού όπως αναφέρθηκε και στη συζητήση του θέματος σήμερα το απόγευμα στη Βουλή, στο κτίριο τελικά προβλέπεται να λειτουργήσουν απλώς δυο ΤΟΜΥ.

Η συζήτηση έγινε μετά από ερώτηση του κ. Κεγκέρογλου ο οποίος θέτοντας ως δεδομένο ότι οι ανάγκες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας των 70.159 κατοίκων του Δήμου Χανίων, δεν μπορούν να καλυφθούν από την μονάδα ΠΕΔΥ Χανίων, που με 4 μόνο Παθολόγους και Γενικούς Γιατρούς και χωρίς Παιδίατρους λειτουργεί μόνο τις καθημερινές ζήτησε να μάθει σε ποιες ενέργειες έχει προβεί το Υπουργείο Υγείας για τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου Δήμου Χανίων και ιδιαίτερα για τη στελέχωσή του και με ποιο χρονοδιάγραμμα; 

Αντί για Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου θα λειτουργήσουν δυο ΤΟΜΥ

Ο κ. Ξανθός στην απάντησή του στη Βουλή σήμερα το απόγευμα, τόνισε ότι το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, στον γενικό προσχεδιασμό ανάπτυξης των νέων δομών Α΄βάθμιας φροντίδας που έχει προγραμματιστεί για όλη τη χώρα και που προβλέπεται να νομοθετηθεί μέσα στον τρέχοντα μήνα. 

Από τις 5 τοπικές μονάδες υγείας που θα αναπτυχθούν στο αστικό συγκρότημα των Χανίων, οι 2 θα στεγαστούν στο συγκεκριμένο κτίριο και άρα θα του δώσουν δυνατότητα γρήγορης λειτουργίας.

Αυτές οι μονάδες θα έχουν στελέχωση των 12 ατόμων η καθεμία, στις επόμενες ημέρες, θα βγει προκήρυξη μέσω του Ειδικού Τομεακού Προγράμματος για τη Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα, που θα χρηματοδοτηθεί τα πρώτα 4 χρόνια από το ΕΣΠΑ και στη συνεχεια από τα ΠΕΠ των περιφερειών. Εν συνεχεία υπάρχει προοπτική σταδιακής εμπλοκής και του κρατικού προϋπολογισμού που θα αναλάβει μετά το τέλος της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης τη λειτουργία αυτών των δομών. 

Κεγκέρογλου: Μετατρέπεται το Κέντρο Υγείας σε ΤΟΜΥ – Κίνδυνος να ζητήσουν πίσω τους ευρωπαϊκούς πόρους

Ο κ. Κεγκέρογλου στη δευτερολογία του έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενο απώλειας των κοινοτικών πόρων οι οποίοι είχαν δοθεί για σαφή σκοπό αυτόν της δημιουργίας Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου:

“Για το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου δήμου Χανίων υπήρξε ΚΥΑ που προβλέπει όχι μόνο συγκεκριμένη στελέχωση αλλά και συγκεκριμένη λειτουργία. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να λειτουργήσει ως Κέντρο Υγείας. Με αυτά που είπατε ουσιαστικά θα είναι ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας) κάποια ιατρεία, ούτε καν πολυϊατρείο.

Με αυτή την έννοια υπάρχει κίνδυνος, να ζητηθούν πίσω τα χρήματα από το ΕΣΠΑ. Εξάλλου οι Χανιώτες περιμένουν ολοκληρωμένο Κέντρο Υγείας, υπήρξε απόφαση συλλογική από τον δήμο, υπήρξε η παραχώρηση του χώρου από το υπουργείο υγείας, έγινε η παραχωρηση από τον δήμο Χανίων στην 7η ΥΠΕ. Άρα υπάρχει σχεδιασμός ολόκληρος που δεν πρέπει να παρακαμφεί για να μετατραπεί το κέντρο υγείας σε ΤΟΜΥ.”

Ξανθός: Δεν θα αμφισβητηθεί ο χαρακτήρας της επένδυσης

Ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι με τα δεδομένα που υπάρχου είναι η πιο ρεαλιστική εξέλιξη για τη λειτουργία του χώρου και τόνισε ότι δεν θα αμφισβητηθεί ο χαρακτήρας της επένδυσης που θα είχε αποτέλεσμα την επιστροφή των κοινοτικών κονδυλίων:

“Δεν έχουμε διάθεση να διακινδυνεύσουμε την ολοκλήρωση του έργου ή την επιστροφή πόρων. Βλέποντας την πραγματική δυνατότητα που έχουμε για να καλύψουμε ανάγκες στο σύστημα υγείας, θα αξιοποιήσουμε την κτιριακή υποδομή για να αναπτύξουμε δυο νέες δομές. Άρα το εντάσσουμε στο συνολικό πλάνο αλλαγών στην Α΄ βάθμια φροντίδα. Έχουν δρομολογηθεί δυο προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αξιοποιώντας τον θεσμό και του μόνιμου και του επικουρικού προσωπικού θα προσπαθήσουμε να έχουμε την κρίσιμη μάζα που θα επιτρέπει να μην τεθεί σε αμφισβήτηση ο σκοπός αυτής της επένδυσης, το να υπάρχει δηλαδή ένα Κέντρο Υγείας Αστικού χαρακτήρα, στηρίζοντας όμως και την άλλη δομή το ΠΕΔΥ που και αυτό θα μετονομαστεί σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου. Θα έχουμε δηλαδή δυο Κέντρα Υγείας στα Χανιά.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook