Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων (Ε.Ο.Σ. Χανίων) θα ολοκληρώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα τις προετοιμασίες για την διοργάνωση της 14η Πανελλήνιας Σπηλαιολογικής Συνάντησης στα Χανιά Κρήτης από τις 31/08 έως και τις 04/09/2011. Η συνάντηση τελεί υπό την αιγίδα της Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Σ.Ο.Ε.).

Η εκδήλωση θα έχει την υποστήριξη των Δήμων Αποκορώνου και Σφακίων, μια και κατά την διάρκεια της συνάντησης θα υπάρχουν αρκετές παράλληλες δράσεις σε σπήλαια ή και σπηλαιοβάραθρα στην ευρύτερη περιοχή των Λευκών Ορέων, δηλαδή σε τοποθεσίες που ανήκουν γεωγραφικά στους Δήμους αυτούς. Ο χώρος που θα πραγμα-τοποιηθούν οι καθιερωμένες εκδηλώσεις της συνάντησης, προβολές, παρουσιάσεις και συζητήσεις είναι το συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Kalives Beach Hotel στις Καλύβες Αποκορώνου Χανίων, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 15 λεπτών από την πόλη των Χανίων. Σε πολύ κοντινή απόσταση από τον χώρο αυτό (5 λεπτά περίπου με τα πόδια), συνδυάζουμε και την διαμονή μερίδας των συμμετεχόντων, που επιθυμούν να μείνουν σε αντίσκηνα, σε παραθαλάσσιο οικόπεδο με χώρους υγιεινής.

Τα Χανιά και η ευρύτερη περιοχή τους, εκτός από την υπέροχη ορεινή φύση, τις παραλίες και τις υπόλοιπες ομορφιές που προσφέρουν, έχουν πάρα πολλά ενδιαφέροντα σπήλαια, σπηλαιοβάραθρα και γεωλογικούς σχηματισμούς. Ο Σύλλογος μας θα προσπαθήσει να γνωρίσει στους συμμετέχοντες της συνάντησης, κάποιες από τις όμορφες υπόγειες γωνιές του νομού Χανίων, με επισκέψεις – δραστηριότητες σε επιλεγμένους προορισμούς, τις οποίες ανακοινώνουμε εν συντομία, για να υπάρξει η ανάλογη ίσως προετοιμασία:

-Καλωσόρισμα στα γραφεία του Συλλόγου στα Χανιά και απογευματινή βόλτα – επίσκεψη σε οριζόντια σπήλαια στην περιοχή Γουβερνέτου Ακρωτηρίου Χανίων (Αρκούδας, Αχοιρόσπηλιο, Αγίου Ιωάννη Ερημίτη) στις 31/08.

-Σπηλαιοκατάδυση στο υποθαλάσσιο σπήλαιο των Ελεφάντων, κοντά στο Κόκκινο Χωριό Αποκορώνου, με μέγιστο αριθμό συμμετοχής τα 15 άτομα, (απαιτείται κατάλληλος εξοπλισμός, ο οποίος θα μπορεί και να ενοικιαστεί με μικρό κόστος και γνώσεις σπηλαιοκατάδυσης) στις 01/09,

-Επίσκεψη στα σπήλαια Σαμωνά και Μελιδονίου Αποκορώνου Χανίων και στη συνέχεια φιλοξενία από τον Δήμο Αποκορώνου σε ορεινή τοποθεσία της επαρχίας στις 01/09,

-Απογευματινή δραστηριότητα στην επαρχία Σφακίων και στην επιστροφή κέρασμα του Δήμου Σφακίων στον οικισμό Αμμουδάρι του οροπεδίου Ασκύφου στις 02/09,

-Πρωινή δράση με κάθοδο στο φημισμένο σπηλαιοβάραθρο Τζανή, που βρίσκεται στο οροπέδιο Ομαλού Κυδωνίας Χανίων στις 03/09 (όσοι δεν θα έχουν την δυνατότητα καθόδου στο σπήλαιο, θα περιηγηθούν στην περιοχή όπου βρίσκεται κοντά στην βόρεια είσοδο για το Φαράγγι Σαμαριάς και τον Εθνικό Δρυμό Λευκών Ορέων),

-Μονοήμερη ορειβατική δραστηριότητα για όσους δεν θέλουν να παρακολουθήσουν τις συζητήσεις (στρογγυλή τράπεζα κ.λ.π.) της τελευταίας ημέρας, όπου θα επισκεφτούμε την ορεινή περιοχή των Λευκών Ορέων, που βρίσκονται τα φημισμένα σπηλαιοβάραθρα Λιοντάρι, Γουργούθακας και Μαύρο Σκιάδι στις 04/09.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθεί το οριστικό πρόγραμμα της Συνάντησης και κάποια ακόμα ενδιαφέροντα στοιχεία που θα διευκολύνουν τη συμμετοχή σας. Επίσης στην ιστοσελίδα του Συλλόγου www.eoshanion.gr έχει δημιουργηθεί ξεχωριστή καταχώρηση για την 14η Π.Σ.Σ. και Blog, τα οποία ενημερώνονται με νέα και ειδήσεις για την διοργάνωση.

"Αγώνας της Κρήτης"