Αν δεν υπάρξει ολοκληρωμένη δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική αρχή για την ευρωζώνη, η αγορά θα σκέπτεται πάντα "ότι μπορεί να κερδίσει" σε βάρος του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, δήλωσε ο επενδυτής Τζορτζ Σόρος σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από τη γαλλική εφημερίδα "Λε Μοντ".

"Η ευρωζώνη, όπως έχει οικοδομηθεί, δεν έχει δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική αρχή. Όσο δεν υπάρχει αυτή η δύναμη, η αγορά θα πιστεύει πως μπορεί να κερδίσει", δήλωσε ο Σόρος.

"Έχει απέναντί της την ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα). Όμως η εξουσία της περιορίζεται στο να επιλύει τα προβλήματα ρευστότητας για να αποκαθιστά την ομαλότητα στις αγορές χωρίς να επιτίθεται στα προβλήματα φερεγγυότητας των κρατών", συνέχισε ο επενδυτής, για τον οποίο τα ευρωομόλογα "είναι η ύστατη λύση".

Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ πρότειναν χθες τη δημιουργία μιας οικονομικής κυβέρνησης για τις 17 χώρες μέλη της ζώνης του ευρώ. Όμως έκριναν πως η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν έχει ακόμη προχωρήσει αρκετά για να επιτρέψει τη δημιουργία ευρωομολόγων, που θα αντικαθιστούσαν τα ομόλογα που εκδίδουν ξεχωριστά τα κράτη μέλη.

"Ο Νικολά Σαρκοζί είχε δίκιο όταν είπε, την Τρίτη, πως τα ευρωομόλογα πρέπει να εξεταστούν στο τέλος της διαδικασίας. Πρέπει να είναι ο στόχος. Για να ξεπεράσουν τη δυσκολία, οι χώρες μέλη πρέπει να χρηματοδοτούνται με λογικό κόστος", εκτιμά πάντως ο Σόρος. "Το πρόβλημα, στη συνέχεια, θα είναι να τεθεί ένα όριο στα δάνεια των διαφόρων κρατών", πρόσθεσε.

 

PROTO THEMA