Την περασμένη  Κυριακή 2 Ιουλίου στον κατάμεστο από κόσμο αύλειο χώρο του περικαλλούς Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου στην Κάτω Σούδα, πραγματοποιήθηκε μια θαυμάσια μουσική εκδήλωση από παραδοσιακά Μικρασιάτικα και Αιγαιοπελαγίτικα τραγούδια, που απέδωσε αριστοτεχνικά και με υποδειγματική δεξιοτεχνία η παραδοσιακή χορωδία και ορχήστρα του Ωδείου «Ιωάννης Μανιουδάκης» υπό την διεύθυνση του μουσικολογιοτάτου χοράρχη και εκπαιδευτικού μουσικού του κ. Ιωάννου Καστρινάκη. 

Την απόλυτα πετυχημένη αυτή μουσική εκδήλωση, τόσο από πλευράς προσελεύσεως κοινού, όσο και από πλευράς ποιότητας, διοργάνωσε η Ενορία του Αγίου Νεκταρίου Σούδας

Ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού πρωτοπρεσβύτερος π. Νεκτάριος Χριστοδουλάκης, στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ανάφερε ότι:

«Tα Δημοτικά, Παραδοσιακά  τραγούδια μας είναι η ίδια μας η ύπαρξη, η ταυτότητα της φυλής και του έθνους μας, και ότι στο Δημοτικό μας τραγούδι ο λαός μας προβάλλει διαχρονικά τις αξίες της ζωής μας, «την αδελφική και συζυγική αγάπη», τη «λεβεντιά» και την «παλληκαριά», την «φιλοξενία» την «φιλοπατρία» και την αγάπη προς τον Θεό και την Ορθόδοξη πίστη.

Τόνισε επίσης πως εμείς οι Νεοέλληνες οφείλουμε να γνωρίζουμε και να συνειδητοποιούμε πως οι κλάδοι της Ελληνικής Εθνικής μας μουσικής είναι δύο: ο ένας είναι η μουσική των Δημοτικών μας τραγουδιών και ο άλλος είναι η μουσική των Εκκλησιαστικών μας ύμνων. Και οι δύο κλάδοι ξεκινούν από την ίδια διπλή ρίζα, που είναι ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία. Στο τέλος ευχαρίστησε τον χοράρχη, τους μουσικούς και τα μέλη της παραδοσιακής χορωδίας και ορχήστρας του Ωδείου «Ιωάννης Μανιουδάκης» 

Τα τραγούδια που απέδωσε η χορωδία ήταν τα εξής: 1. Άναψε το φαναράκι, 2. Αυτά τα μάτια, 3. Η Γιαννούλα 4. Αλατσατιανή,  5. Σε καινούρια βάρκα, 6. Κάτω στο γιαλό, 7. Θαλασσάκι, 8. Θαλασσάκι μου, 9. Μες του Αιγαίου, παραδοσιακό και 10.Μεσοπέλαγα Αρμενίζω 

Θερμά συγχαρητήρια στο  εκκλησιαστικό συμβούλιο της Ενορίας Αγίου Νεκταρίου Σούδας για την άψογη διοργάνωση της ανεπανάληπτης και καταπληκτικής μουσικής εκδήλωσης. 

Στον χοράρχη, στους μουσικούς και στα μέλη της παραδοσιακής χορωδίας και ορχήστρας του Ωδείου «Ιωάννης Μανιουδάκης» εύχομαι ολόψυχα από καρδιάς καλή συνέχεια στο δημιουργικό και πολιτιστικό έργο τους, υγεία, οικογενειακή και προσωπική ευτυχία. Δεν βρίσκω πραγματικά λόγια για να εκφράσω την ικανοποίηση μου, την χαρά μου και τον θαυμασμό μου γι’ αυτό το υπέροχο αρμονικό μουσικό σύνολο που κυριολεκτικά μας μάγεψε με το μελωδικό άκουσμα των απαράμιλλων παραδοσιακών αυτών μουσικών συνθέσεων.

Σταύρος Μυριδάκης

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook